7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung

"Produkt uboczny" soku z marchwi. Smaczne. Smażone na prawie suchej patelni mają po 130 kcal na sztukę.

Średnia ocena: [4.5 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

1/2 kg marchewkowej papki z sokowirówki (lub drobno utartej marchewki)
50g kaszki manny
60g kiełków fasoli mung
3 łyżeczki soku z cytryny
mielony imbir
suszona bazylia
biały pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystko pomieszać, zostawić na kwadrans, by kaszka napęczniała. Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Wskazówki i uwagi:

Podawać można na różne sposoby.
Z rozgniecionymi kaparami (idealnie się komponuje) oraz z surówką z pomidora, kukurydzy i pora z ziołami (razem 270 kcal)
lub
W kanapce z sałatą, papryką, brokułami (ugotowanymi na parze) i selerem naciowym, na pełnoziarnistym pieczywie (razem 230 kcal)
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Feb 3, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Przyznam, że po spróbowaniu surowej masy kotletowej nie byłam do tego przepisu zbyt entuzjastycznie nastawiona. Była po prostu gorzka (marchew+imbir). Niemniej jednak po usmażeniu - pychota :)
Nie miałam kaszy, dodałam rozmoczonych płatków owsianych i też się wszystko ładnie skleiło. Ze 2/3 się rozpaciały lekko na patelni, ale zawsze mi się to zdarza - nawet jak robię kotlety z jajem, więc po prostu używam tych resztek jako pasty do chleba :)
KaliszAnka Sep 28, 2011

pyszna inspiracja, ja użyłam marchewki startej, do tego cukinia starta i trochę siemienia lnianego - nie miałam kiełków ani imbiru, ale i tak pyszne - ciasto fajne, łyżka kładłam na patelnię, nawet mój roczniak zjadł dwa:))
~Joanna Sep 27, 2011

@Irokezik91
Drobno utarta marchewka nadaje się do kotletów, robimy taką bardzo często. Drobno utarta marchewka, kaszka manna, mąka kukurydziana, pestki słonecznika, czosnek to stałe składniki a można kombinować z innymi również. Kaszka manna pięknie wchłania sok z marchewek a mąka kukurydziana dodatkowo skleja
kejszo Sep 27, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

"Placki ziemniaczane" z kiełków fasoli mung (wegańska)
Fasolka mung ze szpinakiem (wegańska)
Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska)
Surówka z kapusty z fenkułami i kiełkami fasoli mung (ovo-wege)
Sałatka z czarnej fasolki, kiełków słonecznika i brokułów (wegańska)
Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung (wegańska)
Sałatka z selera konserwowego i fasolki mung z ananasem (wegańska)
Kotlety z duszonej marchewki i cebuli (ovo-wege)
Kotlety z marchewki i płatków owsianych (wegańska)
Kotlety z cieciorki, ziemniaków i marchewki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas