7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa

Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże bakłażany
4 ząbki czosnku (duże)
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie, do przybrania)
drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewasz do 200 stopni i na natłuszczoną blachę wykładasz ponakłuwane widelcem bakłażany - pieczesz ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość b. miękka.

Wyjmujesz bakłażany z piekarnika i wkładasz do papierowej torby (foliowa też może być), zamykasz ją i pozwalasz im ochłonąć ;-). Następnie obierasz je se skórki (trochę babraniny przy tym jest) i usuwasz duże gniazda nasienne, jeśli są.

Mikserem miksujesz na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewasz oliwę i ocet. Doprawiasz cukrem, solą i pieprzem. Podajesz jako przystawkę, posypaną oliwkami i natką. Je się z pitą albo z bagietką.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jadłam to w libańskiej restauracji pod nazwą baba ghanoush :))) ale szczerze mówiąc, sama boję się to zrobić, żeby nie zepsuć :))) jeszcze jest u mnie nawyk ignorowania przepisów z uzyciem piekarnika-przez długi czas go po prostu nie miałam(za dużo miejsca zajmował :)))) )
~Karolina ;D 2013-07-09 12:18:30.667

Dzięki temu skórka później łatwiej schodzi.
~pat 2010-05-01 20:39:57.931

A po co wsadzamy tego bakłażana do torby?
wiesenna 2010-05-01 12:09:11.76

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)
Grecka zupa bakłażanowa z pomidorami (wegańska)
Pasta brokułowo - bakłażanowa (wegańska)
Pasta / dip z orzechami włoskimi i Rokpolem (lakto-wege)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki (lakto-wege)
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)
Bakłażanowy krem (pasta) z orzechami włoskimi i odrobiną czosnku (wegańska)
Super pasta (dip) do krakersów z żółtym serem i czosnkiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas