7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ajwar

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

W pierwszym momencie się zawiodłam. Zaraz po ugotowaniu ajwar w smaku był mdły i mocno był wyczuwalny bakłażan. Żeby poprawić smak dałam więcej soku z cytryny i trochę przypraw, głównie tych pikantnych - pieprz i ostra papryka. Po trzech dniach ajwar pięknie się przegryzł i papryka zaczęła być bardziej wyczuwalna niż bakłażan. Ta paprykowa nuta nadała całości charakteru.
Pierwszą porcję zjedlismy z makaronem i podsmażoną kostką sojową z ciecierzycą i cebulką, dwie kolejne porcje czekają w słoiku na swoją kolej. Ogólnie bardzo dobre, ale jednak wolimy adżikę :)
ryfka Sep 12, 2014

Rozkosz!!! Własnie zajadam z chlebkiem mocno ziarnistym. Zamiast soku z cytryny dałam sok z limonki (nieco więcej niż z połowy limonki). Smakuje mi bardziej niż adżika.
Dana Sep 1, 2014

Pyszota, dodałem jeszcze 3 papryczki peperoni zeby było pikantne :)
asiox3 Sep 27, 2013

robię be cebuli, za to dużą ilością czosnku i ostrą papryczką, podsmażonymi na patelni. do słoików na zimę. i wcale nie musi stać w lodówce, jeżeli macie dobre słoiki i dobrze się zamkną to trzymają w piwnicy, czy w spiżarni bez psucia się.
~znikam Sep 13, 2012

Jak da mnie ciut za mało wyrazisty smak, musiałam przyprawić po swojemu. :)
Ale ogólnie świetna baza do różnych inspiracji.
Filozofia Apr 21, 2012


Ajwar z makaronem... Mniam! :)
blommorna Apr 15, 2012

Acha, warzywa, zanim potraktowałam je blenderem, trochę leżały już obrane. Sok, który z nich wyciekł, wylałam. Inaczej sos byłby za rzadki. Na wikipedii znalazłam, że warzywa, już po dodaniu czosnku i oliwy (tam jest wersja z olejem słonecznikowym), jeszcze się dusi, żeby odparowały i lepiej się później przechowywały. Po nałożeniu gorącego ajwaru i natychmiastowym zakręceniu słoików chyba nie trzeba go pasteryzować, bo nic o tym nie wspomnieli.
patrycccja Nov 6, 2009

Wyszło pycha! Najlepszy ajwar, jaki udało mi się kupić, był rosyjskiej produkcji i ten go do złudzenia przypomina. Aromat pieczonych warzyw jest wspaniały :) Trochę czasu to zabiera, ale warto!
Z tych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 200ml, ale bakłażany były spore, choć nie baaardzo duże.
patrycccja Nov 6, 2009

zamiast oliwy z oliwek (właśnie się skończyła) dodałam czerwony olej palmowy Carotino i wyszło świetnie :-)
~Oliwka Nov 7, 2006

pychotka :D
polecam wszystkiem ;) ;*
~aqulka Sep 1, 2006

Ile nalezy piec bakłażana aby był bardzo miękki?
autor anonimowy Dec 9, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas