7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Źdźbło, to można powiedzieć o trawie - jeśli chodzi o sól, to raczej szczypta!
~Realistka Feb 7, 2017

Majczi, to bardziej w przypadku kruchego robionego na maśle.. Chodzi o to, żeby to masło do ostatniej chwili pozostało chłodne i się nie rozpuściło. Wtedy po wstawieniu do wysokiej temp. woda zamieni się w parę wodną - dzięki takiemu "nadmuchaniu" ciasto uzyska lekkość. Jeśli natomiast pod wpływem ciepła dłoni itp. masło się rozpuści, to zawarta w nim woda (a jest jej, wbrew pozorom, ok. 10% ogólnej masy) zostanie wchłonięta przez mąkę.
Co zaś do kruchego na oleju to chłodzenie nie ma tu specjalnego znaczenia oprócz tego, że wtedy ciasto będzie mniej lepkie. Dla mnie to nigdy nie jest problem zwł. że kruchego często w ogóle nie wałkuję tylko wkruszam do blaszki i ugniatam piąchą ;)
patrycccja Dec 30, 2013

ciasto kruche powinno się po wyrobieniu (wymieszaniu składników) schłodzić w lodówce 15-30 minut. dziwne że nie ma tego w przepisie.
majczi Dec 30, 2013

no i fiasko. ciasto zbiło mi się w piękną kulkę, ale po upieczeniu uzyskałam piasek, coś w rodzaju sypkiej kruszonki. więc zamiast tarty zrobiłam sobie coś typu odwrócone crumble. ale zjadłam oczywiście ;) i nie poddaję się - będę próbować, w końcu się uda.
Glo Sep 9, 2013

Orzechowa, przecież w przepisie masz odpowiedź :) "Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć. Gdy podstygnie, kładę farsz".
patrycccja Sep 8, 2013

ooo jaki ładny przepis! zrobiłabym tartę z warzywami i beszamelem :) ale mam pytanie, bo nigdy wcześniej nie tartowałam: czy foremkę wylepioną ciastem mam najpierw podpiec powiedzmy 10min, nałożyć farsz i piec pozostałe 10-15min?
orzechova Sep 5, 2013

Hm, teoretycznie zrobiłaś dobrze, ale coś nie do końca wyszło dobrze. Ciasto powinno być zwarte na tyle, żeby dało się je skleić (niekoniecznie w jedną wielką kulę), rozwałkować, a także wylepić nim formę po prostu ugniatając je dłońmi/pięściami. Jest nieco lepkie - na tyle, że trzeba je podsypywać mąką i natrzeć nią wałek, żeby się dało rozwałkować. Generalnie kruche ciasto powinno się szybko wymieszać i nie wyrabiać - wyrabia się ciasto drożdżowe, bo tam chcemy, żeby związał się gluten. Przy długim wyrabianiu ciasto robi się właśnie bardziej lepkie i ciągnące.
patrycccja Aug 27, 2013

A jeszcze jedno pytanie mam...jaka ma być konsystencja tego ciasta? Bo zrobiłam z połowy więcej składników (każdy składnik + 50% jego masy) i ciasto wyszło takie...rzadko-lepkie.
Cimeriesi Aug 26, 2013

Dziękuje za szybką odpowiedź :)
Wiem, że przelicznik Xg = X ml występuje tylko w przypadku wody i właśnie dlatego zastanawiałam się jak to jest z olejem. Teraz już wiem :D
Cimeriesi Aug 26, 2013

Cimeriesi, 80 g to 80 ml tylko i wyłącznie w przypadku wody :) Olej jest trochę lżejszy, choć przy tak małych ilościach różnica jest zaniedbywalna. Możesz jednak skorzystać z przelicznika, który jest we wskazówkach do przepisu: "80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml"
patrycccja Aug 26, 2013

80 g oleju to tyle samo co 80 ml? Czy jak wlejemy do miski i damy na wagę to ma ona wskazywać 80 g? Zawsze mam z tym problem...
Cimeriesi Aug 26, 2013

