7745 przepisów wegetariańskich
w tym 4932 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kasza gryczana moczona ("surowa")

Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.

Średnia ocena: [4.5 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [24]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kasza gryczana
woda

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i ostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie kasza jest już miękka i sypka - idealna :)

Wskazówki i uwagi:

Taka właśnie moim zdaniem powinna być kasza - miękka, a zarazem sypka.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: Jul 30, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

mi zawsze się robi papka, mimo że tylko zagotowuję a potem jakieś 9 minut na mikro ogniu i pod koc. Jeszcze przed zagotowaniem widzę znamiona papki. Kiedyś chyba kasza była inna. Muszę spróbować namaczania bo papka jest do niczego.
~Paweł Nov 22, 2022

Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, więc o ile nie gotujesz metodą absorpcyjną to przenikają do wody. Składniki mineralne są odporne na temperatury tysięcy stopni celsjusza. Nic im gotowanie nie robi.
~Arths Jun 26, 2019

Namoczona kasza jest ok , jednak lepiej będzie jeżeli po namoczeniu ją skiełkujemy. (Do kiełkowania nadaje się tylko niepalona.) Od kilku miesięcy jem na surowo i czuję się wyśmienicie.
~light Jan 10, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pęczak moczony ("surowy") (wegańska)
Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska)
Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń)
Kasza gryczana + seler (wegańska)
Zielona kasza gryczana (wegańska)
Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska)
Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska)
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege)
Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń)
Kasza gryczana z porem i pomidorami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas