7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza gryczana - przepis podstawowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ten przepis znalazlam w 2013 roku i od tego czasu tylko tak gotuje kasze. Dzisiaj chcialam zrobic kasze, ale gdzies zaginela mi ta strone. Poswiecilam godzine czasu na to by tutaj znowu trafic. Ale sie udalo jak widac. Dziekuje serdecznie za ten przepis.
Serdecznie pozdrawiam i zycze cudnego weekendu.
Karolina
~Karolina Aug 17, 2018

witam ugotowałam kasze według tego przepisu i pierwszy raz ugotowałam poprawnie wyszła super dziękuję pozdrawiam
joannabydg Sep 20, 2014

Moja tajna broń do wszelkiego rodzaju kasz i sóruwek to kurkumina. Dodaje się ją do tłuszczu, np oleju lnianego lub (ja wolę) oleju kokosowego i potem dodaje do kaszy. A przy okazji zabezpieczamy się przed rakiem
~adonis Apr 11, 2014

Szanowni Państwo,
Bardzo dziękuję za Wasz przepis podstawowy na gotowanie kaszy gryczanej. O przepisie przeczytałem u Was prawie miesiąc temu.Trochę niedowierzałem, że można ugotować kasze gryczną bez mieszania. Kilka dni temu spróbowałem. Po około 13 minutach (bez mieszania)kasza była ugotowana i nic się nie przypaliło.
Moja mama kiedy żyła po zagotowaniu kaszy zawijała ją w jakieś ścierki.
Ja zawsze lubiłem jeść kaszę gryczaną na przykład z gulaszem lub ze smażonym jajkiem. Może dlatego, że kasza gryczana zwiera dużo krzemu,*/ a mój organizm widocznie go potrzebował.
Od kilku lat miałem apetyt na ta kaszę gryczaną , ale niewiedziałem jak ją ugotować. Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję a przepis podstawowy gotowania kaszy gryczanej.
Pozdrawiam
Ryszard Roszkowski
Ps. */ O tym, że kasza gryczana, zawiera dużo pożytecznego dla nas krzemu dowiedziałem się z trzech książeczek Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”. O tych książeczkach pisałem w moim blogu: „jedzenie to nie tylko gotowanie” w postach z dni: w postach z 11 , 17 i 24 lutego 2014 roku.
Ryszard Roszkowski
ryszrosz.blogspot.com
~Ryszard Roszkowski Apr 4, 2014

Dzięki tej poradzie gotuję tak wszystko, kaszę, ryż, jaglanke...genialne! Nigdy sie nie przypala. Ilosc wody, jaka stosuje to około 1:2, ale czasem troszkę więcej daję, zależy od kaszy...
kitka628 Mar 27, 2014

Można dodać fasolę z puszki czerwoną , białą lub cieciorkę wymieszać i polać sosem jogurtowym - smak wg uznania i obiad z głowy !
~Maria Warot Feb 14, 2014

Ważny jest garnek - grube dno to podstawa.
Daję mniej wody, 1 i 1/4 szklanki wody na szklankę kaszy i gotuję na bardzo małym ogniu. Wychodzi bardziej sypka.
~Paweł Feb 11, 2014

Ja robię według tego przepisu, a do tego dodaję łyżkę oleju kokosowego i łyżeczkę curry, plus odrobina chili. I bez żadnych dodatków taka kasza jest po prostu jak raj w gębie :)
Szept Dec 8, 2013

Bardzo dobry przepis :) Nie wiedziałem, że tak można
~Placek Apr 11, 2013


Jestem wielką fanką kaszy gryczanej (jak można jej nie lubić ?! :D) a tak ugotowana jest bardzo dobra!
Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała kasze/ryże/itp, ale zawsze wydawało mi się, że w 'woreczku' jest szybciej, łatwiej (nie przypali się) i w ogóle.
Nie wiedziałam po prostu, że nie można mieszać. :)
Sama zawijam jeszcze garnek w koc i zostawiam 'na jakiś czas' do odstania.
Olexy Apr 6, 2013

Tak, kasza chyba była niepalona, bo troszkę jaśniejsza niż sklepowa. Krupy natomiast były normalnej wielkości, dlatego potraktowałam ją wg. tego przepisu. Na przyszłość będę wiedziała, żeby gotować niepaloną krócej.
A metodę na kocyk to pamiętam z domu rodzinnego, mama kiedyś het dawno temu zawsze gotowała tak ryż na gołąbki.Dziękuję za rady :)
Natka Feb 7, 2013

Natka, przepis się nadaje do wszystkich kasz, ryżu, a nawet płatków zbożowych :) Oczywiście trzeba dostosować czas. Pęczak jest kaszą najtwardszą, najmniej przetworzoną, dlatego potrzebuje najdłuższej obróbki. Najlepiej go najpierw namoczyć na kilka godzin albo na noc, a później gotować ok. 20 min. Później sprawdzić czy gotowy i ew. jeszcze potrzymać. Oczywiście alternatywne metody też są ok - można opakowywać garnek w gazety, kołdry i odstawić, żeby się tak dogotował (nigdy tego nie próbowałam :). Ważne że pęczak spędza dużo czasu w cieple :)
PS: Co do kaszy z targu, to pewnie była niepalona i może jakoś drobniej pokruszona? Ciekawe...
patrycccja Feb 6, 2013

Ten przepis jest rewelacyjny, choć...mnie ostatnio kasza się rozgotowała:/ Kupiłam taką zwykłą na wagę na hali targowej i po niespełna 10 min była już rozgotowana. Nauczona, że się nie zagląda, nie podnosi przykrywki odeszłam od kuchenki a po chwili miałam zonka ;P
Czy ktoś wie, jak ma się ten przepis do pęczaku?
Ostatnio przepadłam z pęczakiem..mhmh.. krupnik z pęczaku..mniam...jakie to dobre..:)
Natka Feb 6, 2013

Ewa, masz rację - oleju lnianego zimnotłoczonego nie należy podgrzewać. Dlatego dodajemy go do już ugotowanej kaszy, najlepiej w ostatniej chwili przed podaniem, żeby kasza była lekko przestudzona. Jest pyszna! :)
patrycccja Jan 28, 2013

Uwielbiam kaszę gryczaną, nie wiem czemu tak rzadko ją przygotowuję. Ja nie daję oleju lnianego - nie wiem czy jest toksyczny, ale czytałam, że nie powinien być podgrzewany bo traci swoje wartości. Ja do gotowania wody dodaję pół łyżeczki masła.
~Ewa Jan 28, 2013

Po polsku pisze się "toksyczny".
~zzz Oct 17, 2012

Aby podniesc wartosc bialek i obnizyc weglowodany zazwyczaj "podpalam" kasze na suchej, goracej patelni (mieszajac) az niektore ziarna zaczna sie otwierac. Wtedy podlewam kasza woda i gotuje jak powyzej. Tym sposobem ziarenka sa indywidualne, a nie maczyste. Osobiscie wole kasze i ryz ugotowane w ten sposow.
Jezeli chodzi o olej lniany jest to jeden z najzdrowszych olei spozywczych, ale tylko jezeli jest procesowany na zimno i przechowywany w chlodni/lodowce. Olej lniany NIGDY nie powinien byc podgrzewany, bo staje sie toxyczny. To samo odnosi sie do wiekszosci olejow. Wyjatkiem jest olej z kokosow, ktory mozna podgrzewac do pewnej temperatury bez powodowania w nim zmian chemicznych. Smacznego. :)
~Eva Stuart May 26, 2012

Niewiarygodne! Udało się! Do kaszy udusilam sobie dymke i młody por! Pycha!
~An May 22, 2012

kasza gryczana mi tą metodą zawsze wychodzi, sypka i pyszna (chociaż na początku byłam niedowiarkiem). jaglana też przeważnie się udaje.
nigdy mi nie wychodzi kasza jęczmienna :-(. daję proporcje 1:2 kasza-woda (metoda j.w.) i zawsze wychodzi brejowaty kleik. co robię źle?
do Iwy Maliszewskiej: co to jest "tłuszcz przeciw pianie"???
uwielbiam (i polecam) olej lniany, ale trzeba bardzo uważać gdzie się go kupuje, w co jest zapakowany (ciemne szkło) i w jakich warunkach jest przechowywany (lodówka - butelka, którą kupujesz ma być zimna). w domu prosto do lodówki i codziennie 1-2 łyżki do sałatki. zdrowe i smaczne.
~Marta Apr 16, 2012

W koncu polubilam kasze gryczana, byla przepyszna, zawsze krecilam na nia nosem bo wydawala mi sie twarda i sucha O_o Dodalam do szklanki kaszy duszona cebule , ale nawet bez dodatku oleju i cebuli jest SWIETNA.
hebiichigo Apr 11, 2012

O rany! Po raz pierwszy udało mi sie ugotowac kaszę gryczaną na sypko! Wow, dzięki za radę:)
~Anka Apr 10, 2012

Tyle lat minelo, a ja dopiero odkrylam dzieki Pani, ze to co najlepsze wylewamy do zlewu.Zaraz uswiadomie wszystkie kobiety te blizsze i dalsze.DZIEKI.
~mamcia Mar 25, 2012

Brawa za odwagę! Pierwszy raz faktycznie jest stresujący - sama pamiętam, jak mnie siostra musiała pacyfikować, żebym nie mieszała ryżu :) Nagroda za to jest ogromna - nigdy więcej stania, pilnowania i mieszania bez potrzeby! :D
patrycccja Mar 20, 2012

Mnie też wyszła rewelacyjna. Nie merdałam w garnku ;) ale nos miałam cały czas przy pokrywce. Po upływie 15 min, zdjęłam pokrywkę i chwilkę pomieszałam i GOTOWE! :)
Natka Mar 16, 2012

Dzięki bardzo. Sprawdza się. Świetny smak!!!
~felo64 Mar 15, 2012

Od przeczytania tylko tak teraz gotuję tylko soli nie daję ,ponieważ jestem na diecie.Pozdrawiam i dziękuję za świetna poradę !!!
~mariola Feb 7, 2012

Chociaż kasza jest częstym gościem na moim stole, jednak nie pamiętam nigdy ile tej wody ma być.:)
Już drugi raz zaglądam do tego przepisu :D
Dzięki wielkie
~Pietrek Nov 2, 2011

dla takich początkujących kucharek jak ja tego typu porady są po prostu bezcenne!
super sposób szybko i prościutko!
DZIĘKI!!!
~CAMILLA Sep 16, 2011

Prostota tego sposobu gotowania kaszy i ryżu mnie powaliła na kolana. Gotuję już tylko w ten sposób i to działa: nie zaglądać, nie mieszać, nie ruszać, a będzie dobrze. Żadnego latania i zawijania w koce, chociaż ten sposób naszych babć może będzie przydatny przy kaszach długo pęczniejących, np. przy pęczaku? Póki co, propaguję tę ideę wśród znajomych i rodziny.
kitka628 Sep 14, 2011

jESTEŚ GENIALNA!!!
~BASJA29 Aug 24, 2011

Oto mój sposób:
szklanka kaszy
szklanka wody
sól
łyzka masła
to wszystko do gara i na gaz, gotujemy pięć minut. zdejmujemy z ognia, garnek okrywamy gazetą a potem kocem (to nie żarty). czekamy 15 minut i mamy pyszną sypką i dobrze ugotowaną kasze. smacznego.
~michal May 3, 2011

Sposób świetny tylko mały szczegół (wole gotować w worku)
~Natalia S. Apr 15, 2011

Czy ktoś może się orientuje, jak ten sposób gotowania kaszy ma się do kuchenek z płytą elektryczną i garnkiem bez podwójnego dna?
Mi się kasza zawsze przypala..:/
Natka Jan 26, 2011

Fajny opis kaszy, aż się skuszę!
~aneta Jan 26, 2011

Basja, sama poznałam ten patent od siostry - od niej nauczyłam się gotować w ten sposób ryż i zastosowałam później do kaszy. Fakt, jest genialny :) Ile razy nie gotuję, tyle razy czuję ogromną wdzięczność dla siostry, czyli dość często ;)
patrycccja Nov 8, 2010

Patrycjo wielkie Ci dzięki za ten niby banalny przepis. Zawsze przerażało mnie to mieszanie, a tu proszę genialny sposób na to aby kasza czy ryż gotowała się sama;) Ależ łatwiłaś życie. Pozdrawiam serdecznie
~basja Nov 8, 2010

Przepis brzmi kusząco, na pewno wypróbuję:)
Do Iwy Maliszewskiej - jeśli chcesz kogoś ostrzec, to lepszy byłby link do jakichś wiarygodnych badań. Póki co znalazłam taką stronę:
vitb17.streemo.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=30731
Co prawda jest to tylko blog, ale w miarę dobrze przedstawia sprawę - najpierw zaczyna od straszenia lnem, a kończy się na wyliczaniu ogromu korzyści dla zdrowia związanych ze spożywaniem lnu. Olej lniany jest leczniczy, o ile używa się zimnotłoczonego i świeżego, i się go nie podgrzewa, a olej do dania dodaje się tuż przed spożyciem. Oczywiście spożywa się go, jak każdy tłuszcz, w rozsądnych ilościach, łyżkę lub parę łyżek dziennie.
Len jest spożywany przez ludzi przez wieki, natomiast produkcja leków z ropy naftowej zaczęła się o ile dobrze pamiętam niespełna wiek temu i trwa do dziś... Ciężko len i naftę porównywać, ponieważ nafta nie jest żywnością.
jazgottt Nov 5, 2010

Dobrze jeszcze kasze przebrac (kamyczki sie zdarzaja i mysie odchody) i koniecznie umyc -- wielokrotnie zmieniajac wode. OLEJ LNIANY JEST TRUJACY! (linamaryna), a po reakcji z tlenem staje sie niestrawnym plastikiem. Producenici "zdrowej zywnosci" z chorej wyobrazni zozpropagowali te trucizne. Ale byly i reklamy nafty jako srodek na choroby serca. W Polsce najlepszym tluszczem przeciw pianie jest maslo, w cieplych krajach swieza oliwa (nie olej rzepkowy i nie z pestek.
~Iwa Maliszewska Nov 5, 2010

udało się! kasza zrobiła się całkiem bez mojej pomocy, a po dorzuceniu podsmażonego pora i uprażonych pestek dyni zrobiło się pysznie (chociaż zamiast oleju lnianego użyłam słonecznikowego).

miłym zaskoczeniem było, że choć przetrzymałam tę kaszę trochę dłużej na gazie i się krzynę rozgotowała, po pozostawieniu samej sobie na parę godzin wróciła do suchszego i sypkiego stanu. nie mam pojęcia, dlaczego, ale bardzo mi się ten efekt podoba. :)
sonnentau Oct 18, 2010

KOCHANI
Czy nikt z Was nie zna najprostszego pod słońcem sposobu na pyszną kaszę? Mili moi,wystarczy ją wrzucić do gotującej ,osolonej wody z łyżką masła lub oliwy,pogotować trzy minuty zawinąć garnek w gazetę i dodatkowo "opatulić"kocykiem.Niech "dochodzi"Można ją tak przygotować przed wyjściem do pracy,a po powrocie wystarczy wyrzucić na patelnię i uprażyć.
Smacznego
~jolik Dec 3, 2009

Ja jeśli nie robię kaszy z dynią (linki do przepisów w uwagach), to najczęściej robię cukinię albo kalafiora smażonego albo fasolkę szparagową (np. gotowaną na parze + oliwa i sos sojowy). No i surówka, najczęściej pomidory :) Albo kapusta kiszona! Właściwie nie wiem czy istnieje coś, co pasowałoby do ziemniaków, a nie pasowało do kaszy ;)
patrycccja Oct 2, 2009

jakie warzywa najlepiej pasują do kaszy gryczanej?
~początkujaca_1 Oct 2, 2009

Ja znałem wersję w której kasze wrzuca się do wrzątku, odczekuje aż woda znów się zagotuje, a potem przekłada do piekarnika (120 C na 1/2 h).
Chyba jednak zmienię przyzwyczajenie, bo ten przepis szybszy.
Dzięki.
MacLean Sep 7, 2009

Dzięki ogromniaste, Niesamowicie pomocne dla takiego beztalencia jak ja.... Jutro przygotuje i napisze czy się udało:)
~Monika Mar 30, 2009

Doskonała porada :))
Kasza w ten sposób ugotowana naprawdę świetnie smakuje, nie jest też rozgotowana. Osobiście dodaję do gotowania (bardzo często w podobnych przypadkach) jakieś zioła albo kilka ziaren pieprzu.
~romin Mar 3, 2009

Dzięki za rady dotyczące gotowania kaszy. Spróbuję. Do tej pory mieszałam i rzeczywiście sterczałam przy garach aż do ugotowania ponieważ nie wyobrażam sobie gotowania kaszy czy ryżu w plastiku. Dzięki wielkie! Pozdrawiam serdecznie. Aga.
agnieszkalife Sep 18, 2008

Witam! Przepis jak znalazł dla m,nie, czyli dla kogoś kto nie potrafi gotować kaszy:P
~kasza;P Sep 14, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas