7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek

Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)

Średnia ocena: [4.6 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 puszka przecieru pomidorowego
duży bardzo ząbek czosnku
1 łyżeczka czubata curry
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (sami sprawdźcie ile będzie wam odpowiadać - my lubimy ostro)
2 łyżki pesto czerwonego
1 łyżka czubata mąki do zagęszczenia
sos sojowy ciemny

Przygotowanie:

Wszystko po kolei dodawać do wrzącego bulionu DOKŁADNIE MIESZAJĄC.
Nadesłał(a) sowa, dnia: Aug 2, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pytanko: Ile tego sosu sojowego trzeba dodać ???
~MORDKA Sep 15, 2020

Wyszedł bardzo fajny sos pomidorowy, bardziej kwaskowy niż się spodziewałam. Jednak do bosssskości prawdziwego sosu do gołąbków nawet się nie zbliża... sorry, ale tu jestem zatwardziałą tradycjonalistką ;D Co nie zmienia faktu, że do innych zastosowań lub w przypadku gołąbków pieczonych świetnie się sprawdza.
Testowałam też opcję ze śmietaną ze słonecznika (w zasadzie rozmiksowanym na gładko słonecznikiem z wrzątkiem). Fajnie całość zabieliła i złagodziła smak, ale konsystencja jednak była słaba... Chciałam mieć gęsty sos, a taki niestety dość szybko tak jakby "pękał" i nie wyglądał ciekawie... Muszę jeszcze nad tym popracować, bo pomysł mimo wszystko obiecujący :)
patrycccja Aug 13, 2013

Po 1-sze przecier i koncentrat to nie to samo, chociaż niektórzy nie rozróżniają ;) Tutaj pewnie chodzi jednak o koncentrat. Również myślę że chodzi o małe puszki (70g) takie jak były kiedyś - stawiałabym na takie standardy zwł. że przepis był dodany w 2003 r. Z drugiej strony kiedyś koncentrat był o wiele bardziej skoncentrowany, mocniejszy. Także słoiczek, nawet 200g, nie wydaje mi się przesadą. Więc w sumie, jako rzecze sunflower_ren, trzeba dodawać po trochu, próbować i dostosować pod swój smak :)
patrycccja May 4, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym (wegańska)
Gołąbki z warzywami (ovo-wege)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
Gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek w sosie pomidorowo-warzywnym (wegańska)
Gołąbki z soczewicą i warzywami (lakto-wege)
Gołąbki z ryżem i warzywami (wegańska)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas