puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego
autor: pat
dieta: wegańska
Andy: "Przepis długi i skomplikowany :-) Efekt zależy od dobrego zmiksowania, użytych przypraw i odpowiedniej ilości oleju."
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Keczup z cukinii
Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
-
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA!
Ten smak i aromat... nawet zwykła sałata smakuje z tym sosem przepysznie! Pasuje do surówek i sałatek (zwł. tych na bazie makaronu lub ziemniaków) jako zamiennik zwykłego winegretu, ale też jako sos do sajgonek lub innych smażonych rzeczy. Mimo że z sosem chili, to sos jest całkowicie łagodny.
-
Pyszny wegański sos "serowy"
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
-
Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
autor: Rena
dieta: wegańska
Klasyczny francuski sos do sałatek.
-
-
Sos grzybowy najprostszy
EuGeniusz Dębski: "Dowiedziałem się w ubiegłym roku na Boże Narodzenie, że mój ukochany od pięćdziesięciu lat sos grzybowy do pierogów wigilijnych robi się bez grzybów! [...]
I ja bym dał sobie obciąć nie tylko palec, że są tam grzyby, a to po prostu miękka cebula no i smak z grzybów. To jest proste, niesłychanie oszczędne i cholernie skuteczne, bo grzybowe aż do bólu."
-
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu)
Brakowało mi tego smaku, smaku jak najbardziej przybliżonego do tradycyjnego majonezu. Na wiele majonezów wegańskich które jadłam ten najbardziej przypomina mi smak tradycyjnego. Jest pyszny zarówno do sałatki jarzynowej jak i kanapek, wiec z chęcią dziele się nim z Wami:)
-
Sos a la pieczeniowy
Znacie pyzy drożdżowe na parze? Tęskniłam za nimi od kiedy zostałam wegetarianką, bo do nich przecież konieczna pieczeń z sosikiem...( chyba, ze ktoś lubi na słodko). Teraz mam sos bez pieczeni - z pyzami rozpływa się w ustach!
-
-
-
-
Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Maciej Kuroń: "Sos barbecue jest dla amerykańskiego grillowicza tym, czym dla Włocha pesto, a dla Meksykanina salsa."
-
-
Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food)
autor: Iwo-na
dieta: wegańska & RAW
Mój krzaczek ostrej papryczki właśnie owocuje jak zwariowany. Wymyśliłam sosik, żeby wykorzystać świeże chili zanim je zasuszę - pyszny, ostry, ognisty! Można go jeść niemalże ze wszystkim.
-
Sos "chlorofilowy"
Zielony sos do sałatek i innych potraw :)
-
-
Sos jabłkowo-czosnkowy 5 smaków
Ekspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z sałatą z winegretem i pomidorami.
-
Sos kukurydziany
Taki sos pasuje do makaronu, ryżu, tortilli, dowolnych placków na słono...
-
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
autor: ~wd
dieta: wegańska
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
-
Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu
autor: ~wegAnka
dieta: wegańska
Bardzo dobrze smakuje z lasagne szpinakowo-brokułową (należy wtedy kłaść w takiej kolejności: na dół sos, potem makaron, szpinak, makaron, brokuły, na brokuły sos, na to makaron, szpinak, itd, a na samą górę sos)
-
Sos sałatkowy z curry i cytrynką
Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
|