7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Świetny przepis na szybki smaczny obiad.
woman76 Jul 1, 2015

tak do tygodnia czasu, oliwa i czosnek dobrze konserwują, tylko właśnie polecam zrobić na oliwie/oleju. warto dodatkowo polać oliwą wierzch, żeby zapobiec pleśnieniu.
majczi Jun 12, 2015

Kochani, jak dlugo mozna takie pesto przechowac?
~Arli Jun 10, 2015

Wlasnie zjedlismy. Cala rodzina nawet dzieci sie zajadaly. Dodalam parmezan. Nastepnym razem dodam otarta skorke z cytryny i moze losisia wedzonego. Dzieki za przepis -super.
~dkp May 9, 2015

Uwielbiam pesto, bazylia, natka, czosnek, zioła... Byle zielone ;) A pesto pietruszkowe wychodzi tak pyszne, że za każdym razem, jak je robię, mam ochotę skomentować i ocenić ten przepis :)
Luna7 Apr 16, 2015


od lat robię takie pesto, ale również na oliwie. polecam tylko dodatek parmezanu lub płatków drożdżowych, nadających serowego konkretnego posmaku :). bardzo smaczne jest również pesto pietruszkowo-bazyliowe - oba zielska w równych proporcjach.
majczi Apr 11, 2015

Dodam moje zdjęcie z insta:
https://instagram.com/p/zhZHzbssBt/?modal=true
ewelinajiao Feb 25, 2015

Pomieszałam bazylię z chińską pietruszką (jest o wiele bardziej aromatyczna od polskiej), zrobiłam z ciemnym makaronem, dodałam pomidorki cherry, czarne oliwki i ser pleśniowy. Ekstra.
ewelinajiao Feb 25, 2015


Kto by pomyślał, że można tak nażreć się pietruszką! :D Przepyszne. Zostawiłam sobie część podprażonych pestek i orzechów, i dołożyłam do spaghetti z pesto. Pewnie ze smażonym tofu w panierce by jeszcze bardziej wymiatało, muszę spróbować. :)
martusiak Jul 6, 2014


Pyszne!!!
moskalek Jun 19, 2014

Dodałam przed zmiksowaniem 4 oliwki zielone (z tych smaczniejszych ;) Teraz to się oderwać od tego pesto nie mogę!
Chelonia Mar 29, 2014

Z tego co wiem, natka jest dostępna przez cały rok, a w każdym razie ja nie miałam z nią nigdy problemów ;) Jak nie ma na rynku, to w zieleniaku, zawsze gdzieś widzę :) Dlatego uznałam, że to całoroczny przepis ;) Musi znaleźć się w książce :D
Luna7 Dec 14, 2013

@Luna7, ale się cieszę! :D Z tą książką to super pomysł! :) Zastanawiałam się, czy przepis nie jest zbyt sezonowy, bo w końcu dorodne pęczki pietruszki dostępne są tylko w pewnym okresie, ale z drugiej strony zieleninę można dostać cały rok albo wyhodować w doniczce... Więc w sumie przepis nadaje się do książki! Dzięki :)
@Ireth, mam nadzieję, że następnym razem jednak wam zasmakuje :) Sama, robiąc niby zgodnie z proporcjami, też otrzymuje pesto o różnym smaku - zależnie od tego, czy mocniej "uklepię" zieleninę, jak uprażę pestki i orzeszki... No nie zawsze wychodzi tak samo i nie zawsze równie pysznie. Choć ja już się tak uzależniłam od tego pesto, że zawsze mi smakuje :)
patrycccja Dec 14, 2013

Haha, za każdym razem, gdy to robię, mam ochotę tu zajrzeć i ogwiazdkować, a wtedy się okazuje, że już to zrobiłam ;)
Ten przepis nadaje się do książki kucharskiej, o której widziałam info na głównej. Jest nieskomplikowany, pyszny, z łatwo dostępnych składników... po prostu genialny! :D
Luna7 Dec 14, 2013


Niestety, u mnie w domu sie nie sprawdzilo, nawet nie wiem dlaczego, bo wszystkie skladniki lubimy. Ale cos nie zagralo w nim. Sprobuje raz jeszcze, zmienie makaron i moze inaczej doprawie. Szkoda.
Ireth Nov 2, 2013

Potwierdzam ;) właściwie nie próbowałam go z innym chlebem, jak razowym na zakwasie... na takim chlebie z pomidorem, cebulką i odrobiną pieprzu jest przepyszne! :)
Jak dotąd jednak robiłam bez bulionu i soku z cytryny, sam słonecznik, natkę, oliwę, czosnek i sól daję i jest przepyszne :)
A z większą ilością oliwy lub z dodatkiem wody świetnie się sprawdza jako sos do surówek czy inny winegret :) Zwłaszcza pomidorowych :)
Luna7 Oct 29, 2013

Znakomite pesto, również do pieczywa ciemnego.
Dana Oct 29, 2013

pyszne! zamiast bulionu - oliwa :)
franka-firanka Aug 17, 2013


To jest genialne, zakochałam się! <3 Zawsze uwielbiałam natkę, ale jakoś nigdy nie wpadłam na to żeby coś ciekawego z niej zrobić, tylko jadłam na surowo, ew. w sałatkach, zupach czy innych daniach gdzie była tylko dodatkiem i nie grała roli pierwszoplanowej ;)
Nurkan Jul 25, 2013

Też to robię i dodaję do kaszy jaglanej i wiecie co, staje się pyszna! czego o samej jaglance nie da się powiedzieć. A orzechy włoskie zawsze podpiekam, jest lepsze
~majana Jul 16, 2013

Też to robię i dodaję do kaszy jaglanej i wiecie co, staje się pyszna! czego o samej jaglance nie da się powiedzieć. A orzechy włoskie zawsze podpiekam, jest lepsze
~majana Jul 16, 2013

Pyszne! Choć, tak jak Yrsa, zamieniłam bulion na oliwę, bo pesto musi być na oliwce, bo w tłuszczach zachowują się wszystkie smaki. To dlatego przesmażanie warzyw nadaje zupom takiego smaku. Za to pomysł zrobienia pesto na mieszance orzechów i ziaren, zamiast na tradycyjnych orzeszkach piniowych wydaje mi się bardzo trafiony, bo to nadaje pesto charakteru. Do mieszanki dodałam od siebie jeszcze migdały. Pyszne, podane z makaronem, parmezanem i pomidorami. Na pewno to powtórzę :)
ryfka Jun 13, 2013

O Mamumńciu jakie to jest pyszne! Wymieniłam tylko bulion na oliwę i nie pożałowałam soku z cytryny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania!
Yrsa Jun 6, 2013

Robię pesto z pietruszki od kilku lat w różnych wariacjach.
1. Odżywczo: Pęczek natki zmiksowany z pół puszki czerwonej fasolki (lub niepuszkowanej, wcześniej ugotowanej). Przyprawione obficie czosnkiem i sokiem z cytryny.
2. Aromatycznie: Pęczek drobno pokrojonej natki. Podsmażony chwilę na oleju (jak jest drobno krojona a nie zmiksowana to ma tendencję do przyklejania się w gardle, a chwila na oleju ją zmiękcza) z solą, mnóstwem mielonej papryki, czosnkiem i (dla wegetarian) wegetariańskim "parmezanem". Na talerzu obficie polane cytryną (koniecznie, bo smażenie zabija wit. C w pietruszce, a żelazo bez niej jest nieprzyswajalne)
3. Po najmniejszej linii oporu: Pęczek natki zmiksowany z oliwą. Wymieszany z czosnkiem, prażonym słonecznikiem, otrębami i tym co się akurat nawinie.
limesik Jun 3, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas