7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa

Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.

Średnia ocena: [4.8 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

por średniej wielkości
2-3 łyżki oleju do smażenia
ew. 1 listek laurowy
niewielka cebula
3 l wody lub ok. 1,5 l dla uzyskania b.esencjonalnego bulionu

sól
ew. sos sojowy
pieprz ziołowy
pieprz czarny

Przygotowanie:

Obrać i umyć warzywa - pora najlepiej naciąć wzdłuż i wypłukać starannie, bo piach może być dość głęboko między jego liśćmi.

Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Do garnka wlać olej, wrzucić pora i ew. listek laurowy, podsmażyć aż zaczną apetycznie pachnieć i lekko się przyrumienią. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotować zupę - mniej zmywania :)

Cebulę obrać, nadziać np. na stary widelec i opalić nad ogniem (skórka cebuli ma być w zasadzie czarna, pokryta bąbelkami) lub pokrojoną w krążki "przypalić" z obu stron na suchej patelni - moja babcia przypalała ją bezpośrednio na płycie kuchennej (takiej z fajerkami). Dzięki temu będzie bardziej aromatyczna.

Cebulę wrzucić do garnka. W tym momencie można też dodać inne składniki zupy (np. ziemniaki, kaszę, kapustę kiszoną). Wszystko zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować - wystarczy 5-10 min. lub tyle, ile potrzebują składniki zupy.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Apr 14, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bulion sam w sobie ma nieciekawy smak, ale wzięłam go do oberiby i wyszła rewelacja.
moni Feb 11, 2014

no niestety, dla mnie ten bulion to porażka, nie umywa się nawet do normalnego bulionu! po prostu woda z porem i cebulą. robiłam 2 razy i niestety zawsze musiałam ratować zupę kostką warzywną :(.
majczi Aug 30, 2013

spróbowałam ten bulion wczoraj wyszedł przepyszny dodałam do niego pitruszke selera ziemniaki troche gałki muszkatałowej gdy wszystko sie ugotowało zmieliłam wyszła pyszna zupa krem !
agnmid Jan 30, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska)
Samosy krok po kroku (wegańska)
Pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku (wegańska)
Naleśniki półrazowe krok po kroku (bez jaj i mleka) (wegańska)
Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem (wegańska)
Ekspresowy sos meksykański (wegańska)
Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW)
Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska)
Bulion suchy z pomidorów (wegańska)
Warzywny bulion instant (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas