puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
Zupa gulaszowa
autor: Natka
dieta: wegańska
Gęsta, przepyszna zupa.
-
Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
-
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy
Pomarańczowy aromat jest całkiem oryginalny jak na jabłkowy mus :) Banany wnoszą pyszną, aksamitną słodycz, a pomarańcza aromat i konkretniejszy akcent. Bardzo smaczny sposób na zużycie nie pierwszej świeżości owoców. Świetny do kanapek i naleśników.
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa)
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać na chlebie, posypaną zieloną pietruszką.
-
Kapuściane kotleciki "resztka"
"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
-
-
Claudio (alternatywa pesto, z rukolą)
Genialna alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego z parmezanem. Dla tych, którzy lubią rukolę - szał...
Jeśli kupiliście kiedyś tę sałatę i po paru dniach już nie nadawała się do zjedzenia, to ten sos do makaronu jest po prostu genialny!
-
Kosteczki sojowe w pieczarkach
Wymyśliłam jak nie miałam co zrobić na obiad ;]
-
Kotlety z gotowanych jarzyn - kapusty i włoszczyzny
autor: Rena
dieta: wegańska
Można wykorzystać włoszczyznę z gotowania bulionu.
-
-
Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem
autor: aisza
dieta: wegańska
Skoro rodzinka uznała, że są lepsze od ruskich mojej babci to coś w tym musi być:)
-
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem
Ciekawe połączenie owoców z nutką pikanterii.
-
Szybkie ziemniaki odsmażane z pomidorem
autor: ~ziemniaczek
dieta: wegańska
Proporcje należy ustalić samemu, aczkolwiek ziemniaków powinno być trochę więcej niż pomidorów. Przepis przydatny wtedy, gdy mamy niewykorzystane ziemniaki z obiadu :)
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne
autor: pat
dieta: wegańska
Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.
-
Wegańska pizza ze zmasowanym atakiem warzyw :)
Bardzo prosta w przede wszystkim pyszna wegańska pizza.
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi
autor: Kinga
dieta: wegańska
Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Kotlety z marchewki i płatków owsianych
autor: Lily
dieta: wegańska
Proste i szybkie w przygotowaniu kotlety, zwłaszcza jeśli mamy ugotowaną wcześniej marchewkę.
-
-
Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung
"Produkt uboczny" soku z marchwi. Smaczne. Smażone na prawie suchej patelni mają po 130 kcal na sztukę.
-
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne
autor: Kinga
dieta: wegańska
Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.
|