7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos beszamelowy

Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.

Średnia ocena: [4.5 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

50 g masła (dla wegan olej/oliwa)
50 g mąki
600-750 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
sól
pieprz (najlepiej biały, żeby sos miał jednolity kolor)
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić na ogień. Zagotować na kilka minut co jakiś czas mieszając i uważając, żeby mąka się nie zrumieniła. Całość powinna mieć postać gęstej pasty, która łatwo odchodzi od ścianek garnka/patelni.

Zmniejszyć ogień i dodać gorące mleko w małych porcjach, po kilka razy, do całości masy. Mieszać dokładnie, aby nie utworzyły się grudki.

Posolić, popieprzyć i kontynuować gotowanie na małym ogniu, żeby mąka nie była surowa (niektórzy polecają nawet 10 minut).

Wskazówki i uwagi:

Jeśli zrobią się grudki, można spróbować przetrzeć sos przez sitko lub zmiksować. Albo zacząć od nowa :) Wbrew pozorom beszamel wcale nie jest trywialny - potrafią się na nim wyłożyć nawet osoby ze sporym doświadczeniem.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 22, 2000
Źródło/autor przepisu: na bazie Serwisu makaron (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zrobiłam na oliwie, mleku ryżowym i mieszance mąk bezglutenowych do wypieku chleba. Musiałam wspomóc się blenderem ale wyszło super!! :)
~adril Jan 8, 2014

grudy się nie robią jeżeli mleko, które dodajemy jest ciepłe - trochę podgrzane lub w temperaturze pokojowej. mleko z lodówki może spowodować że utworzą się grudy. czy ktoś próbował beszamelu z mlekiem sojowym własnoręcznie robionym? ja robiłam raz na sojowym z kartonu, zazwyczaj jednak decyduję się na krowie... bo te wszystkie alpro to nie na moją kieszeń niestety
~znikam Jan 26, 2013

majczi - na plancie to chyba juz nie wegansko niestety.Szukalam dlugo cos ala planta w sklepach w Polsce ale nie znalazlam zamiennika weganskiego Planty niestety :( jednak rozne inne dania(np ciasteczka kruche okragle z dzemem-polecam),w tym rowniez sos beszamelowy robie na oleju i wychodzi genialne !
Tak wiec nie bojcie sie uzywac oleju zamiast masla ,margaryny,jesli w swoim zywieniu nie przesadzacie na co dzien z olejami to nie bedzie zadnych skutkow w postaci dodatkowych kilogramow a olej ,oliwa jest zdrowsza niz maslo czy margaryna nawety weganska :)
Ja czasami jeszcze daje mrozonego koperku lub natki pietruszki jak np robie do zapiekanek.beszamel robnilam juz z 6 razy i za kazdym razem wyszedl wlasnie na oleju :)
i tez jak majczi nie przecieram ani nie miksuje bo to niepotrzebna robota tylko zagotowuje olej z mąką i powoli dodaje mleko ciagle mieszajac albo widelcem,lyzka bardzo energicznie albo trzepaczka wlasnie potem dodaje pieprz czarny,sol,galke i inne przyprawy jak lubie i jest super
OpenWorld Jun 28, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos beszamelowy z żółtkiem (bez ograniczeń)
Sos beszamelowy - wariacje (lakto-wege)
Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska)
Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska)
Sos pesto (lakto-wege)
Sos ziołowy 1 (lakto-wege)
Sos szalotkowy (lakto-wege)
Sos tatarski (bez ograniczeń)
Sos 8 jarzyn (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas