
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Mus z zielonej papryki100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:11 średnich zielonych papryk (1,5 kg)
2 średnie cebule (300 g) 1 łyżeczka oleju kukurydzianego do smażenia 1 łyżka curry 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie:
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na dowolne kawałki, wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i ugotować na miękko. Można na parze, ale tego jest dużo...
Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać curry i majeranek, smażyć około dziesięciu minut, podlać odrobiną wody z papryki, przykryć i podusić trochę. Ugotowaną paprykę zmiksować razem z wodą, w której się gotowała (zostanie jej naprawdę niewiele), dodać zawartość patelni, wymieszać, dodać pieprz i pogotować na najmniejszym ogniu ze trzy minuty. Mniami! ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
mathilda - piekne masz nogi :-) pewnie dlatego, ze tak lubisz liczyc kalorie ;-) To nie sa zlosliwosci. Podajesz swietne przepisy i robisz piekne zdjecia. A ten mus ugotuje z pewnoscia, bo zielonej papryki u nas za trzesienie, a ja jestem na etapie "adziki", "ajvaru" i tym podobnych past, tak ze przepis jak znalazl :-) Po ugotowaniu dam znac jak smakowalo.
Ale pieprz cytrynowy musze pominac. I nie dodawac tak zupelnie nic soli? Iwo-na Feb 5, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa-krem pieczarkowa z dodatkiem zielonej papryki (lakto-wege)Pasta sojowa z dodatkiem zielonej papryki i pomidorów (wegańska) Krokiety z zielonej soczewicy (ovo-wege) Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska) Zupa z zielonej soczewicy (wegańska) Curry z zielonej fasolki (wegańska) Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska) Mus czekoladowy (ovo-wege) Mus jabłkowy (wegańska) Kotlety z zielonej soczewicy i warzyw (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zrobilam! I to juz trzy razy. Z zielonej papryki i czerwonej rowniez. Obydwie wersje wysmienite, chociaz z czerwonej jakby ciut lepsza. Z czerwonej papryki mus robilam dwa razy, za drugim razem doprawiajac go jak ketchup - swietna, niemalze identyczna jak oryginal, zdrowsza alternatywa do tradycyjnego ketchupu. Jezeli uzyjemy wiecej wody do gotowania papryki to wyjdzie nam wspanialy sos do wszystkiego, np. do ziemniakow, makaronu, kotlecikow, plackow ziemniaczanych lub warzywnych.
Iwo-na Feb 15, 2012