7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Dzisiaj poznałam szparagi, nigdy wcześniej ich nie jadłam. Usmażyłam je z tofu i czosnkiem. Część podjadłam na surowo.
I... o matko, zakochałam się!! Czemu ta miłość przyszła dopiero w końcówce sezonu szparagowego?! :D
martusiak Jun 10, 2014

super, Majczi! <3
~dinko Jun 4, 2014

li, cieszę się ogromnie i dzięki!!! :)
nikka, AgaKal - pieczone/ smażone szparagi są moim zdaniem o NIEBO lepsze niż gotowane :D Osobiście bardzo rzadko piekę - odpalać piekarnik, kiedy jest tak ciepło, nie bardzo mi się uśmiecha ;) Jednak polecam puszka.pl/przepis/4906-szparagi_pieczone_z_dodatkiem_oregano.html - mi przypadło do gustu :) No i np. puszka.pl/przepis/4923-szparagi_au_naturel_smazone_solo_lub_z_pomidorkami_.html - z patelni grillowej mają bardzo charakterystyczny smak, zupełnie niepodobny do gotowanych :)
patrycccja May 27, 2014

Pyszne są wg przepisu, który znalazłam na KUKBUKu - pieczone posypane solą, pieprzem, rozmarynem skropione cytryną i oliwą, przykryte plasterkami cytryny, u mnie piekarnik na 220 i 20 min, sa rewelacyjne. Koniecznie trzeba je skropić (w mojej wersji zalać;) sokiem z cytryny)
~AgaKal May 25, 2014

Dzięki za podpowiedzi co do białych szparagów.
Polecam Wam moje tegoroczne odkrycie - zielone szparagi z piekarnika: umyte ułożyć na blasze, posmarować oliwą, posolić i ew. lekko popieprzyć, piec 11 minut na 220 st.
Po wyjęciu mają być nadal zielone, absolutnie nie brązowawe (to znaczy że za dlugo i że łykowate).
Mniam! Ze wszystkim! Nie myślałam, że to takie proste.
A największym odkryciem w temacie szparag jest dla mnie to ze im dlużej gotowany/pieczony tym bardziej łykowaty :)
~nikka May 24, 2014

Patrycjo, chcę powiedzieć, że uwielbiam Twoje porady i przepisy. Kiedy szukam czegoś na puszce na ogół kończy się tak, ze korzystam właśnie z Twojego przepisu :) Więc dziękuję za wsparcie w weganizmie Twoimi prostymi przepisami.
~li May 23, 2014

Jestem w szoku, bo dziś (2014 rok) po raz pierwszy w życiu sugerując się komentarzem z 2003 roku (hihihihi) zjadłam zielone szparagi na surowo - są przepyszne! Gotowane szparagi zwykle wychodzą mi albo włókniste albo rozgotowane. Wolę grillowane, a surowych wcześniej nie próbowałam.
Sezon na dobre rozpoczęty - spróbujcie surowych szparagów, skropionych oliwą i posypanych sezamem są rewelacyjne!
~Marta May 3, 2014

Smakuja jak trza ;) pozdro 600!!
~Elbogdano Feb 1, 2014

Juz gra sa na talerzu
~Elbogdano Feb 1, 2014

Smazylismy minute i okazalo sie ze za krotko i wrocily na patelnie
~Elbogdano Feb 1, 2014

Robert jest po prostu zlosliwy, z gatunku tych co lubia kazdemu dogryzc.
~Ziuta Nov 13, 2013

Dzięki, autorko, za świetne wprowadzenie w temat szparagów. Pierwsze próby z białymi gotowanymi na parze wypadły mi tak średnio, ale teraz już wiem dlaczego :)
@Robert: Obawiam się że Twoje problemy ze zrozumieniem tekstu to objaw owego słynnego wtórnego analfabetyzmu, o którym tyle ostatnio się mówi.
~jtn Jun 21, 2013

Robercie, ja też nie widzę tu żadnego bełkotu. Może napisz, co konkretnie wydało Ci się niejasne, a autorka na pewno rozwieje Twoje wątpliwości :)
nasse Jun 12, 2013

Jaki bełkot? Wszystko w miarę możliwości obszernie, ładnie i logicznie rozpisane w punktach i podpunktach... kolejne etapy, jedno wynika z drugiego.
Luna7 Jun 11, 2013

To co napisałaś to straszny bełkot. Spróbuj jaśniej przekazywać wiedzę. Pozdrawiam
~Robert Jun 11, 2013

Agrest-spróbuj z zielonymi :) nie są łykowate
~miki May 15, 2013

Agrest, moim zdaniem za cienko obierasz. "Należy obrać je dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna - inaczej szparagi będą łykowate."
patrycccja Apr 14, 2013

wydaje mi sie, ze to nie byla Twoja wina, tylko szparagow. to byly biale czy zielone?
~ksz Apr 14, 2013

Próbowałam ugotować szparagi kilka razy, Zawsze wychodziły tak łykowate, że nie dało się zjeść. Wiem, że robię coś nie tak, ale co? A tak bym chciała spróbować:)
~agrest Apr 13, 2013

Zamiast wiązać w pęczek szparagi przy gotowaniu na parze dobrze jest wystające końcówki uchwycić garnuszkiem odwróconym do góry dnem, wtedy para ładnie dochodzi do końcówek.
~nikok Jun 16, 2012

Jeśli szparag wyrośnie ponad kopiec to po kilku godzinach zaczyna się robić fioletowy, a potem to już tylko można go pozostawić aby zzieleniał.
W sezonie szparagi rosną tak szybko, że zbioru z pola dokonuje się dwa razy dziennie
Generalnie u nas ciężko jest dostać dobre szparagi w I gatunku. To co sprzedają w marketach to u naszych zachodnich sąsiadów jest poza sort i trafia na paszę.
~Olo Jun 6, 2012

uporządkowana, konkretna informacja - brawo
~basia Jun 5, 2012

Szparagowy sezon już tuż tuż. Muszę zamrozić w tym roku. Dobrze, że tutaj zajrzałam.
Trochę dziwne to co Ewe napisała. Zwłaszcza o tych białych szparagach wycinanych spod ziemi. Ja widziałam białe rosnące normalnie nad ziemią, tak jak zielone. Fioletowych nigdy nie jadłam i nie widziałam. Zawsze myślałam, że to są po prostu różne odmiany.
We Francji jadłam kiedyś fioletowe brukselki (w smaku takie same jak zielone) i też była to po prostu inna odmiana.
~Marta May 23, 2012

w warzywniaku opowiadaja glupoty. szparag to szparag. biały, bo wycinany spod ziemi, fioletowy, bo zaczyna wyrastac ponad ziemię i wytwarzać chlorofil. zielony bo scinany wyrosnięty już nad ziemią... odmiana nie ma tu nic do rzeczy, kolory zależą od etapu wzrostu.
~ewe May 22, 2012


Kupowanie, przygotowanie, gotowanie, podanie - wszystkie te konkretne informacje w jednym miejscu!!! Cudownie! Wypada, żebym i ja wreszcie samodzielnie spróbowała to wszystko zrobić.... a chęci mam wielki! Dziękuję Puszeczko!
Dana May 17, 2012

Dzięki bardzo :) szukam i szukam sposobu na szparagi, zawsze wychodzą mi łykowate [teraz wiem juz, czemu...]. Az w koncu trafilam TU :) dzieki raz jeszcze :)
~magia Jan 25, 2012

a ja chcę wiedzieć, jak nie chcesz to wejdź na inną stronę
~sam_jestes_zal May 24, 2011

fajnie podane informacje; czasami fanie wiedzieć coś więcej niż jak się gotuje
~megi May 21, 2011

a ja sie strasznie jaram tymi informacjami. co wiecej, sa podzielone na dzialy, mozna wiec od razu przejsc do "gotowanie". o.0
efedrina May 21, 2011

to ma być przepis , a nie tureckie kazanie !
NIE CHCĘ WIEDZIEĆ , ŻE FIOLETOWE SZPARAGI SĄ TRUDNIEJSZE W UPRAWIE !
~żal May 21, 2011

W tym roku ponoć wszystkie są gorzkie. ;-)
~Rzedul May 21, 2011

Idę o zakład, że robiłaś białe. Tak jak napisałam - są "trudniejsze w obróbce - są bardziej włókniste, więc muszą być obrane wystarczająco grubo, również dlatego, żeby nie były gorzkie." Naprawdę nie można ich obierać oszczędnościowo.
patrycccja May 19, 2011

nie wiem czemu ale wyszły gorzkie:(
kiń May 19, 2011

Wskazówka co do przechowywania szparagów: zawinąć je w mocno wilgotną ściereczkę i potem dopiero w siatkę foliową - i do lodówki :)
Aqua May 13, 2011

zrobiłam 1 raz i za mało ścięlam są łykowate następny raz już zrobię dobrze
~teresa May 13, 2011

Dobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Daria May 7, 2011

właśnie idę na rynek, będę dziś gotować szparagi. Sprawdzałam czy na parze można gotować, ale widzę że nawet jest taka rekomendacja!
www.bentopopolsku.blogspot.com
~mnemonique May 7, 2011

Dzięki konkretnie i na temat:)
~żuchwa Jun 9, 2010

Pycha, będę je gotować częściej. :)
Irokezik91 May 27, 2010

ja będę gotować dzisiaj
~kopo Jun 13, 2009

Szparagi! To jest to! Dzięki za bardzo cenne wskazówki.
ankaopolanka Jun 3, 2009

Pychota! Wczoraj pierwszy raz w życiu jadłam szparagi no i stwierdzam, że są super ! Trzeba je dodać do codziennego menu, przynajmniej w sezonie :)NO chyba że skorzystam z tego co tu napisano i zamrożę ;)
Bananusiek May 28, 2009

Dzięki temu przepisowi bezboleśnie przygotowałam pierwszy raz w zyciu szparagi, w wersji z makaronem polecanej przez Patrycję. ;) Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie! :)
arahja May 19, 2009

Hehe kupilem sobie zielone takie cienkie... ale do gara mi sie nie zmiescily :D jako, ze nie umiera sie od jedzenia na surowo to wcinam (i pisze). dobre sa.. takie jak mlody zielony groszek
~Cromwell Apr 29, 2009

Jestem zdecydowaną zwolenniczką zielonych szparagów - są smaczniejsze, bardziej konkretne w smaku niż białe i nie ma problemu z obieraniem włóknistej skórki ;) Chociaż same końcówki również w zielonych mogą być stwardniałe - dobrze jest to po ugotowaniu sprawdzić i takie końcówki poodcinać.
Jeśli o gotowanie idzie, to bardziej mi odpowiada gotowanie na parze - są jakieś takie w konsystencji lepsze. No i faktycznie wystarcza kilka minut, żeby były doskonałe! Później odrobina oliwy i soli, opcjonalnie sok z cytryny, i palce lizać!
patrycccja Jun 20, 2008

zielone szparagi sa o niebo lepsze niz biale - choc biale sa _podobno_ wykwintniejsze. surowe sa naprawde dobre! nie wiedzialam, ze tak mozna :)
autor anonimowy Jun 7, 2004

Zielone szparagi sa doskonale na surowo, zwlaszcza dodane do salaty
katarzynams Jul 12, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas