7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Dynia curry

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ciągle szukam właściwego podejścia do dyni, ponieważ jak dotąd wychodziły mi jakieś mdłe breje. A ponieważ uwielbiam curry, zdecydowałam się na ten przepis. Wyszło bardzo smacznie, aczkolwiek dodałabym jeszcze jakiejś marchewki lub papryki - brakuje mi tu czegoś chrupiącego, co kontrowałoby miękką dynię.
Muzo Natchniuzo Oct 29, 2013

"Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie."
Ja zawsze tak robie! Używam zazwyczaj dyni o zwartym miąszu (właśnie hokkaido, tykwy) i one nigdy nie wydzielają tyle płynu żeby sos był wodnisty.
efedrina May 10, 2013

Nie, to nie była dynia hokkaido, choć ta jest zdecydowanie lepsza. Ta z przepisu to była taka zwykła. Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie. Ja zwykle mam dynię zamrożoną i podgotowuję. Odcedzam, bo nie chcę zbyt wodnistego sosu, raczej preferuję gęstszą konsystencję i dynię po części rozgotowaną a po części w kawałkach (co jest chyba trudniejsze do uzyskania przy duszeniu). Co do mdłości, smaku - to zdecydowania kwestia 1. gustu 2. przyprawienia.
Alik May 10, 2013

Tu się zgodzę :) Lepiej wrzucić od razu :) Co nie zmienia faktu, że hokkaido miałaby większe szanse na zachowanie smaku ;)
Jak piszesz o tej w kształcie tykwy, to pewnie masz na myśli piżmową (butternut), co? :)
Luna7 Jan 22, 2013

druga sprawa, to rzeczywiscie nei widze sensu gotowac i odcedzac dyni, skoro mozna ja wrzucic pokrojona do cebuli i dusic w ten sposob od surowosci ;)
efedrina Jan 22, 2013

dokladnie, wybor dobrej dyni jest kluczowy, sprzedawane w polskich supermartketach sa zazwyczaj wodniste i bez smaku, ja kupuje makaronowa lub hokkaido albo czasami trafi sie taka w ksztalcie tykwy. Ale zeby nauczyc sie wybierac musialam wiele razy sie przejechac na tych nienajlepszych...taka dobra dynia duszona nawet sama czy z odrobina czosnku jest super aromatyczna i pelna smaku.
efedrina Jan 22, 2013

Yuppiki, może autorka miała dynię hokkaido czy inną lepszą, która po prostu sama w sobie jest pyszna, a Ty użyłaś hmm, zwykłej. Może też dałaś mniej przypraw i dlatego mdła. Mi do dyni zazwyczaj wystarcza odrobina soli, a z przypraw to pasuje mi czubryca zielona. Jeszcze z szałwią dynia jest pyszna. Z curry nie próbowałam, więc nie odnoszę się do przepisu, a do Twojego komentarza i przedstawiam trochę różnych sposobów przyrządzania dyni.
Luna7 Jan 22, 2013

po 1. po co gotowac dynie, caly jej smak ucieka do wody,mozna dusic od razy z cebula i innymi warzywami. zrobilam wedlug twojego przepisu i musialam ratowac danie pomidorami bo bylo by niezjadliwe, mdle i niedobre.
~yuppiki Jan 22, 2013

Pyszne :)
Asiu Feb 10, 2012


obłędnie pyszne. trochę się obawiałam podejścia do tego warzywa, bo w mojej rodzinie jadało się tylko pestki... ale już wiem, że u mnie będzie częstym gościem.

wielkie dzięki za przepis.
ironka Nov 17, 2011

Proponuję dodać trochę cukru (ja dałam łyżeczkę na ok. 2 szkl. dyni). Znacznie poprawia smak, ale może to tylko moje gusta ;>
Cleevlen Nov 3, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas