7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia
sól

sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Przygotowanie:

1. Bakłażana obrać, pokroić w plastry wzdłuż, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut.
2. Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, posiekaną natką i solą.
3. Bakłażana usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, podawać z sosem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-06-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda, nr 6/2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

2 łyżki śmietany to za dużo czuć było samą śmietanę, więc dodałam nieco więcej jogurtu to wychodzi 25Oml jogurtu :) skoro 2 łyżki smietany :)
kajka 2010-09-29 14:20:53.969

Fajny przepis. Urozmaiciłam go sobie: bakłażana posypałam słodką papryką a do sosu dodałam oregano. Pychotka:)
dolores272 2010-01-16 13:11:38.979

Tak naprawdę nie trzeba obierać bakłażana - skórka jest miękka po usmażeniu.
Kinga 2000-07-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Smażony bakłażan z sosem jogurtowo-czosnkowym (lakto-wege)
Bakłażan z sosem jogurtowym z delikatnym aromatem miętowym (lakto-wege)
Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege)
Surówka Jacka - rzodkiewkowa z czosnkowym sosem jogurtowym (lakto-wege)
Warzywa z grilla z sosem czosnkowo-jogurtowym (lakto-wege)
Sałatka kukurydziana z serem i sosem jogurtowo-czosnkowym (bez ograniczeń)
Sałatka z warzyw konserwowych z porem, jajkami i sosem jogurtowo-czosnkowym (bez ograniczeń)
Sos jogurtowy (lakto-wege)
Żółty sos jogurtowy (lakto-wege)
Sos jogurtowo-chrzanowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas