puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
-
Sałatka ziemniaczano-ogórkowa
Rewelacyjnie nadaje się do drugiego dania. Równie smaczna jest na zimno jak na ciepło.
-
Marcepan (z odrobiną soku z cytryny)
autor: Cuksa
dieta: wegańska
Słodki i aromatyczny smakołyk.
-
Sos warzywny z kostką sojową i pieczarkami
Pomysł na to danie zrodził się gdy mama na niedzielny obiad zrobiła sos z mięsem. Też zapragnęłam mieć takie swoje wegetariańskie danie. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosty w przygotowaniu. Danie to najlepiej podawać z ziemniakami, chociaż z makaronem też nieźle smakowało.
-
-
-
-
-
Zapiekanki z farszem porowo-pieczarkowym, cukinią i papryką
Sycący początek dnia dla tych, co mogą chwilkę poświęcić na przygotowanie, bądź ciepła kolacja:)
-
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską)
Wielokrotnie robiona, niezawodna. Zawsze wychodzi :).
Można podawać z lodami, sorbetami, bądź sosami owocowymi
Więcej na http://www.cottien.blogspot.com/
-
-
Cypryjskie Fadżi czyli pyszna soczewica gotowana z ryżem i cebulą
Bardzo prosty i przepyszny sposób przyrządzenia zielonej soczewicy, którego nauczył mnie mój cypryjski chłopak.
-
Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)
Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.
-
Babka cytrynowa
Bardzo dobre ciasto, proste w przygotowaniu i zajmujące mało czasu :)
-
-
Deser jabłkowy z płatkami kukurydzianymi
Świetne danie! Sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek.
-
"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu
autor: joa
dieta: wegańska
Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie.
-
-
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry
Sos pasuje do tofu, kotletów warzywnych, może służyć jako dip.
-
Aromatyczno-ziołowe ciasto na pizzę
Ciasto jest tak dobre, że nie wymaga wielu składników na wierzch, ani intensywnych sosów. Właściwie, to można jeść je samo :)
-
Pieczarkowo-jęczmienne kotleciki wg 5 Przemian
autor: Izaraj
dieta: lakto-wege
Naprawdę proste i pyszne kotleciki z drobniutkiej kaszy jęczmiennej... Do tego polecam buraczki na ciepło, surówkę z kiszonej kapusty, sałatę w sosie jogurtowym, gulasz z warzyw, itp, itd...
-
Uniwersalna pikantna zalewa octowa do warzyw i kotletów sojowych (z pepperoni)
Zalewa ta świetnie pasuje zarówno do fasolki szparagowej, czosnku, ogórków, jak i smażonych wcześniej kotletów sojowych. Jest w niej mało octu, dlatego nie zdominuje on smaku przyrządzonych przetworów. Należy je zjeść w ciągu tygodnia.
-
Fasolka z konserwowym groszkiem w pomidorach na ostro
autor: ~altelily
dieta: wegańska
Pyszne i bardzo sycące danie na szybko. :)
-
Koktajl bananowo-bakaliowy
Bardzo łatwa bomba witaminowa, szybkie przygotowanie i pyszne na śniadanie!
-
Owsianica - owsiana "jajecznica"
autor: kra
dieta: wegańska
Nie pamiętam dobrze smaku jajecznicy, ale wydaje mi się, że jest w owsianicy coś podobnego:)
|