| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Oszukane baba ghanoush
							
							Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
						  
							Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Do smarowania pieczywa i maczania surowych warzyw, chipsów.
						  
							Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką
							
							Pyszna, bardzo wyraźna w smaku pasta do chlebka, krakersów, czego to dusza zapragnie :)
						 
							  
							Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową
							
							Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.
						  
							Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
						  
							Raita (dip na bazie jogurtu) z ziemniaków z wiórkami kokosowymi
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
						  
							Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
							
								autor: ~szama
								dieta: wegańska
							 To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
						  
							Skordalia z orzechami i czosnkiem  - grecki sos krem
							
								autor: ~pat
								dieta: wegańska
							 Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
						 
							  
							Śmietanowe guacamole
							
								autor: Irris
								dieta: wegańska & RAW
							 Rewelacyjne do tacos z ostrym farszem z fasoli.
						 
							  
							Sos a'la serowy
							
							Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
						  
							Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
							
							W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
						  
							Sos cebulowy orientalny (do słoików)
							
							Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
						  
							Sos cygański  po niemiecku
							
							Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
						  
							Sos czosnkowy (z nerkowców)
							
							Prosty sos do sałatek, kanapek oraz jako dip.
						  
							Sos guacamole z mieloną kolendrą
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska & RAW
							 Kuchnia meksykańska. Możemy tym sosem smarować kanapki albo maczać w nim surowe jarzyny, kawałki chleba, czipsy.
						 
							  
							Sos majonezowy z kaszy jaglanej
							
							Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
						  
							Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
							
							Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
						 
							 
						 
						  
							Turecki cacik (wg przepisu Alicji B. Toklas)
							
								autor: pat
								dieta: lakto-wege
							 Jak raz na gorące dni. Cacik nie jest nazwą spolszczoną, tylko turecką (wym. dżadżik, /dʒɑːdʒɯk/). Tzatziki natomiast to nazwa grecka.
						  
							Wegański sos serowy
							
								autor: Olexy
								dieta: wegańska
							 Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :) |