puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		
	
	
	
	
	
	
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
							
								autor: ~Marysia
								dieta: wegańska
							 
							Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 
							Proste i wykwintne danko. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Pieczarki w sosie własnym
							
								autor: ryfka
								dieta: lakto-wege
							 
							Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
							
							To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Wegeburgery z kaszy jaglanej
							
							Moje ulubione wegeburgery i chyba najlepsze jakie jadłam. Wegańskie, bezglutenowe, pieczone w piekarniku i w dodatku z kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe i proste :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan)
							
								autor: Kuna
								dieta: wegańska
							 
							Majanaboxing: "Podobno jest to ulubiona potrawa florentyńczyków, jeśli tak jest naprawdę, to wcale się nie dziwię, bo jest naprawdę pyszna! Podobno najbardziej smakuje, kiedy ugotuje się ją w glinianym garnku, muszę uwierzyć na słowo, bo takiego garnka nie posiadam. Polecam, pyszności! :)" 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
							
							Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na  kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą
							
							Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Leczo na szybko (z kminkiem, imbirem i ziołami)
							
								autor: ~Małgocha
								dieta: wegańska
							 
							Zmodyfikowany przepis z kuchni mojej mamy, która nie wiedziała, że lubi zioła. Teraz tylko czekają z tatą, kiedy im to zrobię. Gorąco polecam :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
							
							Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy
							
							Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Drożdżowe cebulaki
							
								autor: miu81
								dieta: wegańska
							 
							Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy
							
							Powstał, kiedy stwierdziłam, że pieczarki w lodówce leżą już zbyt długo, a niestety poza nimi niewiele było do zjedzenia... Takie proste by się wydawało, ale jakie pyszne! Genialne do naleśników :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Babciny ryż duszony ze szpinakiem, pomidorami i papryką
							
							Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest modyfikacją tradycyjnego greckiego przepisu. Potrawa, która poprawi humor i pysznie zapełni nawet najbardziej wybredne żołądki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, a przy tym łatwo można ją zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, a nawet w długą wyprawę w nieznane. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Blyskawiczna fasolka po bretońsku
							
								autor: Ireth
								dieta: wegańska
							 
							Całość zajmuje maksymalnie kwadrans. Idealne i pyszne danie, kiedy się wraca zmęczonym z pracy i nie ma pomysłu na obiad. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Chińszczyzna z makaronem lub ryżem
							
							Chińszczyzny już trochę jest na Puszce. Mimo to dodaję mój przepis :-) Danie wzorowane jest na chińszczyźnie, jaką jadłam w Niemczech, w restauracji typu "fast food". 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Duszona rzodkiew azjatycka (daikon)
							
							Jak czytałem "Grę o tron" Martina, to tam często rzepę albo rzodkiew jedli. No to chciałem wyprodukować coś w klimacie...  
Nie wszyscy lubią zapach takiej rzodkwi - napełnia mieszkanie dość wyrazistym aromatem. Mnie ta potrawa sama w sobie smakuje, ale może bardziej jest dodatkiem do jakiegoś innego pomysłu kulinarnego. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Greckie danie z karczochami, bobem i groszkiem
							
							Oglądałam program kulinarny w telewizji i właśnie tam wypatrzyłam to danie. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Podaje się je w prawie każdej restauracji śródziemnomorskiej. Jest to bardzo popularna potrawa. 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 
	 |