7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierogi z ciasta ziamniaczanego z pieczarkowym farszem

Skoro rodzinka uznała, że są lepsze od ruskich mojej babci to coś w tym musi być:)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

ciasto:
litrowy pojemnik zmielonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub 2 żółtka)
woda

farsz:
pieczarki
cebula
przyprawy

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto: Zmielone ziemniaki łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawami. 2 łyżki mąki kukurydzianej rozrabiamy z wodą aż uzyskamy konsystencję żółtek, następnie dodajemy je do ciasta. Ciasto ugniatamy i formułujemy wałek, nożem kroimy wałek na plastry. Każdy plaster delikatnie rozgniatamy (grubość dowolna) i faszerujemy.

Farsz: Cebulę dusimy aż będzie miękka i szklista, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe, przyprawiamy i całość po wymieszaniu odstawiamy do wystygnięcia.

Nasze pierożki smażymy na głębokim oleju aż się zezłocą, następnie przekładamy je do formy i pieczemy w temperaturze 150'C przez ok 10 min by doszły.

Wskazówki i uwagi:

Pierożki możemy polać dowolnym sosem:).
Jeśli zostanie wam trochę farszu, możecie go położyć na bagietki i zapiec (świetnie smakuje taka zapiekanka polana ketchupem), a jeśli zostanie wam trochę ciasta to możecie go ugotować bądź usmażyć, takie kluseczki też świetnie smakują.
Nadesłał(a) aisza, dnia: Sep 29, 2009
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Polska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

To mają być takie pierogi w kształcie pierogów? Czy może knedle?
Thuvien Apr 10, 2014

Czy ciasto sie nie rozwala ?
OpenWorld Aug 18, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym (wegańska)
Farsz do pierogów z bobu (wegańska)
Ciasto na pierogi (lakto-wege)
Pierogi z fasolą i miętą (farsz) (wegańska)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Farsz z soczewicy (do pierogów, krokietów itp.) (wegańska)
Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym) (wegańska)
Naleśnik z farszem pieczarkowo-serowym (bez ograniczeń)
Jajko z farszem pieczarkowo-cebulowym (bez ograniczeń)
Naleśniki z farszem szpinakowo-pieczarkowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas