7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bób - jak gotować, do czego wykorzystać

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Bób w piekarniku parowym nie wchłonie soli a po drugie nie wolno jej stosować w nim....
~Beri Sep 15, 2013

Dzięki Luna. Zjadłam go, był całkiem smaczny i co najważniejsze nic mi po nim nie było :)
lagatta Aug 12, 2013

Bób generalnie ma swój charakterystyczny zapach... jak kalafior czy kapusta... więc nie wiem, czy to to. Jednym śmierdzi, inni prawie nie czują ;) Jeśli kupiłaś jasnozielony lub biały, bez plam i bez śluzu (jak był ciemniejszy, to mógł być dobry, ale po prostu utleniony), to powinien być świeży, a przynajmniej niezepsuty.
Luna7 Jul 17, 2013

Pomocy! Mój bób strasznie śmierdział jak go otworzyłam i podczas gotowania :/ Tzn. że się zepsuł? Czy może bób tak po prostu ma? Nie wiem czy mogę go jeść czy się przypadkiem nie zatruję? Proszę napiszcie, bo to mój pierwszy raz z bobem.
lagatta Jul 17, 2013

Radek gotował 10 min i boby były zajebiste :p
~bup Jun 27, 2012

bób na parze został zrobiony, jest świetny. z jednym tylko minusem - jak go posolić?
sonnentau Aug 21, 2011

Dość logicznie - przy 100 st.C woda paruje, z czego wynika, że para ma wyższą temperaturę niż woda - tadam! :) Z tym, że nie wszystko tak fajnie gotuje się na parze. Znaczy gotuje się fajnie, ale np. żółta fasolka szparagowa robi się dość szybko taka szarawa w odcieniu. Dla nas robię więc fasolkę na parze, a dla gości z wody :)
patrycccja Jul 14, 2011

Udało się ugotować na parze:) miałam wrażenie, że gotował się krócej niż w wodzie.
~JuLi Jul 14, 2011

Czy ktoś próbował gotować bób na parze? Jest to możliwe?
~JuLi Jun 30, 2011

do gotowania jeszcze łyzeczka cukru najpierw, daje extra posmak
~indi Jun 23, 2011

pycha
~Irminka Jul 14, 2010

Bobek to mistrzowskie jedzonko :D Miauuuuu!!
~Ciciuszek Jul 6, 2010

swietny przepis .polecam ;))
~kaja Jul 5, 2010

bobek pychotkka
sita108 Oct 1, 2008

Do bobu obowiązkowo majeranek!!!!
~ugibugi Jul 9, 2008

a ja myślę że rozbieżności w czasie mogą wynikać z tego, że jedni wrzucają bób na wrzątek, a inni do zimnej wody i dopiero wstawiają na gaz. ja, jak widać z przepisu, stosuję drugi sposób - raczej z nawyku, bo nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. ma?
Kuna Aug 9, 2007

Osobiście nastawiam na gotowanie, solę i uciekam przed komputer :D Co jakis czas sprawdzam czy jest juz miękkie i pilnuje, żeby woda nie wyparowała ^^
~Nantosvelta Jul 29, 2007

ile minut na gotowanie?? to chyba jakaś pomyłka..ja młody bób gotuje kilka minut,po kilkunastu nic by z niego nie zostalo!! No ewentualnie zielona maź ;)
~zebra Aug 10, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas