7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)

Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.

Średnia ocena: [4.555555555555555 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

soczewica czerwona - 1/2 szklanki suchej
woda - około 1 1/2 szklanki
oliwa / olej - 1/3 szklanki
sól
przyprawy (wg gustu, ale najlepiej mieszanka curry albo garam masala)
sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgotować soczewicę :-), zmiksować dolewając oliwę i przyprawy do smaku (oprócz soku z cytryny) tak aby wszystko tworzyło gęstą ciecz. Do lekko ostygniętej mieszanki dodać kilka łyżek soku z cytryny (można nie dawać). Proponuję doprawić dość mocno.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2003-05-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Też dodałam tylko trochę oliwy i nie przyprawiałam zbyt mocno. Wyszedł pyszny, kremowy dip. :)
moni 2013-11-03 16:05:22.259

pod koniec gotowania soczewicy dorzucam podsmażoną cebulę z curry i kminkiem, oraz nie dodaję tyle tego oleju, łyżka starczy :P jem z ryżem i brokułami, pyszne ;)
~Marta 2012-04-13 14:34:21.403

zajadałam z kalafiorem, pychoota!
mart 2010-07-12 20:09:45.847

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków (lakto-wege)
Kotlety z czerwonej soczewicy i fety (bez ograniczeń)
Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Sałatka z groszku i czerwonej soczewicy (wegańska)
Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu (wegańska)
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą (wegańska)
Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową (wegańska)
Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas