7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kofta indyjska z kapusty

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ta mąka gdzie powinna byc??
~Anga Mar 18, 2017

Jadłam kofte w restauracji Vega w Warszawie i jestem w niej zakochana. Mam pytanie: czy ktos probowal je upiec? Odstrasza mnie smazenie na glebokim tluszczu :)
~Asia Feb 21, 2016

Zrobiłam ją już chyba z 10-ty raz.
Za każdym razem dodaje inną mieszankę przypraw plus jakiś sos do maczania.
Pychota na każdą okazje ;-)
amanda3601 Aug 1, 2015

Jeśli z wierzchu spieczone a w środku surowe - ogień jest za duży.
Jeśli ogień będzie za mały, będą "piły" olej. Trzeba znaleźć złoty środek.
Można robić z mąką z grochu włoskiego (jest też w sklepach indyjskich jako Gram Flour) - zamiast pszennej. Można też mieszać pół na pół. Z grochową bardziej kruche wychodzą.
Można tez dawać mniej mąki i więcej warzyw. Byle związało.
~Kacper Apr 10, 2015

Bardzo dobre,bardzo tanie i bardzo syte ;-)
amanda3601 Jan 5, 2015

Ja do kofty używam mąki z grochu włoskiego. A z warzyw łączę: kapustę, marchewkę, kalafior, ziemniaki. Przyprawy podobne (jeszcze daje kolendrę)
~ANeta Dec 7, 2014

Może zbyt szybko się upiekły? tzn. może ogień pod garnkiem był zbyt duży i za szybko upiekły się na wierzchu, a w środku pozostały nieco surowe?
kordonia Jun 14, 2014

Jakiej mąki uzywacie do tej kofty? Zrobiłam dzisiaj na obiad, zanosiło się że będzie pyszne, pachniało pięknie... ale nam nie smakowało. Glutowate ciągnące się w środku i czuć je mąką :( Robiłąm z pszennej.
edysqa May 25, 2014


Rewelacja!
Pierwszy raz jadłam koftę w Warszawskim Vege Mieście i ten niepozorny kotlecik zdobył moje serce od pierwszego ugryzienia. :)
Długo szukałam przepisu, aż w koncu trafiłam na ten. W życiu nie powiedziałabym, że tamta kofta była z kapusty... No ale okazalo się, że kotleciki smakują identycznie jak te, które jadlam za pierwszym razem. :) Do kapusty dodałam jeszcze marchewkę i wyszły super-hiper-mega dobre. Zastanawiam się, czy nie wyprzedzily falafla w moim osobistym rankingu najsmaczniejszych kotletów. :D
Olexy Sep 24, 2013

Fajny pomysł na kapustę. Dobre na ciepło i na zimno. :) Dziękuję za przepis.
~Ania Aug 18, 2013


Mi wyszła wyśmienicie! Można sobie zrobić tej kofty w większej ilości i zamrozić. Potem jest to swietna przekąska w pracy;)
dianex Apr 11, 2013

A jeszcze lepsza jest ze świeżym imbirem startym na tarce! ma bardziej wyrazisty smak. Polecam! :)
~Sofik Nov 9, 2012

A co zrobić, żeby nie wyszła gumowata?
~Ewa May 7, 2012

pycha, ja robię na pół z marchewką (surową) tartą na drobnej tarce
antonovka Nov 17, 2011

Mąka zwykła, pszenna.
kordonia Feb 7, 2011

kroofka, przecież jasno jest napisane: przyprawy najpierw na olej, podprażyć, a później zmieszać z resztą. Co do mąki to nie wiem :)
~xara Feb 6, 2011

ej to te przyprawy dodac do kapusty z maka czy na olej...? bo juz sie pogubilam... O_o
a i maka ma byc ziemniaczana, czy moze byc inna...?
~kroofka Feb 6, 2011

Nie, nie odlewać :)
kordonia Aug 3, 2010

czy sok jaki puści kapusta odlewać?
MEDeah Aug 2, 2010

Z garam masalą z najlepsze jednak.
kordonia Jun 22, 2010

Mi smakowało, mężowi tak sobie. Myślę, że kluczem do smaku jest właściwy zestaw przypraw. Na pewno jeszcze zrobię. Może z ostrzejszymi przyprawami :)
ankaopolanka Apr 30, 2010

genialny przepis! wbrew pozorom bardzo szybko się robi, w dodatku taniutkie i można nakarmić wszystkich znajomych!
~plusiaczek Apr 27, 2010

jajko przeważnie robi tylko to, że ciasto jest twarde.
za to mąki np ziemniaczanej używa się jako kleju do plakatowania billboardów. mąka świetnie klei.
Wanieczek Feb 15, 2009

nie pomslalabym ze baz jajka bedzie to sie trzymac!
erta Feb 14, 2009

Bardzo dobre zamiast krokieta do barszczu.
Wanieczek Feb 13, 2009

Ostatnio zrobiłam zupełnie bez mąki ziemniaczanej i tez wyszło. Nadal twierdze, ze to rewelacja :D
kordonia Nov 27, 2008

Przepis na kofte pochodzi z kuchni indyjskiej(orginalny przepis mozna znalezc w ksiazce Kuchnia Kryszny.W przepisie podanym powyzej jest stanowczo za duzo maki,zamiast maki ziemniaczanej lepiej dodac kilku lyzek maki groszkowe ktora sprawia ze kofta nie jest gumiasta.Jezeli sie nie ma maki groszkowej to lepiej nie dodawac ziemniaczanej.Kofte najlepiej smazyc na sredniim ogniu wtegy na zewnatrz sa rumiane a w srodku dopieczone.Najlepiej smakuje polana sosem pomidorowo smietanowym.Pozdrawiam i zycze smacznego
~Goska Nov 27, 2008

Tak sobie myślę, ze moze ogień pod garnkiem był zbyt duży- wtedy szybko sie rumienią, a w środku są niedopieczone.
Ja dziś znów robiłam- rewelacja całkowita :D
kordonia Nov 21, 2008

to co zrobiłam wygląda lepiej(jak na zdejęciach) niż smakuje...
mało "kapuściane", twarda otoczka, dziwny "gumiasty" środek...
spodziewałam się czegoś lepszego, ale może coś źle zrobiłam ;)
kiedyś spróbuję raz jeszcze...
Magda-Andrzej Oct 26, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas