
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)- Komentarze do przepisu -![]() martina Aug 26, 2014 ![]() Ile tych śliwek dodałyście do wersji śliwkowej? I czy ze skórką? Solshine Aug 26, 2014 ![]() Nazwa nazwą, nie zmienia to faktu, że jest przepyszna. ryfka Aug 24, 2014 ![]() Dana Aug 22, 2014 ![]() @martina, nie polecam robić bez cukru, bo jednak proces karmelizacji jest w takich przetworach dość istotny. Ja miksowałam warzywa po 2 godzinach gotowania, tak jak wcześniej pisała o tym Patrycja, bo mam mikser ręczny. Dodałam tyle octu ile jest w przepisie, ale mniej oleju. Kolor i konsystencja wyszły bardzo dobre. Całość jak dla nas nie jest zbyt ostra. Polecam :) ryfka Aug 22, 2014
Tylko, że w prawdziwym przepisie nie występuja pomidory, bo adżikę robi się wyłącznie z papryki
~Wiolka Feb 17, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pyszności. Zrobiłam dwa razy, gdyż pierwsza partia zdała mi się zbyt ostra od octu i dodałam parę jabłek i papryki. Za drugim razem dałam mniej octu, oleju i mniej cukru. Dodatkowo zmiksowałam przed 'zasłoikowaniem, i muszę stwierdzić, że zmiksowana wersja bardziej nadaje się na kanapki - bardziej bowiem 'trzyma fason' i nie spływa z chleba :) Od sierpnia już znikła ok 1/4 słoików przeznaczonych na zimę - to chyba najlepiej świadczy, jakie to dobre ;) Solshine Oct 14, 2013 ![]() martina Oct 13, 2013
W tym roku też robię :)))
Już się gotuje W WIELKIM GARZE. I tak: warzyw tyle co w przepisie, potem 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu jabłkowego, 1 szklanka cukru trzcinowego, 3 małe główki czosnku, sól i pieprz "na oko". Od siebie dodałam 1 papryczkę chili, całą z pestkami. Ja to wszystko byle jak kroję i jak zmięknie blenduję, tak wydaje mi się łatwiej niż mielenie surowych warzyw. Nie wiem czy taka zmiana metody ma wpływ na smak. Znajoma przywiozła adżikę z Gruzji (kupną) i tam w składzie były orzechy włoskie. Nie odważyłam się jednak ich dodać do mojej adżiki. I potwierdzam, żadne pasteryzowanie nie jest potrzebne. Nic się nie psuje. Wychodzi z tych proporcji naprawdę duża ilość, ale to jest tak pyszne, że wszystko się zje. Ja najbardziej lubię adżikę do smażonego/grillowanego tofu ze zwykłym gotowanym ryżem, do tego jakaś zielona surówka i obiad lux gotowy. Super przepis i naprawdę nie ma z tym tak wiele roboty. ~Marta Oct 8, 2013
i w tym roku kolejne dwa gary. rozważam nawet trzeci, bo jak zimą rozdaję, to proszą o jeszcze :)
ziebra Sep 12, 2013
Jest wiele odmian adżiki m.in. po abchasku, po kaukasku, po gruzińsku i każda z nich jest prawdziwa...
:) ~krach Sep 12, 2013
Fajny przepis, pewnie nawet smaczny, tylko że słowo Adżika w nazwie trzeba traktować mocno w nawiasie. Prawdziwa Adżika zawiera orzechy włoskie, a w przepisie ich nie znalazłem... Pani Nina miała po prostu swój własny przepis na umowną Adżikę
~Monte Aug 20, 2013 ![]() Dana Aug 19, 2013
Bardzo fajny przepis, tylko, że to nie jest adżika :) Adżika pochodzi z Gruzji, robi się ją z małych ostrych papryczek z dodatkiem czosnku i ziół, jest duabelnie ostra. Zainteresowanym mogę dać przepis.
Pozdrawiam ~Maja Nov 10, 2012
"lepszy jest ajwar" - Co za idiotyczny komentarz.
Chciałam tylko powiedzieć, że wreszcie zrobiłam adżikę z tego przepisu. W zeszłym roku robiłam z innego przepisu, bez dodatku jabłek i marchwii. Przede wszystkim brakuje w tym przepisie informacji, że trzeba ogromny garnek przygotować ;-) Zmieniłam trochę proporcje: oleju dałam tylko 1 szklankę, bo to pół litra mnie trochę przeraziło, cukru pół szklanki, 6 główek czosnku (nie wiem ile to gram), 2 łyżeczki pieprzu czarnego. Po spróbowaniu wydało mi się zbyt delikatne i dorzuciłam 3 papryczki chili. Acha i nie mieliłam niczego, bo nie mam maszynki. Całość wrzuciłam do blendera (partiami). W smaku pycha, wyczyściliśmy garnek kromkami chleba. Zobaczymy jak się przechowa. ~Marta Oct 6, 2012
lepszy jest ajwar
~anna453 Oct 5, 2012
Przepis swietny. Zrobilam jedną porcję , a jutro biorę się za kolejną. Dodałam jedynie mniej cukru.
~zuziaaa1 Sep 26, 2012 ![]() lovela5 Jan 16, 2012 ![]() lovela5 Jan 4, 2012 ![]() lovela5 Jan 4, 2012
Moim zdaniem efekt końcowy jest trochę za słodki, więc cukier powinno dodawać się stopniowo i próbować. Poza tym barrrdzo pikantne, a takie lubię!
~Qtonka Oct 12, 2011 ![]() askagrzybek Sep 7, 2011 ![]() patrycccja Sep 4, 2011
Robiłam sos po raz pierwszy. Niestety po 4 godzinach nadal był b. rzadki. Pomogła odrobina mąki ziemniaczanej :) Smak super! Zmiana w przepisie - ocet balsamiczny i mniejsza ilość oleju.
fear77 Aug 22, 2011
Właśnie - albo cokolwiek innego zamiast octu?
~Ripley Oct 29, 2010 ![]() Jeszcze rada dla tych, co dysponują tylko ręcznym blenderem - ja gotuję z grubsza pokrojone warzywa i mielę je blenderem po 2h gotowania. Nie potrzebny jest żaden "ciężki sprzęt" ;) PS: Z połowy proporcji wyszło mi 15 słoiczków po 200 ml. patrycccja Sep 12, 2010 ![]() Generalnie bardzo polecam - wszyscy, którzy próbowali, zachwalają :) patrycccja Jan 7, 2010 ![]() patrycccja Nov 16, 2009
Ekstra! Musze wypróbować ten przepis jak będzie chłodniej :) Nienawidzę kupnego keczupu! Fu!
~wanka Jul 21, 2009 ![]() _iw0na_ Jul 13, 2009
potakim czasie gotowania to zostanie paćka w dodatku rozgotowana.pokręcone troche komuś sie pomyliło
~anna Aug 19, 2007
Dlaczego proces gotowania jest tak dlugi?
Czy nie można krócej? ~miki Nov 17, 2006
dosc zjadliwe tylko cos mi sie wydaje ze troszke przesadzone z olejem spokojnie wystarczy 1/4l oleju i moze troche mniej czosnku:)sprobujcie moze wam bardziej posmakuje
~purqu Aug 14, 2006
Nie wiem czy uzyskasz taki sam smak bez octu, nigdy nie probowalam :)
Ciesze sie , że Wam smakuje :) ~Milak Sep 15, 2005
czy zamiast octu można dodać kwasku cytrynowego? Mój mąż nie toleruje octu.
autor anonimowy Sep 5, 2005
Pobawiłam się w tym roku i machnęłam wszystkie adżiki, jakie znalazłam na tej stronie. Adżika pani Niny najbardziej mi smakuje i najwszechstronniej mogę ją wykorzystać!
~Ewa Aug 21, 2005
Wspaniała !!! Moja córka wyjada sama cały słoik po otwarciu. W tym roku zrobię wielokrotność. Używamy dosłownie do wszystkiego. Dziękuję za przepis, a komentarz zamieszczam tak póżno, bo byłam przekonana, że już dawno go umieściłam, a dopiero dziś stwierdziłam, ze nie zrobiłam tego.
~alik May 26, 2005
Zrobiłam .Jest rzeczywiście dobre.Dodałam do lazanii,było super
~Kastor Oct 17, 2004
Zastanawiam sie wlasnie czy nie zrobic jeszcze jednej podwojnej porcji. Salatka znika w tempie niesamowitym.
MILAK Sep 23, 2004
Dziekuje! Przywiozlam adzike sto lat temu ze Lwowa.Jest rewelacyjna.Polecam.
~baboszka Sep 12, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~LIPO Apr 2, 2017