Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
obrzydliwie słodkie - mnie oduczyło jedzenia czekolady (i słusznie, bo to przecież zdrowsze:)
poza tym, jeśli ktoś od dłuższego czasu codziennie rano spożywa NNKT, to to jest właśnie sposób żeby się nie nudziło:)
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
Co prawda skórkę kandyzowaną można bardzo tanio kupić w sklepie, ale kto tam wie, co w niej siedzi? Otrzymanie jej w domowych warunkach jest bardzo proste, a smak lepszy niż w przypadku "kupnej".
Świetny pomysł na lunch do pracy czy na uczelnię - wystarczy mieć dostęp do wrzątku. To właściwie "lifehack", a nie przepis. Można tą metodą zrobić bardzo różne kombinacje smakowe - zachęcam do dzielenia się w komentarzach. Tu podaję przepis na wersję pomidorową.
Domowe batoniki musli są świetną, sycącą, a przede wszystkim super zdrową przekąską. Sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu lub możliwości zjeść gotowanej owsianki/płatków z mlekiem.