puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Koktajl bananowy z waniliowym serkiem homogenizowanym
autor: pestka
dieta: lakto-wege
Pyszny, idealny na śniadanie, łatwy w przygotowaniu i sycący :)
-
Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami
Naszło mnie, że mam ochotę na sałatkę ryżową z awokado i że na pewno będzie pyszna. Znalazłam w necie kilka przepisów, zrobiłam coś pomiędzy i... wyszło super. Innym razem w ostatniej chwili okazało się, że awokado nie nadawało się do użycia - sałatka i tak była dobra ;)
-
-
Szaszłyki "tradycyjne" z kotletami sojowymi (smażone lub grillowane)
Przepis zaczerpnęłam od od obcych i przerobiłam na nasze :)
Szaszłyki są smaczne, proste do wykonania i wyglądają ślicznie.
-
Muffinki jeżynowe lub malinowe
Pyszne, kipiące owocami muffinki <3. Zresztą sami spróbujcie, co tu pisać.
-
Domowa skórka kandyzowana
Co prawda skórkę kandyzowaną można bardzo tanio kupić w sklepie, ale kto tam wie, co w niej siedzi? Otrzymanie jej w domowych warunkach jest bardzo proste, a smak lepszy niż w przypadku "kupnej".
-
Pasta z cebuli, kiełków słonecznika i pokrzywy
Pasta do chleba. Idealna na wiosnę, gdy rosną pokrzywy.
-
-
Grillowany mix warzyw z bakłażanem i cukinią
Na grillu nie koniecznie musi być mięso. Można zjeść grillowane tofu lub warzywa. A oto przepis na warzywa z grilla!
-
-
-
Kotlety szpinakowe z tofu
Jadłam je jakiś czas temu we wrocławskim barze Vega i tak mi zasmakowały, że musiałam spróbować przygotować je w domu. Myślę, że z całkiem niezłym skutkiem. Od siebie dodałam tylko orzechy i był to trafiony wybór.
Najbardziej smakują mi podane z ryżem i surówką.
-
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą)
Na fali fascynacji Łuczajem zaczęłam eksperymentować z różnymi dziwnościami i wyszło całkiem smaczne :)
-
Makaron gotowany w sosie pomidorowym
Przepis można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki (pieczarki, brokuły, tofu, fasolka, groszek itp.). Niewątpliwą zaletą jest to, że do przygotowania potrawy potrzebujemy tylko jednego garnka :).
-
-
-
Buraczki z miętą - surówka
Podajemy np. na brązowym ryżu.
-
-
Zupa z czerwonej soczewicy z curry i grzankami
Bardzo prosta do przygotowania zupa z soczewicy o smaku curry. Sama w sobie wegańska. Grzanki wegetariańskie - mogą zostać zastąpione wersją wegańską, jeśli zamiast serów wykorzystane zostanie tofu.
-
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski
Roti oznacza po prostu chleb. To płaski placek przygotowywany bez dodatku drożdży - dlatego jest gotowy w 5-15 minut i świetnie sprawdza się jako awaryjne pieczywo, gdy w chlebaku pustki. :) Chapati jest odmianą roti zrobioną z mąki pełnoziarnistej. Określenia te często są używane zamiennie.
Najfajniejszą częścią jest patrzenie, jak placki nadymają się w czasie smażenia :)
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota!
Do tej pory zawsze robiłam sos z paczki i dodawałam swoje składniki. W końcu postanowiłam zacząć robić swój sos żeby nie faszerować się tą chemią.. Tym bardziej, że uwielbiam spaghetti i często je robię. Wynik? Nigdy więcej sosu z paczki!! :P
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
-
-
|