puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		
	
	
	
	
	
	
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
							
							Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
							
							Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kasza gryczana - przepis podstawowy
							
							Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
							
								autor: Kuna
								dieta: wegańska
							 
							Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
							
							Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
							
							Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np.  minestrone), zup krem (np.  szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
							
							Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet  onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
							
							Najlepszy  domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem  kapuśniak,  ogórkową,  żurek,  krupnik, a nawet  ekspresową pomidorówkę.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 
							Klasyczny francuski sos do sałatek. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
							
							Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;)) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Zacierki
							
							Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
							
							Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Pasztet sojowy z pieczarkami
							
							Pyszny, pyszny, pyszny, pyszny. Zjadam sam pasztet. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Ryż z parowaru
							
								autor: joa
								dieta: wegańska
							 
							Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam! 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Soczewica - jak gotować?
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
							
								autor: Ki_
								dieta: wegańska
							 
							Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Kasza gryczana moczona ("surowa")
							
							Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos beszamelowy
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kajmak (masa krówkowa)
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 
							Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 
							Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;) 
Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!" 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos a la serowy do makaronu
							
							Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kasza jaglana - jak gotować
							
							Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Kasza  "na oszczędnie"
							
								autor: Simao
								dieta: wegańska
							 
							"Na oszczędnie" ponieważ  zaoszczędzamy energie,witaminki i minerały zawarte w kaszy. Smacznie zdrowo i przyjaźnie :) 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 
	 |