7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Pytanko: Ile tego sosu sojowego trzeba dodać ???
~MORDKA Sep 15, 2020

Wyszedł bardzo fajny sos pomidorowy, bardziej kwaskowy niż się spodziewałam. Jednak do bosssskości prawdziwego sosu do gołąbków nawet się nie zbliża... sorry, ale tu jestem zatwardziałą tradycjonalistką ;D Co nie zmienia faktu, że do innych zastosowań lub w przypadku gołąbków pieczonych świetnie się sprawdza.
Testowałam też opcję ze śmietaną ze słonecznika (w zasadzie rozmiksowanym na gładko słonecznikiem z wrzątkiem). Fajnie całość zabieliła i złagodziła smak, ale konsystencja jednak była słaba... Chciałam mieć gęsty sos, a taki niestety dość szybko tak jakby "pękał" i nie wyglądał ciekawie... Muszę jeszcze nad tym popracować, bo pomysł mimo wszystko obiecujący :)
patrycccja Aug 13, 2013

Po 1-sze przecier i koncentrat to nie to samo, chociaż niektórzy nie rozróżniają ;) Tutaj pewnie chodzi jednak o koncentrat. Również myślę że chodzi o małe puszki (70g) takie jak były kiedyś - stawiałabym na takie standardy zwł. że przepis był dodany w 2003 r. Z drugiej strony kiedyś koncentrat był o wiele bardziej skoncentrowany, mocniejszy. Także słoiczek, nawet 200g, nie wydaje mi się przesadą. Więc w sumie, jako rzecze sunflower_ren, trzeba dodawać po trochu, próbować i dostosować pod swój smak :)
patrycccja May 4, 2011

Mi się wydaje, że puszka to taka mała (70 g? nie wiem bo kupuje większe), ale lepiej dodawać po trochu i próbować czy już nam odpowiada smakowo :)
sunflower_ren May 4, 2011


Ta "puszka przecieru" jak dla mnie równa się przeciętnemu słoiczkowi (ok. 200g) ;) A sosik szybki, pyszny i ze składników zawsze obecnych w domu (przynajmniej u mnie) - więc spełnia wszystkie kryteria bossskości! :P Aa, chociaż jedna uwaga - nieco za słony wychodzi w mojej ocenie, następny raz po prostu użyję wody zamiast bulionu z kostki.
kasiarka May 3, 2011

Świetny i szybki sos :)
kasumi90 May 1, 2011

mnie rozwala jedno "puszka przecieru pomidorowego". A rodzaji i wielkości puszek jest tyle, że teraz sobie wybierz...
~rozwalony Feb 7, 2009

sosik smakuje bombowo:))
autor anonimowy Jan 4, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas