
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy- Komentarze do przepisu -
super, Majczi! <3
~dinko Jun 4, 2014 ![]() nikka, AgaKal - pieczone/ smażone szparagi są moim zdaniem o NIEBO lepsze niż gotowane :D Osobiście bardzo rzadko piekę - odpalać piekarnik, kiedy jest tak ciepło, nie bardzo mi się uśmiecha ;) Jednak polecam puszka.pl/przepis/4906-szparagi_pieczone_z_dodatkiem_oregano.html - mi przypadło do gustu :) No i np. puszka.pl/przepis/4923-szparagi_au_naturel_smazone_solo_lub_z_pomidorkami_.html - z patelni grillowej mają bardzo charakterystyczny smak, zupełnie niepodobny do gotowanych :) patrycccja May 27, 2014
Pyszne są wg przepisu, który znalazłam na KUKBUKu - pieczone posypane solą, pieprzem, rozmarynem skropione cytryną i oliwą, przykryte plasterkami cytryny, u mnie piekarnik na 220 i 20 min, sa rewelacyjne. Koniecznie trzeba je skropić (w mojej wersji zalać;) sokiem z cytryny)
~AgaKal May 25, 2014
Dzięki za podpowiedzi co do białych szparagów.
Polecam Wam moje tegoroczne odkrycie - zielone szparagi z piekarnika: umyte ułożyć na blasze, posmarować oliwą, posolić i ew. lekko popieprzyć, piec 11 minut na 220 st. Po wyjęciu mają być nadal zielone, absolutnie nie brązowawe (to znaczy że za dlugo i że łykowate). Mniam! Ze wszystkim! Nie myślałam, że to takie proste. A największym odkryciem w temacie szparag jest dla mnie to ze im dlużej gotowany/pieczony tym bardziej łykowaty :) ~nikka May 24, 2014
Patrycjo, chcę powiedzieć, że uwielbiam Twoje porady i przepisy. Kiedy szukam czegoś na puszce na ogół kończy się tak, ze korzystam właśnie z Twojego przepisu :) Więc dziękuję za wsparcie w weganizmie Twoimi prostymi przepisami.
~li May 23, 2014
Jestem w szoku, bo dziś (2014 rok) po raz pierwszy w życiu sugerując się komentarzem z 2003 roku (hihihihi) zjadłam zielone szparagi na surowo - są przepyszne! Gotowane szparagi zwykle wychodzą mi albo włókniste albo rozgotowane. Wolę grillowane, a surowych wcześniej nie próbowałam.
Sezon na dobre rozpoczęty - spróbujcie surowych szparagów, skropionych oliwą i posypanych sezamem są rewelacyjne! ~Marta May 3, 2014
Smakuja jak trza ;) pozdro 600!!
~Elbogdano Feb 1, 2014
Juz gra sa na talerzu
~Elbogdano Feb 1, 2014
Smazylismy minute i okazalo sie ze za krotko i wrocily na patelnie
~Elbogdano Feb 1, 2014
Robert jest po prostu zlosliwy, z gatunku tych co lubia kazdemu dogryzc.
~Ziuta Nov 13, 2013
Dzięki, autorko, za świetne wprowadzenie w temat szparagów. Pierwsze próby z białymi gotowanymi na parze wypadły mi tak średnio, ale teraz już wiem dlaczego :)
@Robert: Obawiam się że Twoje problemy ze zrozumieniem tekstu to objaw owego słynnego wtórnego analfabetyzmu, o którym tyle ostatnio się mówi. ~jtn Jun 21, 2013
Robercie, ja też nie widzę tu żadnego bełkotu. Może napisz, co konkretnie wydało Ci się niejasne, a autorka na pewno rozwieje Twoje wątpliwości :)
nasse Jun 12, 2013 ![]() Luna7 Jun 11, 2013
To co napisałaś to straszny bełkot. Spróbuj jaśniej przekazywać wiedzę. Pozdrawiam
~Robert Jun 11, 2013
Agrest-spróbuj z zielonymi :) nie są łykowate
~miki May 15, 2013 ![]() patrycccja Apr 14, 2013
wydaje mi sie, ze to nie byla Twoja wina, tylko szparagow. to byly biale czy zielone?
~ksz Apr 14, 2013
Próbowałam ugotować szparagi kilka razy, Zawsze wychodziły tak łykowate, że nie dało się zjeść. Wiem, że robię coś nie tak, ale co? A tak bym chciała spróbować:)
~agrest Apr 13, 2013
Zamiast wiązać w pęczek szparagi przy gotowaniu na parze dobrze jest wystające końcówki uchwycić garnuszkiem odwróconym do góry dnem, wtedy para ładnie dochodzi do końcówek.
~nikok Jun 16, 2012
Jeśli szparag wyrośnie ponad kopiec to po kilku godzinach zaczyna się robić fioletowy, a potem to już tylko można go pozostawić aby zzieleniał.
W sezonie szparagi rosną tak szybko, że zbioru z pola dokonuje się dwa razy dziennie Generalnie u nas ciężko jest dostać dobre szparagi w I gatunku. To co sprzedają w marketach to u naszych zachodnich sąsiadów jest poza sort i trafia na paszę. ~Olo Jun 6, 2012
uporządkowana, konkretna informacja - brawo
~basia Jun 5, 2012
Szparagowy sezon już tuż tuż. Muszę zamrozić w tym roku. Dobrze, że tutaj zajrzałam.
Trochę dziwne to co Ewe napisała. Zwłaszcza o tych białych szparagach wycinanych spod ziemi. Ja widziałam białe rosnące normalnie nad ziemią, tak jak zielone. Fioletowych nigdy nie jadłam i nie widziałam. Zawsze myślałam, że to są po prostu różne odmiany. We Francji jadłam kiedyś fioletowe brukselki (w smaku takie same jak zielone) i też była to po prostu inna odmiana. ~Marta May 23, 2012
w warzywniaku opowiadaja glupoty. szparag to szparag. biały, bo wycinany spod ziemi, fioletowy, bo zaczyna wyrastac ponad ziemię i wytwarzać chlorofil. zielony bo scinany wyrosnięty już nad ziemią... odmiana nie ma tu nic do rzeczy, kolory zależą od etapu wzrostu.
~ewe May 22, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kupowanie, przygotowanie, gotowanie, podanie - wszystkie te konkretne informacje w jednym miejscu!!! Cudownie! Wypada, żebym i ja wreszcie samodzielnie spróbowała to wszystko zrobić.... a chęci mam wielki! Dziękuję Puszeczko! Dana May 17, 2012
Dzięki bardzo :) szukam i szukam sposobu na szparagi, zawsze wychodzą mi łykowate [teraz wiem juz, czemu...]. Az w koncu trafilam TU :) dzieki raz jeszcze :)
~magia Jan 25, 2012
a ja chcę wiedzieć, jak nie chcesz to wejdź na inną stronę
~sam_jestes_zal May 24, 2011
fajnie podane informacje; czasami fanie wiedzieć coś więcej niż jak się gotuje
~megi May 21, 2011
a ja sie strasznie jaram tymi informacjami. co wiecej, sa podzielone na dzialy, mozna wiec od razu przejsc do "gotowanie". o.0
efedrina May 21, 2011
to ma być przepis , a nie tureckie kazanie !
NIE CHCĘ WIEDZIEĆ , ŻE FIOLETOWE SZPARAGI SĄ TRUDNIEJSZE W UPRAWIE ! ~żal May 21, 2011
W tym roku ponoć wszystkie są gorzkie. ;-)
~Rzedul May 21, 2011 ![]() patrycccja May 19, 2011
Wskazówka co do przechowywania szparagów: zawinąć je w mocno wilgotną ściereczkę i potem dopiero w siatkę foliową - i do lodówki :)
Aqua May 13, 2011
zrobiłam 1 raz i za mało ścięlam są łykowate następny raz już zrobię dobrze
~teresa May 13, 2011
Dobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Daria May 7, 2011
właśnie idę na rynek, będę dziś gotować szparagi. Sprawdzałam czy na parze można gotować, ale widzę że nawet jest taka rekomendacja!
www.bentopopolsku.blogspot.com ~mnemonique May 7, 2011
Dzięki konkretnie i na temat:)
~żuchwa Jun 9, 2010
ja będę gotować dzisiaj
~kopo Jun 13, 2009 ![]() Bananusiek May 28, 2009
Dzięki temu przepisowi bezboleśnie przygotowałam pierwszy raz w zyciu szparagi, w wersji z makaronem polecanej przez Patrycję. ;) Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie! :)
arahja May 19, 2009
Hehe kupilem sobie zielone takie cienkie... ale do gara mi sie nie zmiescily :D jako, ze nie umiera sie od jedzenia na surowo to wcinam (i pisze). dobre sa.. takie jak mlody zielony groszek
~Cromwell Apr 29, 2009 ![]() Jeśli o gotowanie idzie, to bardziej mi odpowiada gotowanie na parze - są jakieś takie w konsystencji lepsze. No i faktycznie wystarcza kilka minut, żeby były doskonałe! Później odrobina oliwy i soli, opcjonalnie sok z cytryny, i palce lizać! patrycccja Jun 20, 2008
zielone szparagi sa o niebo lepsze niz biale - choc biale sa _podobno_ wykwintniejsze. surowe sa naprawde dobre! nie wiedzialam, ze tak mozna :)
autor anonimowy Jun 7, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dzisiaj poznałam szparagi, nigdy wcześniej ich nie jadłam. Usmażyłam je z tofu i czosnkiem. Część podjadłam na surowo.
I... o matko, zakochałam się!! Czemu ta miłość przyszła dopiero w końcówce sezonu szparagowego?! :D
martusiak Jun 10, 2014