
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
AjwarPotrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany 0,4 szklanki oliwy z oliwek 1 średnia drobno posiekana cebula 2 duże ząbki czosnku posiekane 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z czerwonego wina sól pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 250 stopni C i włóż do niego paprykę i bakłażany (wcześniej ponakłuwane widelcem). Trzymaj je tam do czasu, aż skórka zwiotczeje i zrobi się czarna (nie musi być cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią się czarne plamy). Kiedy jedna strona warzyw jest już dobra, należy je obrócić, żeby równomiernie się przypiekły.
Upieczone warzywa wyjmij z pieca i włóż na 10 min. do papierowej (lub plastikowej) torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Następnie obierz je ze skórki (w tym stanie jest to bardzo łatwe), usuń nasiona i ogonki. Teraz masz do wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gładką masę albo na grubsze "salsowate" kawałki - ja lubię "na gładko" ;-) Na dużej patelni podgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulkę - do zeszklenia. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Odsuń z ognia, wmieszaj masę bakłażanowo-paprykową. Następnie dolewaj cieniutkim strumieniem resztę oliwy, ciągle mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj przybrany posiekaną natką pietruszki, najlepiej z białym wiejskim chlebem. Szczerze mówiąc ja jem to do wszystkiego ;-) Wskazówki i uwagi:Herbatka: "W domu robię to tak, że jeszcze b. gorący ajwar pakuję do słoików, pasteryzuję jak przecier pomidorowy i stoi w lodówce nawet przez całą zimę. A tak po prostu w miseczce, w lodówce, to nie wiem, bo u mnie znika góra w 2-3 dni ;-)
Ja trzymam je (paprykę i bakłażana) dość długo w piekarniku i daję termoobieg z góry - czasami to skórka jest na paprykach miejscami aż czarna i wtedy odchodzi jak złoto, no i ajwar ma taki fajny, lekko dymny smak."
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Dana Sep 1, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Pierwszą porcję zjedlismy z makaronem i podsmażoną kostką sojową z ciecierzycą i cebulką, dwie kolejne porcje czekają w słoiku na swoją kolej. Ogólnie bardzo dobre, ale jednak wolimy adżikę :)
ryfka Sep 12, 2014