
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Roti, chapati - płaski, "smażony" chlebek indyjski- Komentarze do przepisu -
Placki po upieczeniu potrzymaj chwilkę na otwartym ogniu (jest taki metalowy uchyt...lub na palniku), wtedy "nadymają" się jak należy :-)Uczyłem się tego w Nepalu i Indiach :-)
Mario ~Mario Apr 3, 2014 ![]() Luna7 Jun 7, 2012
roti trzeba obrócić w odpowiednim momencie żeby się nadmuchało, wtedy gdy surowe ciasto zrobi się ciemniejsze, trwa to jakieś 20 sekund, a patelnia musi być bardzo gorąca... ja robie od razu po wyrobieniu ciasta, bo jak się je odstawi, to potem strasznie się klei do rąk... nie dodaję soli, mąkę mieszam z zimną wodą.
pociunia Jun 3, 2012 ![]() patrycccja Jun 3, 2012
Bardzo lubię te placuszki, ale tak szybko nie zrobią się z nich poduszeczki, podobno to kwestia wprawy. Ja robię od jakiegoś czasu, owszem są wybrzuszenia.Cały placuszek może kilka razy wyrósł mi tj należy, ale i tak są bardzo smaczne.
~elka Jun 3, 2012
Super chlebki, juz je kiedys robilam i zawsze robia furore:))) dziekuje tez za stronke, uwielbiam indyjskie jedzenie a Manjula ma swietne przepisy :)))
lemadamme Jun 3, 2012 ![]() No i dodałam więcej mąki, bo ciasto wyszło z tych proporcji zbyt lepkie. Tylko nie udało mi się ich nadmuchać. Nie na wszystkich pojawiały się widoczne bąble. A na tych, na których się pojawiły, nie dałam rady ich rozprzestrzenić, były naprawdę nieduże. goosha Oct 7, 2011
dodałam sezamu do ciasta i wyszło super:)dzięki za przepis, z pewnością będę często z niego korzystać:)
~veganka84 Sep 15, 2011 ![]() patrycccja Jul 19, 2011 ![]() sunflower_ren Jul 19, 2011
@Magda-Andrzej
Moim zdaniem te chlebki krysznowskie to Papadam (nazwa z książki Kuchnia Kryszny) ale głowy nie dam ;) pl.wikipedia.org/wiki/Papad kejszo Jun 22, 2011 ![]() Magda-Andrzej Jun 19, 2011 ![]() patrycccja Jun 19, 2011
takie 'roti' pamiętam z dzieciństwa na wsi :) nazywało się u nas 'placki z blachy' czyli upieczone bezpośrednio na blasze dawnego kaflowego węglowego pieca kuchennego. Teraz nazywam je 'bieda-placki' i są moim wyjściem awaryjnym, gdy pusto albo w chlebaku, albo w portfelu, co na to samo wychodzi ;) w czasie takich 'przednówków' smakują wyśmienicie! To wcale nie jest indyjski wynalazek ;P
~sara Jun 19, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Ciapatka Apr 29, 2014