Mariella, ja bym przygotowała mix wg. tych proporcji: puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html - bo wiem już że ten mix się sprawdza :) Ciasta kruchego jeszcze z nim nie robiłam, ale też będę testować - znów mam młynek do kawy, więc można szaleć :)
patrycccja Jun 6, 2013

Czy mozna to upiec z maki grycznej I ryzowej to te, ktore nie zawieraja glutenu
Mariella Jun 5, 2013


Świetny spód. Zrobiłam jeden z koncentratem pomidorowym na tartę ze szpinakiem, a drugi na szarlotkę. Wyszedł idealnie.
bonamartinka Apr 27, 2013


Doskonałe! Robiłam już na słodko i na słono.
Jak na słono, to warto dodać trochę mąki sojowej (ja tłukę kilka kotletów sojowych), wtedy dużo lepiej się trzyma i ma specyficzny smak.
cottoncafe Sep 18, 2012

za sypie, za suche, za papierowe, średnie - takie mi właśnie niestety wyszło...
Vanja86 Nov 5, 2010

Moim zdaniem na pizzę lepsze jest ciasto drożdżowe, z boku są linki do paru przepisów.
MagdaM Feb 7, 2010

a czy to ciasto nadaje się np na spód pod pizzę wegetariańską ?
~wolemole Feb 7, 2010

Do kruchego ciasta nie dodaje się żadnych środków spulchniających.
MagdaM Feb 3, 2010

Bez proszku do pieczenia albo sody to ciasto wychodzi?
~Louna Feb 2, 2010

Sprawdziłam jakiś czas temu czy da się to ciasto zrobić z samej krupczatki. Efekt: NIE, mowy nie ma! Krupczatka to bardziej b.drobna kaszka niż mąka i "ciasto" nie ma w ogóle spoitości, za nic nie chce się trzymać. Więc, drogie dzieci, nie próbujcie tego same w domu ;) I pamiętajcie: krupczatka może być tylko dodatkiem.
patrycccja Jan 24, 2010

Zgadza się z tą zimną wodą. Po wyrobieniu ciasta z tłuszczem niektórzy dodają żółtka, niektórzy zimna wodę (ja też wolę ten drugi sposób). Trochę wilgoci i ciasto od razu się zrobi lepkie i sklei się w kulę.
Ja to ciasto (kulę ciasta lub wylepioną ciastem formę) wkładam jeszcze na koniec na 1/2 godz. do lodówki.
Jak robię np. tartę to ciasto tylko lekko podpiekam, następnie wykładam farsz i wszystko razem piekę, aż będzie gotowe.
~j23 Nov 17, 2009

A ja się właśnie czegoś nauczyłam: "Krupczatka - rodzaj mąki pszennej o zwiększonym ziarnie. Używa się jej zwłaszcza do pieczenia kruchego ciasta." Nigdy nie używałam krupczatki... a wy? Teraz się zastanawiam czy powyższy przepis można zrobić wyłącznie z krupczatki czy może być ona jedynie dodatkiem do mąki razowej.
~pat Aug 31, 2009

Mam pytanie i mam nadzieję, że ktoś mi doradzi;-)
Do czego można stosować śrutę pszenną pełnoziarnistą? Czy nadaje się do ciasta-np.do wege szarlotki ( ten przepis z manną ) ? Pani w sklepie powieziała, że tak, ale nie wiem czy mówiła tak, bo tak jest, czy dlatego, że chciała mnie zachęcić do zakupu;-P
Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie chciałabym upiec ani zrobić coś niejadalnego, a chciałabym zastosować tą śrutę.
Z góry dziękuję za pomoc.
~verta Apr 3, 2009

hmmm tylko ze to nie jest kruche ciasto - bo kruche wyrabia się dłońmi na stolnicy a nie w misce i wcale nie musibyć gładkie bo ciasto "pracuje" samo - odstawić na 15-20 min do lodówy - im krócej się je wyrabia tym bardziej kruche:D choć nie przeczę, że twóej ciasto nie jest dobre
~hrabina Dec 27, 2006

Pychotka. I jakie tanie!!!!
~Alex Jan 1, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas