7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

1. Jak dla mnie jest tu za duzo marchewek, ja zazwyczaj na duzy garnek wrzucam jedna lub wcale wlasnie z powodu slodyczy
2. winny moze byc pasternak, ktory w warzywniakach sprzedaja nam jako pietruszke, a ktory jest bardzo bardzo slodki, natomiast innego smaku za duzo od siebie do wywaru nie dodaje (sprawdz w google wyglad pasternaku i pietruszki, roznia sie nieznacznie, wielkoscia i kolorem, ale jak juz sie wie, to latwo mozna rozpoznac, rowniez po zapachu)
~ksz May 22, 2015

czy ktoś ma pomysł co zrobić, żeby zupa nie wyszła za słodka? nie wiem czy to już marchewki są takie słodkie, ale mimo użycia soli słodycz bulionu jest mocno wyczuwalna :( robię często ten bulion i pierwszy raz mam ten problem.
majczi May 12, 2015

A co z tym pieprzem?
~Pawel Jan 24, 2014

Genialna sprawa z tym bulionem! Od jakiegoś czasu zawsze robię w większym garze, część mam od razu na zupę, warzywa idą na kotlety albo pasztet i jeszcze dwie porcje czystego bulionu sobie mrożę, a potem mam dobrą podstawę pod każdą zupę, która nie potrzebuje włoszczyzny :)
Zwykle w ten sposób gotowałam coś niby rosół, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby gotować w większych ilościach i mrozić. Dzięki za patent :D
ryfka Nov 28, 2013

Solshine, taka cebula jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, a czarne kawałki nie "zanieczyszczają" wbrew pozorom zupy. Później i tak jej nie jesz tylko wyrzucasz ;) Jeśli jednak czujesz wewnętrzny opór to nie ma sprawy - możesz pokroić cebulę na dość grube plastry i uprażyć ją na suchej patelni aż do zrumienienia albo nawet wrzucić ją do zupy bez dodatkowej obróbki.
patrycccja Oct 30, 2013

Czemu służy takie osmalenie cebuli? Te czarne bąble wyglądają nieapetycznie, i jakoś mi się nie uśmiecha, że ta zwęglona - bo to nic innego, niż zwęglenie zewnętrznej warstwy - część wyląduje potem w zupie.
Solshine Oct 30, 2013

Edit, zalewam wodą w temp. pokojowej, bo z filtra (Warszawa....). Nie ma potrzeby gorącą. Warzywa, tak jak napisałam, należy "pokroić w zależności od zastosowania" :) Więc albo zostawiam w całości albo kroję na pół (jeśli potrzebuję tylko czystego bulionu) albo siekam na plasterki, jeśli mają zostać w zupie. Wrzucam do gara i przesmażam. Generalnie robię jak mi pasuje i mam ochotę :)
patrycccja Sep 24, 2013

Czy zalewasz warzywa po podsmażeniu gorąca wodą czy zimną? I czy podsmażasz całe warzywa?
~edit Sep 24, 2013

polecam z tych posiekanych warzyw zrobić później sałatkę jarzynową :) i nic się nie marnuje!
~znikam Aug 31, 2013


najlepszy, gotuję zawsze ponad dwie godziny (w zasadzie to sam się gotuje ;)), nie pomijam żadnego składnika, a cebulę porządnie opalam. zawsze wychodzi. używam czy to jako baza do zup, kremów, czy nawet sam z marchewką i ryżem/kaszką jaglaną. aha i dodatek lubczyku naprawdę świetnie temu bulionowi robi, najpierw gotowałam bez, bo nie miałam, aż w końcu kupiłam suszony otarty lubczyk i byłam w szoku :D.
majczi Aug 30, 2013

Bulion jest wyśmienity. Naprawdę świetny pomysł z podsmażaniem warzyw. Od lat robię bulion w bardzo podobny sposób, jednak nigdy wcześniej nie podsmażałam włoszczyzny. To nadaje zupie pełniejszego smaku.
Taki bulion można też podać jako rosół, po wyciągnięciu warzyw, z pokrojoną w talarki marchewką i makaronem, albo z tartymi warzywami i ryżem lub kaszką manną. W takim wypadku jednak według mnie lepszy jest bulion bez przesmażonej włoszczyzny. Podobnie przy czystym barszczu, o czym wspomniałaś w przepisie.
Jeśli chodzi o cebulę, to znam ten patent od mojej mamy. Cebule kładziemy bezpośrednio na palniku i opalamy z dwóch stron. Kuchenka elektryczna też daje radę.
Potwierdzam, zupy trzymane na niewielkim gazie przez kilka godzin są bogatsze w smak. Ogólnie polecam, warto jest włożyć trochę więcej wysiłku w przygotowanie smacznej zupy :)
ryfka May 22, 2013


Jak dla mnie bulion doskonały. Przepyszny bezmięsny rosół. Dzieci się zajadają i my też!!
ElaM Jan 12, 2013

pychota
~lili Dec 18, 2012

malolata71 > mam tak czesto, wiec gotuje bulion np. poprzedniego dnia i zostawiam na noc z tymi warzywami w garnku. Czasami nawet zbyt mocno przesiaka ich smakiem, kiedy przesadze z np. kapusta czy selerem :)
efedrina Dec 14, 2012

Dziekuję za wspaniały przepis i komentarz,że kostki itp nie dadzą smaku. poza tym są strasznie niezdrowe!!
Feria Dec 14, 2012


Miała być z pomidorowa, ale tak mi smakował, że ostatecznie zjadłam z samym makaronem i pietruszką jako rosołek :)Gotuję zupy cały czas, bez żadnych przepisów, ale ten przekonał mnie, żeby zmienić parę swoich przyzwyczajeń.
Thuvien Nov 28, 2012

Bulionem pachnie w całym domu, jednak gdy go próbuję, to czuć wodę, a nie warzywny wywar ;) chyba nie mam szczęścia do gotowania zup.
malolata71 Oct 31, 2012

"By szybciej przygotować bulion [...], wystarczy dokładnie posiekać [...] warzywa, zrumienić je, a następnie zalać wodą i ugotować." - ha, naukowe potwierdzenie patentu wymyślonego przez moją mamę :D Fragment pochodzi z opisu "Modernist Cuisine" Nathana Myhrvold. To jakaś obłędna, naukowo-kulinarna cegła - "waży 21 kilogramów, liczy 2438 stron, a nad jej stworzeniem pracował przez cztery lata kilkudziesięcioosobowy zespół kucharzy, fotografów i naukowców". Woooow! Ale za to cena... ;) (next.gazeta.pl/next/1,114699,10488861,Kuchnia__szkielko_i_oko.html) Póki co zadowolę się "Gotowaniem dla geeków" :D
patrycccja Jan 2, 2012

Świetny przepis :). Dodać mogę, że sól najlepiej dodać na samym końcu gotowania. Wtedy warzywka zdążą oddać smak do tegoż bulionu :)
~emerytowany student Apr 14, 2011

Potwierdzam, to co napisała patrycccja, to czysta i niepodważalna prawda. Nie lubiłam, więc unikałam cebuli, pietruszki, zieleniny i wielu innych warzyw. Efektem były kiepskie, niesmaczne zupy.
A przecież każde warzywko coś "wnosi" do bulionu. Na takim bulionie każda zupa musi się udać!
Dana Apr 14, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas