7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos / polewa truskawkowa do deserów

Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

truskawki (mogą być mrożone, choć wtedy sos nie jest już taki super)
cukier waniliowy lub zwykły

opcjonalnie można dodać jedno z poniższych:
- ekstrakt waniliowy (taki na alkoholu - nie czuć go, bo ekstraktu daje się malutko) - bardzo polecam!
- kawałek banana
- śmietana lub jogurt (naturalny lub owocowy) dla zabielenia (dla wegan wegańskie, choć ja, jeśli już, wolę banana)
- trochę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Jeśli używamy truskawek mrożonych, otrząsamy je z lodu (woda nam niepotrzebna) i rozmrażamy. Jeśli truskawki są świeże, to myjemy je i usuwamy szypułki (w tej kolejności - inaczej niepotrzebnie nasiąkną wodą).

Wszystkie składniki miksujemy używając zwykłych końcówek do miksera (takich do ciasta) lub ugniatamy widelcem lub ostatecznie traktujemy blenderem (ale na niskich obrotach, bez opcji turbo, żeby nie otrzymać "soku"). Uwaga, żeby się nie pochlapać :) Jeśli robimy polewę do makaronu lub deser, to fajnie jest zostawić niedokładnie zmiksowane kawałki truskawek. W pozostałych przypadkach sos powinien być w miarę gładki. Można też przetrzeć truskawki przez odpowiednio gęste sitko.

Wskazówki i uwagi:

Sok z pomarańczy świetnie komponuje się z truskawkami, choć równocześnie dodatkowo go rozrzedza.
Do truskawek, wg. mnie, najlepiej pasuje wanilia - z wanilią wychodzi obłędnie pyszne :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-09-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Oj, to biegnę po truskawki!!!
Dana 2011-05-28 16:11:20.716

Pyszny sosik - smak mojego dzieciństwa! Użyłam go do polania klusek na parze (www.puszka.pl/przepis/638-buchty-kluski_drozdzowe_gotowane_na_parze.html).
ryfka 2009-07-20 15:19:46.318

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos miodowo-kakaowy (polewa) do deserów (wegańska+miód)
Deser truskawkowo-truskawkowy (lakto-wege)
Jagodowo-truskawkowy deser (wegańska)
Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego) (wegańska & RAW)
Koktajl/deserek truskawkowy, a z niego lody (wegańska & RAW)
Gofry holenderskie z sosem truskawkowym (bez ograniczeń)
Zapiekany ryż w sosie truskawkowym (na słodko) (lakto-wege)
Czekoladowy domowy makaron z truskawkowym sosem (wegańska)
Polewa czekoladowa (wegańska)
Arakowa polewa czekoladowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas