7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jadłem podobne, ale zamiast kaszy dodane były ziemniaki gotowane. Pycha.
~gość Dec 6, 2016

robię z tego przepisu po raz chyba setny, najlepsze gołąbki na świecie!
~zgbbgb Sep 2, 2016

Witam.najlepsze gołąbki są z kaszą gryczaną i ziemniaki starte na tarce jarzynowej,i bardzo dobrze
dodać trochę pieczarek startych na tarce jarzynowej.
Pozdrawiam,smacznego
~456 Sep 25, 2015

moje ukochane gołąbki, rewelacyjne!
~ania Dec 24, 2014

Podziękuj proszę Tacie za ten wspaniały przepis! Gołąbki wyszły super. Do nadzienia dodałam wegety, pieprzu i majeranku. Gołąbki po wsadzeniu do brytfanki (wyłożyłam ją pozostałymi liśćmi kapusty), podlałam bulionem warzywnym i wstawiłam do piekarnika na ponad 1 godzinę (170 stopni). Są świetne z sosem pomidorowym.Pyszne!!
~Zosia Feb 27, 2014


kasza jęczmienna zamieniona na kaszę gryczaną i do tego kostka bulionu warzywnego, na niezagęszczony sos z pomidorów, bazylii na ostro podane ze schłodzonym piwem pszenicznymmmm :) - za pomysł daję MAX, można urozmaicać po swojemu...
przechera Aug 13, 2013


Robilam, sa swietne. Ja mialam kasze jaglana zamiast jeczmiennej i nie pieklam, a dusilam w garnku ok. 1,5 godziny. Zrobilam do nich sos grzybowy z grzybow lesnych suszonych. Dzieki za przepis!
Ireth Mar 26, 2013

Zrobiłam gołąbki i wszyscy domownicy zachwyceni! Świetny przepis, palce lizać! Przed włożeniem gotowych gołąbków do gara, przesmażyłam je z każdej strony na patelni. Po dodaniu puszki pomidorów i sporej ilości słodkiej i pikantnej papryki zrobił się smaczny sos.
~Rudzielec Dec 13, 2012

Ostatnio zrobiłam 14 gołąbków wegetariańskich, czyli obiad na cały tydzień ;)
Z jakim sosem podać? Oczywiście koperkowym (ze swierzego, z suszonego wychodzi obrzydlistwo). Na margarynce/ maśle zrobić zasmażkę, dolać rozpuszczoną kostkę warzywną, dodać cały pęczek pokrojonego koperku i według uznania łyżkę śmietany/ jogurtu, palce lizać!
~shira22 Dec 11, 2012

Witam.Szukałem właśnie podobnej potrawy ,którą jadłem na Ukrainie w okolicach Sambora,ale skład był nieco inny. Zamiast kaszy jęczmiennej była kasza jaglana.Ale takie gołąbki z surową kaszą winno się wypiekać w szabaśniku lub piekarniku przez dwa dni z przerwami na odpoczynek.Jadło wspaniałe.Polecam.Pozdrawiam
~WIK Mar 14, 2012


całkiem smaczne te gołąbki, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych. robiła je moja mama jakieś 2 miesiące temu i z tego co pamiętam jadłam je tylko ja ;) (widać nie każdemu podchodzi ten bądź co bądź specyficzny smak). no i kasza nie była w pełni miękka, mimo że piekły się grubo ponad godzinę. może to przez to, że użyłam pęczaku zamiast jęczmiennej, nie wiem.
polecam do wypróbowania.
majczi Feb 13, 2012

polecam :)
zrobiłam, są naprawdę pyszne :)
wprowadziłam drobną zmianę, dodałam cukinię :)
oto dowód:
a-siedlisko.blogspot.com/2011/09/goabki-ukrainskie-wzmocnione-cukinia.html
siedlisko Sep 10, 2011

Bardzo ciekawa wersja gołąbków. Miałam co do nich pewne obawy. Z przypraw dodałam sól, pieprz ostry i rozmaryn. Zrobiłam także sos pieczarkowy na ostro. Pewno nie jeden raz jeszcze je zrobię. Mniam mniam
Vanja86 Jan 28, 2011

Właśnie zrobiłam :-))) Są wyśmienite!!! Jestem zaskoczona smakiem bo nie wiedziałam czego się spodziewać. Do tego zrobiłam sos pomidorowy ale chyba jeszcze zrobię grzybowy. Cudo, mniammmmm....
kamysz12 Jan 5, 2011

te gołąbki znam od 40lat i zawsze je robie na BOŻE NARODZENIE pycha:)
~zofia Dec 18, 2010

Zrobiłam- Cud, miód, malina:)
Cała rodzina wcinała jak dzika!
ramirra Jun 22, 2010

bardzo smaczne- wejda na stale do mojego menu- szybko sie robi- balam się ze sie rozpadna bo mialam średniej wielkosci kapuste- ale sie udalo :) mniam mniam :)
~Silverka Jun 18, 2010

Wow, to się nazywa porządny, pozytywny komentarz! Aż mi się zachciało tych gołąbków :) Tylko ja gołąbki robię wyłącznie na wiosnę, bo wtedy kapusta ma miękkie liście i łatwiej można sobie dać z nimi radę. Raz zrobiłam jesienią i miałam problem z rozdzielaniem liści bez dziurawienia ich ;) Przydałoby się więcej wprawy...
~wysoka Apr 15, 2010

Jedno z moich najulubieńszych dań. Tradycje rodzinne:) Popisowa potrawa mojej mamy. Takie gołąbki robi się we Lwowie, Przemyślu i na wschodniej ścianie na południe od Przemyśla (na północ - nie wiem...)
Można robić ze zwykłej kapusty, włoska po prostu szybciej mięknie:) U nas się robi bez czosnku, cebula krojona w piórka, mocno podsmażona (powinna być brązowawa, zeszklonej prawie nie używamy), kaszy dodajemy tyle, żeby czasem coś na ząb trafiło, nie za dużo (można zamienić pęczakiem), moja mama dodaje odrobinę grysiku (manny), bo wtedy jest fajniejsza konsystencja. Lubię delikatnie! przyprawione kolendrą (całe ziarenka). No i musi się odpowiednio posolić, bo niedosolone są niedobre. Nie można odlewać wody z utartych ziemniaków. Warto dodać trochę oleju do farszu. Ułożone w brytfance zalać wodą, dodać Vegety lub soli - jak kto ma w zwyczaju - i kroplę oleju. Można też robić na palnikach, nie w piekarniku - też są bardzo dobre. Oczywiście najlepsze są z tartych na tarce ziemniaków, można jednak też trochę pooszukiwać jeżeli ktoś ma do starcia porcję dla ogromniastej rodziny - zdarza mi się "trzeć" ziemniaki w malakserze (nie na tarczach do rozdrabniania warzyw, tylko takim wielkim metalowym ostrzem jak do pasztetów) przy czym uważam, żeby nie przesadzić z tym tarciem... Podaje się w sosie własnym. Niektórzy podają z grzybowym. Ja wolę tę pierwszą wersję. Według mnie sosy "zabierają smak" tym gołąbkom.
Są wspaniałe!
Juraja Apr 15, 2010

wow! kordonia :) muszę spróbować!
~mru Feb 8, 2010

W smaku przypomina mi kaszankę, mimo to smakowało mi:)
Wanieczek Oct 13, 2009

Strasznie mi nie smakowało. Bez smaku, a na drugi dzień jeszcze gorsze.
~michu Oct 1, 2009

Przepyszne ! Nawet moim mięsożernym ciotkom i wujkom smakowało :D Mam tylko pytanie do autora przepisu, czym je doprawia, bo nie byłam pewna co dodać ?
Bananusiek Feb 16, 2009

Fantastyczne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bursztynka Feb 15, 2009

Te gołąbki są przepyszne już jako dziecko jadałam, moja Mama je robiła bo mój Tata pochodzi ze Lwowa.
asli2 Jan 30, 2009

dobre! zrobiłam na świeta Bożego Narodzenia... w ramach obrony tezy że karp nie musi należeć do tradycji wigilijnej... mojej babci nie smakowaly bo za malo tluste, mnie smakowaly wysmienicie! tylko chyba trzeba pamietac o proporcji przypraw. ziemniaki chlona jednak duzo soli i ja musialam potem doprawiac :) ale mniam!
miodzbalonikiem Jan 8, 2009

Zrobiłam, tylko zamiast jęczmiennej dałam gryczaną, bo bardziej lubimy w domu. Ekstra!
arahja Dec 22, 2008

Heheheh :) Niemożliwe :)
Musiałeś coś źle zrobić :)
kordonia Dec 18, 2008

Obieranie ziemniaków, 0,5h tarcia ręcznego, smażenie cebuli, mieszanie, parzenie liści... I całość po upieczeniu trafiła do kosza:(
Ja dla mnie tragedia. Czy to nie czasem potrawa z czasów wielkiego głodu na Ukrainie?
Nie polecam, wyszło okropne...
fusbo Dec 18, 2008

Zapomniałam dodać,z e do naczynia, w którym zapiekałam gołąbki wlałam pół skzlanki wody. Natomiast sosem pomidorowym polałam już na talerzu.
Sos- jakikolwiek, ja robię z pomidorów krojonych z puszki :)
kordonia Dec 17, 2008

Wygląda smakowicie - jutro gotuję;)
Mam tylko pytanko co do sosiku? Jak taki zrobić?
fusbo Dec 15, 2008

Rewelacja po prostu! Te gołąbki na stałe zagoszczą na moim stole, tym bardziej, że są mało pracochłonne i przygotowuje się je szybciutko (bo jak już siedzą w piekarniku, to przecież to żadna praca).
_iw0na_ Nov 19, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas