7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
Liczba przepisów: 191
 1 2 3 4 5 6 7 8  
  • Oszukane baba ghanoush
    autor: hebiichigo dieta: wegańska
    Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
  • Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką
    autor: Vegankaa dieta: wegańska
    Pyszna, bardzo wyraźna w smaku pasta do chlebka, krakersów, czego to dusza zapragnie :)
  • Pesto
    autor: katarzynams dieta: wegańska
    Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
  • Pesto di basilico (z bazylią i nerkowcami)
    autor: mathilda dieta: wegańska
    Porcja 30 g dostarcza 50 kalorii.
  • "Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
    autor: tiny dieta: wegańska
    Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
  • Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
    autor: kaka dieta: wegańska
    Bardzo dobry sos do makaronu penne.
  • Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową
    autor: mathilda dieta: wegańska
    Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.
  • Polewa mleczno-kakaowa do ciast
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Fajne wykończenie ciasta. Na to tylko jakaś kolorowa posypka bądź np. orzechy i mamy pyszny i ładny smakołyk :)
  • Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
    autor: ~szama dieta: wegańska
    To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
  • Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
    autor: ~szama dieta: wegańska
    To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
  • Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
    autor: ~pat dieta: wegańska
    Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
  • Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
    autor: ~pat dieta: wegańska
    Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
  • Śmietanowe guacamole
    autor: Irris dieta: wegańska & RAW
    Rewelacyjne do tacos z ostrym farszem z fasoli.
  • Sos a'la serowy
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
  • Sos a'la serowy
    autor: veganjihad dieta: wegańska
    Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
  • Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
    autor: martina dieta: wegańska
    W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
  • Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
    autor: martina dieta: wegańska
    W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
  • Sos cebulowy orientalny (do słoików)
    autor: martina dieta: wegańska
    Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
  • Sos cebulowy orientalny (do słoików)
    autor: martina dieta: wegańska
    Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
  • Sos cebulowy z rodzynkami (chutney)
    autor: pat dieta: wegańska
  • Sos chrzanowy
    autor: pat dieta: wegańska
    Oto sosik co wymaga pracy cosik :)
  • Sos Cumberland
    autor: Rena dieta: wegańska
    Sos do polania jajek na twardo.
  • Sos cygański po niemiecku
    autor: Iwo-na dieta: wegańska
    Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
  • Sos cygański po niemiecku
    autor: Iwo-na dieta: wegańska
    Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
 1 2 3 4 5 6 7 8  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas