| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Guacamole - pasta awokado z pomidorem
							
								autor: autor anonimowy
								dieta: wegańska & RAW
							
						 
							  
							Ajwar
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
						 
							  
							Dip czosnkowo-ziołowy
							
								autor: ryfka
								dieta: lakto-wege
							 Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju warzyw - surowych, parowanych, gotowanych, smażonych czy grillowanych
						 
						  
							Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami
							
								autor: autor anonimowy
								dieta: wegańska
							 Znalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini , tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.
						 
							  
							Guacamole z papryką surową lub pieczoną
							
							Nie wiem czy to nadal formalnie guacamole, ale taka nazwa pasuje chyba najlepiej :)
						  
							Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.
						  
							Dip z rokpola
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Na moim przyjęciu, kiedy już zabrakło warzyw, goście wyjadali sos łyżeczkami.
						  
							Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
							
								autor: ~w.d.
								dieta: wegańska
							 Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
						 
							  
							Wegański krem fasolowo-chrzanowy
							
							Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
						 
						 
							  
							Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
							
								autor: MILAK
								dieta: wegańska
							 Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
						 
							  
							Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
							
								autor: Kuna
								dieta: wegańska
							 Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
						 
							  
							Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)
							
							Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.
						 
							  
							Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
						 
							  
							Wegański sos czosnkowy
							
							Inspirowany wieloma przepisami na wegański majonez.
						 
							  
							Dip - puree selerowo-ziemniaczane
							
							Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
						 
						 
						 
							  
							Mus z zielonej papryki
							
							100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
						 
							 
						  
							Dip czosnkowy
							
								autor: zyll
								dieta: lakto-wege
							 Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
						  
							Greckie tzatziki (bez koperku)
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Danie jest niskokaloryczne i doskonale nadaje się na przekąski oraz jako sos do sałaty, cykorii itp.
						  
							Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry
							
							Sos pasuje do tofu, kotletów warzywnych, może służyć jako dip.
						 
							  
							Krem z orzechów nerkowca i awokado
							
								autor: lillamy
								dieta: wegańska & RAW
							 Prosta pasta z nerkowców i awokado, która powstała zupełnie przypadkowo - miał być serek, ale nie odlałam wody i musiałam czymś zagęścić. Efekt końcowy - palce lizać! |