po połowie zielonej, żółtej i czerwonej papryki
3 cebule podobnej wielkości
kotlety sojowe
+ bulion do ich namoczenia, najlepiej samoróbny
8 pieczarek podobnej wielkości
sól
pieprz
mąka (w opcji do smażenia)
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, cebulę obieramy, w międzyczasie kotlety namaczamy w bulionie. Kroimy cebulę w krążki, pieczarki na pół, paprykę w grubszą kostkę (żeby rozmiarem przypominała krążki, w które pokroiliśmy cebulę). Odsączamy kotlety.
Na patyki nadziewamy na przemian warzywa i kotlety. Bierzemy jakąś tackę, nad którą solimy i pieprzymy szaszłyki do smaku. Następnie (nad tacką) oprószamy szaszłyki mąką.
Wlewamy na patelnię grubą warstwę oleju (ok. 7 cm). Gdy się rozgrzeje, kładziemy szaszłyki. Smażymy do momentu, gdy cebula będzie miała złoty kolor.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i łączymy z oliwą z oliwek. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu. Kiedy już szaszłyki znajdą się na talerzu, polewamy przygotowaną oliwą. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
To samo danie można przygotowywać też na grilla. Co prawda dłużej to trwa, ale jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Zamiast oprószać szaszłyki mąką, grillujemy je zawinięte w folię aluminiową (przed włożeniem do folii można je natrzeć czosnkiem z oliwą). Po około 40 minutach można je odwinąć z folii i grillować jeszcze chwilę.
Do szaszłyków świetnie pasuje ryż (najlepiej połączony z koncentratem pomidorowym). Ziemniaki albo kasza też się nadadzą.
Nadesłał(a) Zanetak,
dnia: May 14, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.