7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jarskie flaki z naleśnikow

Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

na naleśniki: (można zastąpić makaronem)
szklanka mąki
mleko sojowe i/lub woda - w sumie szklanka, proporcje dowolne
2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej lub 2 łyżeczki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
sól

pozostałe składniki:
włoszczyzna: marchew (4 szt.), pietruszka (3 szt.), kawałek selera, kawałek włoskiej kapusty (opcjonalnie), por (1 lub 2 szt. zależnie od wielkości)
2 cebule
1-2 łyżki oleju do smażenia
0,5 - 2 szkl. wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, ok. 3 płaskie łyżeczki
pieprz, przy 0,5 łyżeczki będzie już dość pikantne
majeranek, np. 3 pełniejsze łyżeczki
ew. inne przyprawy, najlepiej pieprz ziołowy (sporo), zmielony imbir (0,5 łyżeczki), gałka muszkatołowa (szczypta) i ew. mielona papryka
ew. ziele angielskie (3 szt.) i listek laurowy

Przygotowanie:

Jeśli nie mamy naleśników z poprzedniego dnia, trzeba zakasać rękawy i je usmażyć :) Potrzebujemy 3-6 albo i 12 naleśników - zależy jakie proporcje w stosunku do warzyw.

Warzywa pokroić w cienkie słupki, do 0,5 cm grubości, cebulę i pora posiekać w plasterki. Podsmażyć na oleju przez ok. 5 min., przy czym jak zacznie pachnieć, zmniejszamy nieco gaz, żeby się nie przypaliło. Razem z warzywami można też dodać ziele angielskie i listek.

Dodać 0,5 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkości, a nie rozgotowania! Wystarcz kolejne 5-10 min. W razie konieczności podlewamy wodą.

Dodać przyprawy i koncentrat. Naleśniki pokroić wzdłuż na dość szerokie pasy (ok. 10 cm powiedzmy), a potem poukładać je jeden na drugim i pokroić wszerz w cienkie pasemka (tak do 1 cm grubości). Dodać do warzyw, chwilę podusić i ew. jeszcze doprawić do smaku. Jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak to dajemy więcej pieprzu i imbiru. Przyda się chwila, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli chcemy, aby potrawa była bardziej zawiesista, możemy dusić warzywa w większej ilości wody, a pod koniec zagęścić wszystko zasmażka z mąki i oliwy/oleju oraz drobniutko posiekanej cebulki (wtedy jedną cebulę siekamy i dusimy z resztą warzyw, a drugą zużywamy do zasmażki).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Nov 28, 2001
Źródło/autor przepisu: kilka lat temu gdzieś znalazłam lub zaslyszałam ten przepis - na pewno go sama nie wymyśliłam :-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo smaczne:)
~Silverka Mar 17, 2010

Tak, tak, genialne danie!! serdeczne dzięki! Naleśniki są też wyśmienite jako 'makaron' do zupy pomidorowej! Idę robić.
izabeli Mar 15, 2010

Naprawdę bardzo dobre! Dodałam tu zamiast kapusty cukinię i kabaczek i muszę przyznać, że pycha!
ryfka Jun 11, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Flaki sojowe (wegańska)
"Bułka jarska" zapiekana z kiszoną kapustą i serem (lakto-wege)
Kotleciki jarskie z jajka, bułki i cebuli (ovo-wege)
Rosół (bulion) jarski z buraczkiem i suszonym grzybkiem (wegańska)
Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej (ovo-wege)
Bigos jarski z mieszanej kapusty z soją, suszonymi śliwkami i grzybami (wegańska)
"Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska)
Jarskie szaszłyki z podgotowanych młodych ziemniaków i jabłek (grill) (wegańska)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas