7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lista alfabetyczna

A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W Z Ż

  • Uczta (prawie) o północy ;))
    autor: qrczaque dieta: wegańska
    10.07.2003 ok. 23.30 zrobiłam sobie b. przyjemną fasolkę szparagową. Osoby nie będące pokroju mojej cioci, tzn. że jak obiad, to koniecznie mielony, ziemniory i kapucha a jak fasolka to koniecznie z masłem i bułą tartą (buee!) i nie uważające że ktoś kto je gotowaną fasolkę szp. z oliwą i startym serem jest nienormalny, na pewno z miłą chęcią upichcą sobie coś takiego.
  • Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej
    autor: kordonia dieta: wegańska
    To stary przepis mojego taty, pochodzący z prawdziwej Ukrainy, skąd się on wywodzi. Są to najwspanialsze gołąbki, a robię różne i często :)
  • Ulubione kaszki Naty
    autor: syla dieta: wegańska
    Płatki owsiane z morelami i rodzynkami to przy okazji ważne źródło żelaza.
  • Ulubione kotlety mielone (z granulatu sojowego)
    autor: rondel dieta: wegańska
    To przepis na ulubione kotlety mielone :) Są naprawdę pyszne!
  • Uniwersalna gorąca pasta pomidorowa
    autor: Pałkens dieta: lakto-wege
    Przepis dla każdego wielbiciela pomidorów. Jego wykorzystanie w planach na śniadania, obiady i kolacje zależy tylko od fantazji podającego ;>
  • Uniwersalna pikantna zalewa octowa do warzyw i kotletów sojowych (z pepperoni)
    autor: ruda_gorzka dieta: wegańska
    Zalewa ta świetnie pasuje zarówno do fasolki szparagowej, czosnku, ogórków, jak i smażonych wcześniej kotletów sojowych. Jest w niej mało octu, dlatego nie zdominuje on smaku przyrządzonych przetworów. Należy je zjeść w ciągu tygodnia.
  • Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam! Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
  • Uzupełniający napój proteinowy weganina
    autor: Nat dieta: wegańska
    Jeśli napój ma być bardzo słodki, można dodać parę posiekanych, suszonych daktyli - to dodaje karmelowy aromat.





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas