7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)

Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pęczek białych szparagów

Przygotowanie:

Kto chce się douczyć nt. wyboru, przechowywania szparagów i obchodzenia się z nimi, niech zajrzy tu: gotowanie szparagów - przepis podstawowy. W tym przepisie od razu przechodzimy do sedna :)

Szparagi przed obieraniem koniecznie należy dokładnie umyć. Obieramy je nie szczypiąc się zanadto, bo inaczej będą gorzkie. Obierki lądują w garnku. Uklepujemy je i zalewamy jak najmniejszą ilością wody - tylko tyle, żeby były przykryte. Chodzi o to, żeby wywar był jak najbardziej esencjonalny.

Jeżeli chcemy ugotować również same szparagi, to kładziemy je na wierzchu, na obierkach - te od spodu będą w wodzie, a pozostałe ugotują się na parze. Wywar gotujemy 10-15 min. - tyle, ile szparagi, to wystarczy.

Wskazówki i uwagi:

Czy będziemy gotować obierki kwadrans czy dłużej, czy odcedzimy bulion od razu czy będzie jeszcze stał i czekał, to nie ma znaczenia. Nic z tych rzeczy nie wpłynie negatywnie na smak i aromat bulionu, a może nawet go wzmocni.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-06-17 22:29:15.865
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Nie spodziewałam się, że z obierek można zrobić bulion. Smakuje świetnie! Posłużył mi jako baza do zupy pomidorowej oraz do beszamelu.
nasse 2013-06-16 16:39:23.836

Ja nie umiem tak ładnie obrać szparagów =< A może moje po prostu były jakieś nie teges ;]
Mia 2013-05-08 13:44:31.979

Kurka, jak ciężko jest wymyślić coś, czego jeszcze nikt inny wcześniej nie wymyślił ;) Iwo-na, może dodać przepis na ten beszamel normalnie, a nie w komentarzach? Więcej osób wtedy skorzysta :)
patrycccja 2012-02-09 13:03:47.923

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem (wegańska)
Chlebowe ruloniki ze szparagami i białym serem (bez ograniczeń)
Sałatka z białych szparagów z sosem śmietanowo-koperkowym (lakto-wege)
Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Zupa pomidorowa na wywarze ziołowym (wegańska)
Bulion suchy z pomidorów (wegańska)
Warzywny bulion instant (wegańska)
Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem (wegańska & RAW)
Pomidorówka z niespodzianką (na wywarze z kapusty i marchwi) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas