7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza gryczana - przepis podstawowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Znalazłam ten przepis lata temu i od tamtego czasu, gotuję kasze bez woreczków, oprócz większej wartości ma też więcej smaku. Idąc za ciosem nauczyłam się też gotować w taki sposób ryż i inne kasze.
Ale przyznam, że zapominam proporcji więc regualrnie tu zaglądam :)
A do kaszy gryczanej, jak tylko wstawiam wodę dodaję ziele angielskie i liść laurowy, nadają taki "gulaszowy" aromat
~poly 2020-05-08 17:17:45.752

Ten przepis znalazlam w 2013 roku i od tego czasu tylko tak gotuje kasze. Dzisiaj chcialam zrobic kasze, ale gdzies zaginela mi ta strone. Poswiecilam godzine czasu na to by tutaj znowu trafic. Ale sie udalo jak widac. Dziekuje serdecznie za ten przepis.
Serdecznie pozdrawiam i zycze cudnego weekendu.
Karolina
~Karolina 2018-08-17 09:22:59.847

witam ugotowałam kasze według tego przepisu i pierwszy raz ugotowałam poprawnie wyszła super dziękuję pozdrawiam
joannabydg 2014-09-20 00:43:52.273

Moja tajna broń do wszelkiego rodzaju kasz i sóruwek to kurkumina. Dodaje się ją do tłuszczu, np oleju lnianego lub (ja wolę) oleju kokosowego i potem dodaje do kaszy. A przy okazji zabezpieczamy się przed rakiem
~adonis 2014-04-11 00:43:44.072

Szanowni Państwo,
Bardzo dziękuję za Wasz przepis podstawowy na gotowanie kaszy gryczanej. O przepisie przeczytałem u Was prawie miesiąc temu.Trochę niedowierzałem, że można ugotować kasze gryczną bez mieszania. Kilka dni temu spróbowałem. Po około 13 minutach (bez mieszania)kasza była ugotowana i nic się nie przypaliło.
Moja mama kiedy żyła po zagotowaniu kaszy zawijała ją w jakieś ścierki.
Ja zawsze lubiłem jeść kaszę gryczaną na przykład z gulaszem lub ze smażonym jajkiem. Może dlatego, że kasza gryczana zwiera dużo krzemu,*/ a mój organizm widocznie go potrzebował.
Od kilku lat miałem apetyt na ta kaszę gryczaną , ale niewiedziałem jak ją ugotować. Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję a przepis podstawowy gotowania kaszy gryczanej.
Pozdrawiam
Ryszard Roszkowski
Ps. */ O tym, że kasza gryczana, zawiera dużo pożytecznego dla nas krzemu dowiedziałem się z trzech książeczek Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”. O tych książeczkach pisałem w moim blogu: „jedzenie to nie tylko gotowanie” w postach z dni: w postach z 11 , 17 i 24 lutego 2014 roku.
Ryszard Roszkowski
ryszrosz.blogspot.com
~Ryszard Roszkowski 2014-04-04 11:12:57.431

Dzięki tej poradzie gotuję tak wszystko, kaszę, ryż, jaglanke...genialne! Nigdy sie nie przypala. Ilosc wody, jaka stosuje to około 1:2, ale czasem troszkę więcej daję, zależy od kaszy...
kitka628 2014-03-27 13:12:00.995

Można dodać fasolę z puszki czerwoną , białą lub cieciorkę wymieszać i polać sosem jogurtowym - smak wg uznania i obiad z głowy !
~Maria Warot 2014-02-14 08:41:33.949

Ważny jest garnek - grube dno to podstawa.
Daję mniej wody, 1 i 1/4 szklanki wody na szklankę kaszy i gotuję na bardzo małym ogniu. Wychodzi bardziej sypka.
~Paweł 2014-02-11 19:47:17.25

Ja robię według tego przepisu, a do tego dodaję łyżkę oleju kokosowego i łyżeczkę curry, plus odrobina chili. I bez żadnych dodatków taka kasza jest po prostu jak raj w gębie :)
Szept 2013-12-08 08:25:13.312

Bardzo dobry przepis :) Nie wiedziałem, że tak można
~Placek 2013-04-11 14:52:36.113


Jestem wielką fanką kaszy gryczanej (jak można jej nie lubić ?! :D) a tak ugotowana jest bardzo dobra!
Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała kasze/ryże/itp, ale zawsze wydawało mi się, że w 'woreczku' jest szybciej, łatwiej (nie przypali się) i w ogóle.
Nie wiedziałam po prostu, że nie można mieszać. :)
Sama zawijam jeszcze garnek w koc i zostawiam 'na jakiś czas' do odstania.
Olexy 2013-04-06 17:19:36.5

Tak, kasza chyba była niepalona, bo troszkę jaśniejsza niż sklepowa. Krupy natomiast były normalnej wielkości, dlatego potraktowałam ją wg. tego przepisu. Na przyszłość będę wiedziała, żeby gotować niepaloną krócej.
A metodę na kocyk to pamiętam z domu rodzinnego, mama kiedyś het dawno temu zawsze gotowała tak ryż na gołąbki.Dziękuję za rady :)
Natka 2013-02-07 09:29:32.288

Natka, przepis się nadaje do wszystkich kasz, ryżu, a nawet płatków zbożowych :) Oczywiście trzeba dostosować czas. Pęczak jest kaszą najtwardszą, najmniej przetworzoną, dlatego potrzebuje najdłuższej obróbki. Najlepiej go najpierw namoczyć na kilka godzin albo na noc, a później gotować ok. 20 min. Później sprawdzić czy gotowy i ew. jeszcze potrzymać. Oczywiście alternatywne metody też są ok - można opakowywać garnek w gazety, kołdry i odstawić, żeby się tak dogotował (nigdy tego nie próbowałam :). Ważne że pęczak spędza dużo czasu w cieple :)
PS: Co do kaszy z targu, to pewnie była niepalona i może jakoś drobniej pokruszona? Ciekawe...
patrycccja 2013-02-06 13:31:19.638

Ten przepis jest rewelacyjny, choć...mnie ostatnio kasza się rozgotowała:/ Kupiłam taką zwykłą na wagę na hali targowej i po niespełna 10 min była już rozgotowana. Nauczona, że się nie zagląda, nie podnosi przykrywki odeszłam od kuchenki a po chwili miałam zonka ;P
Czy ktoś wie, jak ma się ten przepis do pęczaku?
Ostatnio przepadłam z pęczakiem..mhmh.. krupnik z pęczaku..mniam...jakie to dobre..:)
Natka 2013-02-06 09:30:19.857

Ewa, masz rację - oleju lnianego zimnotłoczonego nie należy podgrzewać. Dlatego dodajemy go do już ugotowanej kaszy, najlepiej w ostatniej chwili przed podaniem, żeby kasza była lekko przestudzona. Jest pyszna! :)
patrycccja 2013-01-28 20:26:28.108

Uwielbiam kaszę gryczaną, nie wiem czemu tak rzadko ją przygotowuję. Ja nie daję oleju lnianego - nie wiem czy jest toksyczny, ale czytałam, że nie powinien być podgrzewany bo traci swoje wartości. Ja do gotowania wody dodaję pół łyżeczki masła.
~Ewa 2013-01-28 16:42:46.474

Po polsku pisze się "toksyczny".
~zzz 2012-10-17 01:20:01.762

Aby podniesc wartosc bialek i obnizyc weglowodany zazwyczaj "podpalam" kasze na suchej, goracej patelni (mieszajac) az niektore ziarna zaczna sie otwierac. Wtedy podlewam kasza woda i gotuje jak powyzej. Tym sposobem ziarenka sa indywidualne, a nie maczyste. Osobiscie wole kasze i ryz ugotowane w ten sposow.
Jezeli chodzi o olej lniany jest to jeden z najzdrowszych olei spozywczych, ale tylko jezeli jest procesowany na zimno i przechowywany w chlodni/lodowce. Olej lniany NIGDY nie powinien byc podgrzewany, bo staje sie toxyczny. To samo odnosi sie do wiekszosci olejow. Wyjatkiem jest olej z kokosow, ktory mozna podgrzewac do pewnej temperatury bez powodowania w nim zmian chemicznych. Smacznego. :)
~Eva Stuart 2012-05-26 23:16:49.859

Niewiarygodne! Udało się! Do kaszy udusilam sobie dymke i młody por! Pycha!
~An 2012-05-22 19:38:24.175

kasza gryczana mi tą metodą zawsze wychodzi, sypka i pyszna (chociaż na początku byłam niedowiarkiem). jaglana też przeważnie się udaje.
nigdy mi nie wychodzi kasza jęczmienna :-(. daję proporcje 1:2 kasza-woda (metoda j.w.) i zawsze wychodzi brejowaty kleik. co robię źle?
do Iwy Maliszewskiej: co to jest "tłuszcz przeciw pianie"???
uwielbiam (i polecam) olej lniany, ale trzeba bardzo uważać gdzie się go kupuje, w co jest zapakowany (ciemne szkło) i w jakich warunkach jest przechowywany (lodówka - butelka, którą kupujesz ma być zimna). w domu prosto do lodówki i codziennie 1-2 łyżki do sałatki. zdrowe i smaczne.
~Marta 2012-04-16 22:56:00.503

W koncu polubilam kasze gryczana, byla przepyszna, zawsze krecilam na nia nosem bo wydawala mi sie twarda i sucha O_o Dodalam do szklanki kaszy duszona cebule , ale nawet bez dodatku oleju i cebuli jest SWIETNA.
hebiichigo 2012-04-11 19:00:22.789

O rany! Po raz pierwszy udało mi sie ugotowac kaszę gryczaną na sypko! Wow, dzięki za radę:)
~Anka 2012-04-10 00:13:59.987

Tyle lat minelo, a ja dopiero odkrylam dzieki Pani, ze to co najlepsze wylewamy do zlewu.Zaraz uswiadomie wszystkie kobiety te blizsze i dalsze.DZIEKI.
~mamcia 2012-03-25 07:22:07.119

Brawa za odwagę! Pierwszy raz faktycznie jest stresujący - sama pamiętam, jak mnie siostra musiała pacyfikować, żebym nie mieszała ryżu :) Nagroda za to jest ogromna - nigdy więcej stania, pilnowania i mieszania bez potrzeby! :D
patrycccja 2012-03-20 11:27:47.351

Mnie też wyszła rewelacyjna. Nie merdałam w garnku ;) ale nos miałam cały czas przy pokrywce. Po upływie 15 min, zdjęłam pokrywkę i chwilkę pomieszałam i GOTOWE! :)
Natka 2012-03-16 11:12:09.918

Dzięki bardzo. Sprawdza się. Świetny smak!!!
~felo64 2012-03-15 13:29:30.691

Od przeczytania tylko tak teraz gotuję tylko soli nie daję ,ponieważ jestem na diecie.Pozdrawiam i dziękuję za świetna poradę !!!
~mariola 2012-02-07 15:31:57.21

Chociaż kasza jest częstym gościem na moim stole, jednak nie pamiętam nigdy ile tej wody ma być.:)
Już drugi raz zaglądam do tego przepisu :D
Dzięki wielkie
~Pietrek 2011-11-02 17:20:31.404

dla takich początkujących kucharek jak ja tego typu porady są po prostu bezcenne!
super sposób szybko i prościutko!
DZIĘKI!!!
~CAMILLA 2011-09-16 12:16:35.252

Prostota tego sposobu gotowania kaszy i ryżu mnie powaliła na kolana. Gotuję już tylko w ten sposób i to działa: nie zaglądać, nie mieszać, nie ruszać, a będzie dobrze. Żadnego latania i zawijania w koce, chociaż ten sposób naszych babć może będzie przydatny przy kaszach długo pęczniejących, np. przy pęczaku? Póki co, propaguję tę ideę wśród znajomych i rodziny.
kitka628 2011-09-14 14:31:28.199

jESTEŚ GENIALNA!!!
~BASJA29 2011-08-24 19:43:05.798

Oto mój sposób:
szklanka kaszy
szklanka wody
sól
łyzka masła
to wszystko do gara i na gaz, gotujemy pięć minut. zdejmujemy z ognia, garnek okrywamy gazetą a potem kocem (to nie żarty). czekamy 15 minut i mamy pyszną sypką i dobrze ugotowaną kasze. smacznego.
~michal 2011-05-03 13:52:13.538

Sposób świetny tylko mały szczegół (wole gotować w worku)
~Natalia S. 2011-04-15 20:11:08.023

Czy ktoś może się orientuje, jak ten sposób gotowania kaszy ma się do kuchenek z płytą elektryczną i garnkiem bez podwójnego dna?
Mi się kasza zawsze przypala..:/
Natka 2011-01-26 13:15:11.39

Fajny opis kaszy, aż się skuszę!
~aneta 2011-01-26 13:01:59.656

Basja, sama poznałam ten patent od siostry - od niej nauczyłam się gotować w ten sposób ryż i zastosowałam później do kaszy. Fakt, jest genialny :) Ile razy nie gotuję, tyle razy czuję ogromną wdzięczność dla siostry, czyli dość często ;)
patrycccja 2010-11-08 20:48:56.526

Patrycjo wielkie Ci dzięki za ten niby banalny przepis. Zawsze przerażało mnie to mieszanie, a tu proszę genialny sposób na to aby kasza czy ryż gotowała się sama;) Ależ łatwiłaś życie. Pozdrawiam serdecznie
~basja 2010-11-08 15:40:57.062

Przepis brzmi kusząco, na pewno wypróbuję:)
Do Iwy Maliszewskiej - jeśli chcesz kogoś ostrzec, to lepszy byłby link do jakichś wiarygodnych badań. Póki co znalazłam taką stronę:
vitb17.streemo.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=30731
Co prawda jest to tylko blog, ale w miarę dobrze przedstawia sprawę - najpierw zaczyna od straszenia lnem, a kończy się na wyliczaniu ogromu korzyści dla zdrowia związanych ze spożywaniem lnu. Olej lniany jest leczniczy, o ile używa się zimnotłoczonego i świeżego, i się go nie podgrzewa, a olej do dania dodaje się tuż przed spożyciem. Oczywiście spożywa się go, jak każdy tłuszcz, w rozsądnych ilościach, łyżkę lub parę łyżek dziennie.
Len jest spożywany przez ludzi przez wieki, natomiast produkcja leków z ropy naftowej zaczęła się o ile dobrze pamiętam niespełna wiek temu i trwa do dziś... Ciężko len i naftę porównywać, ponieważ nafta nie jest żywnością.
jazgottt 2010-11-05 12:23:26.802

Dobrze jeszcze kasze przebrac (kamyczki sie zdarzaja i mysie odchody) i koniecznie umyc -- wielokrotnie zmieniajac wode. OLEJ LNIANY JEST TRUJACY! (linamaryna), a po reakcji z tlenem staje sie niestrawnym plastikiem. Producenici "zdrowej zywnosci" z chorej wyobrazni zozpropagowali te trucizne. Ale byly i reklamy nafty jako srodek na choroby serca. W Polsce najlepszym tluszczem przeciw pianie jest maslo, w cieplych krajach swieza oliwa (nie olej rzepkowy i nie z pestek.
~Iwa Maliszewska 2010-11-05 09:36:51.977

udało się! kasza zrobiła się całkiem bez mojej pomocy, a po dorzuceniu podsmażonego pora i uprażonych pestek dyni zrobiło się pysznie (chociaż zamiast oleju lnianego użyłam słonecznikowego).

miłym zaskoczeniem było, że choć przetrzymałam tę kaszę trochę dłużej na gazie i się krzynę rozgotowała, po pozostawieniu samej sobie na parę godzin wróciła do suchszego i sypkiego stanu. nie mam pojęcia, dlaczego, ale bardzo mi się ten efekt podoba. :)
sonnentau 2010-10-18 21:12:45.389

KOCHANI
Czy nikt z Was nie zna najprostszego pod słońcem sposobu na pyszną kaszę? Mili moi,wystarczy ją wrzucić do gotującej ,osolonej wody z łyżką masła lub oliwy,pogotować trzy minuty zawinąć garnek w gazetę i dodatkowo "opatulić"kocykiem.Niech "dochodzi"Można ją tak przygotować przed wyjściem do pracy,a po powrocie wystarczy wyrzucić na patelnię i uprażyć.
Smacznego
~jolik 2009-12-03 19:25:16.553

Ja jeśli nie robię kaszy z dynią (linki do przepisów w uwagach), to najczęściej robię cukinię albo kalafiora smażonego albo fasolkę szparagową (np. gotowaną na parze + oliwa i sos sojowy). No i surówka, najczęściej pomidory :) Albo kapusta kiszona! Właściwie nie wiem czy istnieje coś, co pasowałoby do ziemniaków, a nie pasowało do kaszy ;)
patrycccja 2009-10-02 20:28:05.218

jakie warzywa najlepiej pasują do kaszy gryczanej?
~początkujaca_1 2009-10-02 15:13:05.632

Ja znałem wersję w której kasze wrzuca się do wrzątku, odczekuje aż woda znów się zagotuje, a potem przekłada do piekarnika (120 C na 1/2 h).
Chyba jednak zmienię przyzwyczajenie, bo ten przepis szybszy.
Dzięki.
MacLean 2009-09-07 14:27:33.873

Dzięki ogromniaste, Niesamowicie pomocne dla takiego beztalencia jak ja.... Jutro przygotuje i napisze czy się udało:)
~Monika 2009-03-30 21:44:58.908

Doskonała porada :))
Kasza w ten sposób ugotowana naprawdę świetnie smakuje, nie jest też rozgotowana. Osobiście dodaję do gotowania (bardzo często w podobnych przypadkach) jakieś zioła albo kilka ziaren pieprzu.
~romin 2009-03-03 14:03:27.844

Dzięki za rady dotyczące gotowania kaszy. Spróbuję. Do tej pory mieszałam i rzeczywiście sterczałam przy garach aż do ugotowania ponieważ nie wyobrażam sobie gotowania kaszy czy ryżu w plastiku. Dzięki wielkie! Pozdrawiam serdecznie. Aga.
agnieszkalife 2008-09-18 12:46:07.955

Witam! Przepis jak znalazł dla m,nie, czyli dla kogoś kto nie potrafi gotować kaszy:P
~kasza;P 2007-09-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas