7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami

Naszło mnie, że mam ochotę na sałatkę ryżową z awokado i że na pewno będzie pyszna. Znalazłam w necie kilka przepisów, zrobiłam coś pomiędzy i... wyszło super. Innym razem w ostatniej chwili okazało się, że awokado nie nadawało się do użycia - sałatka i tak była dobra ;)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szkl. = 80 g ryżu (długoziarnisty ładnie się prezentuje)
1 szkl. wody
1/2 płaskiej łyżeczki soli + ew. do smaku

1 awokado
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki (lub mniej) czerwonej fasoli
2 pomidory lub 1/2 papryki lub surowy ogórek
5 łyżek soku z limonki/ cytryny
2-3 łyżki oliwy/ oleju sałatkowego
pieprz
opcjonalnie, do wyboru:
- nieduży pęczek kolendry lub innej zieleniny
- kawałek papryczki chilli lub szczypta mielonej
- czarne oliwki
- garść orzeszków piniowych lub włoskich

Przygotowanie:

Ryż ugotować (ok. 12-15 min.) aż do wygotowania się wody, pod koniec mocniej uchylić pokrywkę. Ryż dobrze wystudzić.

Warzywa pokroić - awokado i pomidory na spore kawałki, paprykę drobno, ogórka w półplasterki. Chodzi o otrzymanie różnej wielkości kolorowych kawałków, które będą razem atrakcyjnie wyglądać. Awokado skropić sokiem z limonki/ cytryny. Orzeszki uprażyć na suchej patelni na średnim gazie, aż się lekko przyrumienią i będą ładnie pachnieć (włoskie pokroić wcześniej na nieco mniejsze kawałki). Chilli oczyścić z pestek (chodzi o aromat, nie ostrość) i drobno posiekać. Zieleninę umyć, osuszyć i również posiekać.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę, resztę soku z cytryny i przyprawy. Orzechy można wymieszać z sałatką lub zostawić je do posypania.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli sałatkę robimy z wyprzedzeniem, tym lepiej - dobrze jest odstawić ją na bok lub do lodówki, żeby wszystko się przegryzło. W takim przypadku można dodać awokado i pomidory później, przed podaniem, żeby nie straciły formy.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-05-15 18:13:42.882
Źródło/autor przepisu: na bazie m.in. przepisu z miesięcznika Kuchnia - http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5196
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka ryżowa z awokado i rzeżuchą (wegańska)
Sałatka śniadaniowa z fasolą, pomidorem i awokado (wegańska)
Ryżowa sałatka z fasolą, kukurydzą, papryką i rzodkiewkami (wegańska)
Sałatka ryżowa z czerwoną fasolą i marynowanymi pieczarkami (wegańska)
Sałatka indyjska - ryżowa z fasolą, pomarańczą i papryką (wegańska)
Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami (wegańska)
Sałatka ryżowa z awokado, ananasem i kukurydzą (ovo-wege)
Żółta sałatka ryżowa z fasolą, kukurydzą, serem i zieleniną (bez ograniczeń)
Indyjska sałatka ryżowa z fasolą, kukurydzą, owocami i winegretem (wegańska)
Sałatka z kaszy gryczanej i kapusty kiszonej z fasolą i warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas