| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | 
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
							
							Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
						 
							  
							Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
							
							Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
						 
							 
						 
							  
							Kasza gryczana - przepis podstawowy
							
							Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :)
W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
						 
							  
							Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
							
								autor: Kuna
								dieta: wegańska
							 Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)
						 
							  
							Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
							
							Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
						 
							  
							Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
							
							Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone ), zup krem (np. szparagowo-porowej ) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
						 
							  
							Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
							
							Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri  bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
						  
							Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
							
							Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie . Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak , ogórkową , żurek , krupnik , a nawet ekspresową pomidorówkę .
						  
							Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
							
								autor: Rena
								dieta: wegańska
							 Klasyczny francuski sos do sałatek.
						  
							Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
							
							Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
						  
							Zacierki
							
							Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
						  
							Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
							
							Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.
						  
							Pasztet sojowy z pieczarkami
							
							Pyszny, pyszny, pyszny, pyszny. Zjadam sam pasztet.
						 
							 
						  
							Ryż z parowaru
							
								autor: joa
								dieta: wegańska
							 Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!
						  
							Soczewica - jak gotować?
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
						 
							  
							Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
							
								autor: Ki_
								dieta: wegańska
							 Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
						  
							Kasza gryczana moczona ("surowa")
							
							Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.
						  
							Sos beszamelowy
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
						 
							  
							Kajmak (masa krówkowa)
							
								autor: Luna7
								dieta: wegańska
							 Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
						  
							Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
							
								autor: pat
								dieta: wegańska
							 Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;) 
Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
						 
							  
							Sos a la serowy do makaronu
							
							Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.
						 
							  
							Kasza jaglana - jak gotować
							
							Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
						 
							  
							Kasza  "na oszczędnie"
							
								autor: Simao
								dieta: wegańska
							 "Na oszczędnie" ponieważ  zaoszczędzamy energie,witaminki i minerały zawarte w kaszy. Smacznie zdrowo i przyjaźnie :) |