7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zamiast cienkiego spaghetti użyłam makaronu ryżowego - nie polecam podsmażania go na woku, większość przywarła do dna (a wrzuciłam go na rozgrzany olej). Z podanych w przepisie warzyw użyłam tylko kalafiora. Paprykę dodałam czerwoną, a oprócz niej pieczarki i kapustę (pokrojone w cienkie paski). Efekt końcowy zachwycił moje podniebienie, a wyglądał tak: imageshack.us/photo/my-images/707/s6304975.jpg/
Zanetak Jun 23, 2011

Ha, przypadkiem znalazłam opis tego dania: en.wikipedia.org/wiki/Lo_mein - pisownia nazwy nieco inna, ale chodzi o to samo. Nazwa znaczy mniej więcej tyle co mieszane kluchy ;) W jakimś tam dialekcie chińskim "mein" oznacza makaron.
A danie, swoją drogą, bardzo dobre :) I fakt, w mniejszych porcjach przygotowanie idzie łatwiej.
~x Feb 2, 2010

Ostatnio znów robiłam to danie, tym razem zgodnie z przepisem i nawet na woku :) Zamiast spaghetti dałam japoński pszenny makaron - wygląda jak cienkie, krótkie spaghetti, ale jest bardziej "układny", mniej sprężysty.
Jeśli miałabym coś doradzić, to lepiej do woka wrzucać mniejsze porcje - przy powyższych ilościach można wszystko podzielić np. na pół. Inaczej trudno mieszać, nic się nie przysmaża tylko dusi, no i czas się wydłuża. Fasolkę też bym wcześniej dodawała (lub wcześniej obsmażyła/poddusiła) - 5 min. to dla niej za krótko.
patrycccja Sep 16, 2009

wow, naprawde fantastyczne. kombinowalam jak kon pod gorke a i tak wyszlo pycha. nie mialam duzej patelni wiec wzielam jaka mialam. warzywa sie nie zmiescily, wiec je udusilam (na parze wlasciwie) zamiast usmarzyc. bylam glodna, wiec makaron nie lerzakowal dwoch godzin w lodowce ;-P a obie z mama oderwac sie nie moglysmy. zestaw warzyw bardzo dobrze sie po prostu laczy smakowo z makaronem.
patrycccja Nov 12, 2000

Zrobiłam, zjadłam, polecam! Proste danie, robi się szybko, smakowało mi i na zimno i na ciepło. Mimo, że robiłam to danie na zwykłej patelni, bo nie mam woka, to warzywa wyszły takie przepysznie kruche. No i dodałam wiecej sosu sojowego niż w przepisie, ale to już w/g uznania.
Rena Sep 8, 2000

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas