puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Pasta soczewicowo-warzywna (studencka)
Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Ma ciekawy kolor i jest smaczna."
Dzięki niej możemy zużyć resztki ugotowanego brokuła lub marchewkę z gotowania zupy.
-
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"
Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
-
Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka
Rozszerzenie podstawowej wersji sałatki ziemniaczanej o ogórki kiszone. Klasyka znana głównie na terenach z wpływami niemieckimi. Uwielbiamy. Moja teściowa też :) Byłam pewna, że przepis jest już dodany, a jednak...
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
-
Gajar ka halwa - halawa z marchwi
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi i... jest naprawdę przepyszny. Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa - dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny "cytrynowy" posmak.
-
Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane)
autor: Rena
dieta: wegańska
Chyba wszyscy znają i lubią ten sposób. Świetny pomysł na zużycie wczorajszych ziemniaków.
-
-
Zupa porowo-ziemniaczana
autor: ryfka
dieta: wegańska
Pyszna zupka, rozgrzewająca w zimę. Podana latem najlepiej smakuje jako chłodnik z dodatkiem cytryny i kapką jogurtu.
-
Chlebowe kotleciki orzechowe
autor: ~gryzdelpinia ;)
dieta: wegańska
-
"Samosy" w cieście fracnuskim
Danie powstało z wykorzystania po sylwestrowych 'resztek' ;)
-
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.
-
Zupa zacierkowa Babci Jasi
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybka, dobra i tania - pomysł nie tylko na studencką kieszeń ;)
-
Banalnie prosta zupa z dyni
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
-
Bezjajeczne placuszki z kaszą jęczmienną
Eksperyment, który powstał dziś rano, kiedy chciałam zrobić wegańskie naleśniki ;), ale napatoczyła się kasza...
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
-
Rosti (roesti) - szwajcarskie placki ziemniaczane
autor: pat
dieta: wegańska
Inaczej niż polskie placki przygotowuje się je z podgotowanych, grubo startych ziemniaków. Jak to w Szwajcarii, często podaje się je ze stopionym żółtym serem na wierzchu. Można też z podsmażoną cebulką lub jakąś surówką.
-
Tłuczne ziemniaki z marchewką - kolorowe puree
Szybki prosty i pyszny sposób na przyrządzenie trochę podkręconego ziemniaczanego puree. Zajadamy jako dodatek do obiadu (tak jak zwykle ziemniaki).
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
Klopsiki z granulatu i soczewicy
autor: Avka
dieta: wegańska
Wegańskie klopsiki na bazie granulatu i soczewicy. To tak naprawdę danie, do którego możemy dodać wszystko, co nam zalega w lodówce (ziemniaki, ryż z poprzedniego dnia, nawet pozostałości po paście do kanapek, otwarty koncentrat pomidorowy czy zalegającą włoszczyznę).
-
-
Sałata z ciecierzycą i orzechami
Moja sałatka z ciecierzycą powstała z produktów, które akurat miałam pod ręką. Efekt całkiem fajny - lekkie danie, którym można się najeść ;). Ja robiłam dla siebie, ale i tak wyszło tego dość dużo. Składniki dodawałam 'na oko', także proszę się nie przerazić proporcjami w opisie ;).
|