7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza gryczana - przepis podstawowy

Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!


Średnia ocena: [5.0 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [48]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kasza gryczana (lub pół na pół z jęczmienną) - 1 szklanka (mi szczególnie przypadł do gustu Janex, choć czasem kupuję też innych firm lub na wagę)
woda - 2 szklanki
sól - 1 płaska łyżeczka

ew. olej lniany lub podsmażona cebula lub por

Przygotowanie:

Kaszę najlepiej gotować w garnku z grubym lub podwójnym dnem.

Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy kaszę, mieszamy. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszamy gaz (nie na minimum). Pod koniec gotowania uchylamy nieco pokrywkę.

Uwaga: nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania! Tak samo jak przy gotowaniu ryżu, między ziarenkami utworzą się kanaliki, którymi będzie uchodzić gorące powietrze, co pozwoli na samoregulację temperatury przy dnie. Woda zapobiegnie z kolei przypalaniu. To naprawdę działa! Jeśli jednak spanikujemy i zaczniemy mieszać kaszę, będziemy już musieli mieszać cały czas, co chwila, aż kasza się ugotuje. Inaczej na pewno się przypali.

Po 12-13 minutach możemy "wykopać" w jednym miejscu dołek i skontrolować ilość wody. Jeśli jest jej za dużo, zdejmujemy przykrywkę i minimalnie zwiększamy gaz, a pod koniec mieszamy. Jeśli natomiast kasza nie jest jeszcze gotowa, a woda się wygotowała, wystarczy dolać trochę wody (w praktyce nigdy nie musiałam tego robić).

Kaszę gotujemy maksymalnie 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Doskonałym dodatkiem do kaszy jest olej lniany - to mój sekretny składnik ;). Pasują do siebie po prostu idealnie. Sami się przekonajcie! I żaden inny olej nie jest w stanie go zastąpić. Jeśli nie olej lniany, to polecam dodatek podsmażonej na oleju cebuli lub pora (sporo). To jednocześnie dobry sposób na odgrzanie wczorajszej kaszy :)

Nawet jeśli planujemy podać kaszę np. z sosem pieczarkowym, odrobina oleju lnianego jest wskazana. Oczywiście musi być świeży, żeby nie był gorzki. Gorzki smak i zmętnienie (a już na pewno galaretowate zmętnienie na dnie!) świadczą o tym, że olej nie nadaje się do jedzenia.

Szczególnie polecam:
- Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem
- Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
- Kasza gryczana z dynią i pomidorami
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 1, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Znalazłam ten przepis lata temu i od tamtego czasu, gotuję kasze bez woreczków, oprócz większej wartości ma też więcej smaku. Idąc za ciosem nauczyłam się też gotować w taki sposób ryż i inne kasze.
Ale przyznam, że zapominam proporcji więc regualrnie tu zaglądam :)
A do kaszy gryczanej, jak tylko wstawiam wodę dodaję ziele angielskie i liść laurowy, nadają taki "gulaszowy" aromat
~poly May 8, 2020

Ten przepis znalazlam w 2013 roku i od tego czasu tylko tak gotuje kasze. Dzisiaj chcialam zrobic kasze, ale gdzies zaginela mi ta strone. Poswiecilam godzine czasu na to by tutaj znowu trafic. Ale sie udalo jak widac. Dziekuje serdecznie za ten przepis.
Serdecznie pozdrawiam i zycze cudnego weekendu.
Karolina
~Karolina Aug 17, 2018

witam ugotowałam kasze według tego przepisu i pierwszy raz ugotowałam poprawnie wyszła super dziękuję pozdrawiam
joannabydg Sep 20, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska)
Zapiekanka z kuskusu z warzywami (przepis podstawowy) (wegańska)
Brązowy ryż z glonami - przepis podstawowy (wegańska)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Pasta lub dip słonecznikowy - przepis podstawowy i propozycje smaków (wegańska & RAW)
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas