puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką
W sam raz na kolację lub jako dodatek do kaszy, ryżu itp.
-
Pieczone letnie warzywa
Kiedy na dworze upalnie i duszno nie mam ochoty jeść, a tym bardziej gotować skomplikowanych i ciężkich potraw. Wtedy wystarczy wrzucić do piekarnika kilka warzyw i rozkoszować się ich zapachem i smakiem.
-
Zupa z włoszczyzny z pomidorami
autor: ruta
dieta: wegańska
Szybka i pyszna zupa jako urozmaicenie podczas jedzenia tradycyjnej warzywnej zupy :)
dość sycąca!
-
-
Krem z awokado i kakao
Właśnie przypadkiem odkryłam owo niesamowite połączenie smakowe. Kojarzy mi się z kakaową wersją kogla-mogla, który jadłam w dzieciństwie.
-
-
Słoneczna kasza jaglana z daktylami
Pyszne, energetyzujące śniadanie nafaszerowane smakołykami poprawiającymi nastrój.
-
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
-
Pasta z groszku mrożonego a'la hummus
autor: ~pat
dieta: wegańska
Inspirowane przepisem na hummus. Robi się błyskiem.
-
Manna orzechowa (z masłem orzechowym)
Dodałam do manny na mleku masło orzechowe, odrobinę dosłodziłam i wyszły delicje!
-
Czekoladowa kawa
autor: ruta
dieta: wegańska
Bo kto nie lubi czasem wypić słodkiej kawy "z mlekiem" :)
-
Surówka z selera naciowego z ogórkiem, owocami i bakaliami
Lekka, wiosenno-letnia surówka. Bardzo szybka do zrobienia. Nadaje się do zabrania w pudełku do pracy. Długo zachowuje naturalny zielony kolor.
-
Zupa miso z glonami nori
Błyskawiczna, prościutka, pyszna i rozgrzewająca :) Kupne zupy (czy to ekspresowe czy w restauracjach) zawierają zazwyczaj dashi - japoński bulion rybny. Zdarza się, że w menu oznaczone są jako potrawy wegetariańskie, ale po dopytaniu wychodzi szydło z worka. Lepiej więc zrobić zupkę samemu - a jakie wrażenie się robi na gościach! :)
-
Rozgrzewające kakao migdałowe lub orzechowe z cynamonem
Pomysł o tyle fajny, że nie wymaga żadnych szczególnych zakupów - wystarczy mieć pod ręka migdały lub inne orzechy :)
-
Ryżowo-pieczarkowa wariacja na soczewicę na sypko
autor: ~Czesia
dieta: wegańska
Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt.
-
Wytrawna zupa migdałowa
Ponoć jest to specjalność kuchni algierskiej. Nie mam pojęcia, czy rzeczywiście tak się jada w tym kraju, ale zupa jest warta wypróbowania. I do tego dość ekspresowo się ją robi.
-
Sałata rzymska z pomidorkami i pestkami
autor: ruta
dieta: wegańska & RAW
Przepyszna, błyskawiczna i sycąca sałatka!
-
Sałatka z ananasa i orzeszków ziemnych z kiełkami
autor: ~samurajka
dieta: lakto-wege
Banalnie prosta, lekka i pyszna sałatka, idealna na babski wieczór ;) i nie tylko.
-
-
Ciasto kokosowo-jabłkowe z okary
Przepis pochodzi z książki "Nakarmic duszę", wyszperałam go na jakimś blogu, a wersja zaprezentowana poniżej przedstawia moją modyfikację.
-
Dal Makhani
Gęsta zupa z czarnej soczewicy urad dal - danie kuchni indyjskiej.
-
Krem czekoladowo - bananowy
Moja własna kreacja wymyślona z tęsknoty za czymś podobnym do Nutelli ;)
-
Owsianka z bananem i marchewką
Bardzo dobry, szybki, smaczny (i, ostrzegam, słodki!) sposób na śniadanie. Owsianka pięknie pachnie i ma ciekawy kolor.
|