7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza gryczana moczona ("surowa")

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

mi zawsze się robi papka, mimo że tylko zagotowuję a potem jakieś 9 minut na mikro ogniu i pod koc. Jeszcze przed zagotowaniem widzę znamiona papki. Kiedyś chyba kasza była inna. Muszę spróbować namaczania bo papka jest do niczego.
~Paweł Nov 22, 2022

Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, więc o ile nie gotujesz metodą absorpcyjną to przenikają do wody. Składniki mineralne są odporne na temperatury tysięcy stopni celsjusza. Nic im gotowanie nie robi.
~Arths Jun 26, 2019

Namoczona kasza jest ok , jednak lepiej będzie jeżeli po namoczeniu ją skiełkujemy. (Do kiełkowania nadaje się tylko niepalona.) Od kilku miesięcy jem na surowo i czuję się wyśmienicie.
~light Jan 10, 2015

Z mojej kaszy nie robi się ciapka. Zagotowuję 2,5 szklanki wody, do wrzątku wrzucam 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotuję ok 5 min. Wkładam pod kołdrę i czekam ok 30 min, może być i więcej, wtedy kasza jest idealna i sypka, nie klei się. Oczywiście kasza moczona jest o niebo zdrowsza. Pozdrawiam.
~OLa Nov 24, 2013

Oporna skrobia to nic innego jak błonnik. Skrobia która jest głównym składnikiem kasz i tylko w strawnej postaci, czyli po ugotowaniu i rozłożeniu do glukozy może być wykorzystana jako paliwo dla mózgu mięśni i komórek. Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają. Moim zdaniem taka surowa kasza jest prawie bezwartościowa dla organizmu, ale ciekawa jestem co na ten temat witarianie?
~mavika Jan 16, 2013

Mavika, masz rację. Z drugiej strony kasza to nie tylko skrobia... No nie wiem jak witarianie się na to zapatrują :) Z ciekawostek, jak trochę poszukałam, to nawet w ugotowanych produktach część skrobi jest nietrawiona: pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_oporna
patrycccja Jan 16, 2013

Czy przypadkiem nie jest tak, że organizm nie jest w stanie strawić surowej, niepoddaniej żadnej obróbce cieplnej skrobi?
~mavika Jan 15, 2013

co konkretnie nie wyszlo? ja tak przygotowuje wlasnie nieprazona kasze i wychodzi.
efedrina Mar 20, 2012

no a mnie nie wyszła... może że była niepalona??? spróbowałam teraz z paloną i zobaczę, a może kwestia proporcji i wody?
oliwia7979 Mar 19, 2012

Zrobiłam tak kaszę z warzywami i wyszła pyszna :)
~ewa.s Feb 17, 2012


Ten przepis rzeczywiście działa! :) Super!
kasiarka May 8, 2011

Pyszny pomysł! Spróbowałam też z pęczakiem i na dobre zarzucam gotowanie kaszy - moczenie wygrywa tą konkurencję ;-)
~mrt Nov 26, 2010

Wiecie co? Chyba po prostu nie każda kasza się nadaje do jedzenia na surowo. Ostatnio robiłam kaszę innej firmy i mi nie wyszła...
Irokezik91 Sep 8, 2010

Moczyłam razem z kaszą jęczmienną. Zalałam gorącą wodą i zawinęłam w koc (w cieple dużo szybciej kasza naciąga), a jak wystygła wsadziłam do lodówki. Mi też kasza nie wciągnęła całej wody, a robiłam ją w proporcji 1:2, ale w smaku... jest dobra i o to właśnie chodzi. :D
Irokezik91 Aug 22, 2010

Genialnie proste:) Ja podgrzewam na dowolnym oleju z dodatkiem namoczonego słonecznika i przyprawiam sosem sojowym albo solą ziołową. Ilością wody się nie przejmuję - przed podgrzaniem odcedzam nadmiar. Kruszonka - przepis jest tak prosty, że nie wyobrażam sobie, żeby coś mogło tu nie wyjść - może Ci po prostu nie smakuje? Dla mnie to rewelacja kulinarna.
MagdaM Aug 22, 2010

Moja kasza nawet po 24 godzinach moczenia nie nadawała się jeszcze do jedzenia (a nie wchłonęła całej wody). Co za rozczarowanie. Jedna gwiazdka :(
kruszonka Aug 22, 2010

próbowałam kaszę jęczmienną wiejską, też wychodzi. Z tym, że mi nie smakowała. Ale są różne gusta; spróbuj:)
veganjihad Aug 9, 2010

A próbował ktoś moczyć kaszą jęczmienną?
Irokezik91 Aug 9, 2010

Kasza wyszła pyszna! Wystarczyło jedynie podgrzać i już było można rozkoszować się jej smakiem :)
Felodrema Aug 5, 2010

Moczę kaszę w zimnej wodzie już od kilku godzin i faktycznie mięknie! Będzie w sam raz na jutrzejsze śniadanie. Genialny patent! Niedługo spróbuję moczenia w mleku roślinnym, to dopiero musi być pyszne :>
xxl Aug 1, 2010

woda zimna, a ilość to nie wiem zależy ile masz kaszy, tak jak w misce to wody myślę z około 1-2 cm ponad kaszę, bo ona duzo nie napęcznieje.Powodzenia:)
veganjihad Aug 1, 2010

A woda zimna, czy gorąca? I ile jej, żeby nie trzeba było odcedzać?
lolituma Aug 1, 2010

ja robiłam z prażonej ale myślę że to nie ma znaczenia
veganjihad Aug 1, 2010

Jakiej kaszy dotyczy przepis - prażonej czy nieprażonej? A może to bez znaczenia? Brzmi intrygująco.
xxl Jul 31, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas