Bunia: "Przepis na coś, co bardzo lubię zabierać do pracy zamiast kanapek. [..] Przepis mój własny - mix farszu od pierogów z kapustą i z grzybami z ciastem pizzowym."
Idealne to danie na przystawkę, bowiem pieczenie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Robię je zawsze na początku i podaję gościom, by mogli w spokoju poczekać na resztę potraw, a nie przełykać ślinę w oczekiwaniu, kiedy zapachy grillowanych potraw ich nosów dobiegają.
Dynia i pomidory to super małżeństwo ;) Cebula dodaje do sosu aksamitną konsystencję i słodki akcent, który świetnie uzupełnia pomidory. Najlepsze pod słońcem jest połączenie tego sosu z kaszą gryczaną, ale pasuje też do innych kasz, ziemniaków, pieczonych ziemniaków, makaronu, czegokolwiek :) W Puszce jest też bardzo podobny przepis na sos z tartej dyni i pomidorów.
Jeśli mamy malakser lub coś podobnego, to sos robi się błyskawicznie. Właśnie wykorzystanie startej dyni (i spora ilość cebuli) różni ten przepis od innych z takimi składnikami.
Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
Dynia to niedoceniane przez nas warzywo. Owszem - jemy z niej pestki, ale miąższ najczęściej wyrzucamy, a razem z nim pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C, B1, PP i karoten.