puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
-
Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)
Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.
-
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
-
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
-
Sos beszamelowy
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
autor: Kinga
dieta: wegańska
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
-
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
-
Sos musztardowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
Sos pieprzowy
autor: ryfka
dieta: wegańska
Idealny do różnego rodzaju kotletów, krokietów, ziemniaków...
-
-
Wegański sos czosnkowy
Inspirowany wieloma przepisami na wegański majonez.
-
Wegański sos czosnkowy
Inspirowany wieloma przepisami na wegański majonez.
-
Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Jako że czosnek wymaga upieczenia w piekarniku, dobrze jest zaplanować wszystko tak, by można go było przygotować przy okazji pieczenia innej potrawy.
-
Dip - puree selerowo-ziemniaczane
Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
-
-
-
Sos "Chateau" do ziemniaków, szparagów i innych warzyw
autor: pat
dieta: wegańska
Podajemy sos gorący w sosjerce jako dodatek do ziemniaków z wody lub pieczonych.
-
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem)
Danie szybkie, nie wymagające za dużo pracy, a najeść się można do syta :)
-
Sos czosnkowy na bazie tofu
Pyszny i szybki sos, w którym kompletnie nie da się wyczuć tofu (potwierdził to nawet mój tata, który nie przepada za tofu). Świetnie komponuje się z kanapkami i pizzą.
|