
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Kofta indyjska z kapusty- Komentarze do przepisu -
Jadłam kofte w restauracji Vega w Warszawie i jestem w niej zakochana. Mam pytanie: czy ktos probowal je upiec? Odstrasza mnie smazenie na glebokim tluszczu :)
~Asia Feb 21, 2016 ![]() Za każdym razem dodaje inną mieszankę przypraw plus jakiś sos do maczania. Pychota na każdą okazje ;-) amanda3601 Aug 1, 2015
Jeśli z wierzchu spieczone a w środku surowe - ogień jest za duży.
Jeśli ogień będzie za mały, będą "piły" olej. Trzeba znaleźć złoty środek. Można robić z mąką z grochu włoskiego (jest też w sklepach indyjskich jako Gram Flour) - zamiast pszennej. Można też mieszać pół na pół. Z grochową bardziej kruche wychodzą. Można tez dawać mniej mąki i więcej warzyw. Byle związało. ~Kacper Apr 10, 2015
Ja do kofty używam mąki z grochu włoskiego. A z warzyw łączę: kapustę, marchewkę, kalafior, ziemniaki. Przyprawy podobne (jeszcze daje kolendrę)
~ANeta Dec 7, 2014 ![]() kordonia Jun 14, 2014 ![]() edysqa May 25, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rewelacja! Pierwszy raz jadłam koftę w Warszawskim Vege Mieście i ten niepozorny kotlecik zdobył moje serce od pierwszego ugryzienia. :) Długo szukałam przepisu, aż w koncu trafiłam na ten. W życiu nie powiedziałabym, że tamta kofta była z kapusty... No ale okazalo się, że kotleciki smakują identycznie jak te, które jadlam za pierwszym razem. :) Do kapusty dodałam jeszcze marchewkę i wyszły super-hiper-mega dobre. Zastanawiam się, czy nie wyprzedzily falafla w moim osobistym rankingu najsmaczniejszych kotletów. :D Olexy Sep 24, 2013
Fajny pomysł na kapustę. Dobre na ciepło i na zimno. :) Dziękuję za przepis.
~Ania Aug 18, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mi wyszła wyśmienicie! Można sobie zrobić tej kofty w większej ilości i zamrozić. Potem jest to swietna przekąska w pracy;) dianex Apr 11, 2013
A jeszcze lepsza jest ze świeżym imbirem startym na tarce! ma bardziej wyrazisty smak. Polecam! :)
~Sofik Nov 9, 2012
A co zrobić, żeby nie wyszła gumowata?
~Ewa May 7, 2012
kroofka, przecież jasno jest napisane: przyprawy najpierw na olej, podprażyć, a później zmieszać z resztą. Co do mąki to nie wiem :)
~xara Feb 6, 2011
ej to te przyprawy dodac do kapusty z maka czy na olej...? bo juz sie pogubilam... O_o
a i maka ma byc ziemniaczana, czy moze byc inna...? ~kroofka Feb 6, 2011 ![]() ankaopolanka Apr 30, 2010
genialny przepis! wbrew pozorom bardzo szybko się robi, w dodatku taniutkie i można nakarmić wszystkich znajomych!
~plusiaczek Apr 27, 2010 ![]() za to mąki np ziemniaczanej używa się jako kleju do plakatowania billboardów. mąka świetnie klei. Wanieczek Feb 15, 2009 ![]() kordonia Nov 27, 2008
Przepis na kofte pochodzi z kuchni indyjskiej(orginalny przepis mozna znalezc w ksiazce Kuchnia Kryszny.W przepisie podanym powyzej jest stanowczo za duzo maki,zamiast maki ziemniaczanej lepiej dodac kilku lyzek maki groszkowe ktora sprawia ze kofta nie jest gumiasta.Jezeli sie nie ma maki groszkowej to lepiej nie dodawac ziemniaczanej.Kofte najlepiej smazyc na sredniim ogniu wtegy na zewnatrz sa rumiane a w srodku dopieczone.Najlepiej smakuje polana sosem pomidorowo smietanowym.Pozdrawiam i zycze smacznego
~Goska Nov 27, 2008 ![]() Ja dziś znów robiłam- rewelacja całkowita :D kordonia Nov 21, 2008 ![]() mało "kapuściane", twarda otoczka, dziwny "gumiasty" środek... spodziewałam się czegoś lepszego, ale może coś źle zrobiłam ;) kiedyś spróbuję raz jeszcze... Magda-Andrzej Oct 26, 2008 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Anga Mar 18, 2017