puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
Domowe tahini do hummusu
Tania i szybka wersja tahini do hummusu.
-
Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy
autor: admin
dieta: wegańska
Budyń i to kolorowy! :) Dzieci mogą tu robić absolutnie wszystko - oczywiście pod nadzorem. Mieszanie, miksowanie - super sprawa.
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.
-
-
Domowy jogurt
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
Domowy makaron fettuccine
Przerobiony przepis mojej babci (ona robiła z jajkiem). Fettuccine to długie wstążki, jak tagliatelle, tylko trochę szersze.
-
-
Domowy napój izotoniczny
autor: ~znikam
dieta: wegańska & RAW
Nie znalazłam w Puszce, a pomyślałam, że może przydać się wszystkim, którzy chętnie i często uprawiają sport :)
-
Domowy slow fast food :)
Wszystko zrobione własnoręcznie od podstaw: placki, surówka, falafele i sos :)
-
Domowy wegański chleb
Chlebek wiele nie urośnie, więc formę musimy wybrać według własnych upodobań. Nie jest pracochłonny, chociaż cały proces zajmuje trochę czasu. Koszt na dwie duże formy to w sumie około 14 złotych.
Długo się trzyma i jest naprawdę smaczny!
-
Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
-
Dosa
Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.
-
Dosa z mąki pszennej razowej
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Jest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.
-
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA!
Ten smak i aromat... nawet zwykła sałata smakuje z tym sosem przepysznie! Pasuje do surówek i sałatek (zwł. tych na bazie makaronu lub ziemniaków) jako zamiennik zwykłego winegretu, ale też jako sos do sajgonek lub innych smażonych rzeczy. Mimo że z sosem chili, to sos jest całkowicie łagodny.
-
-
-
-
-
-
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut)
Bułeczki mojej mamy. Przepis odziedziczony po babci z czasów, kiedy trudno było zdobyć jajka ;) Bułeczki są dobre ciepłe, ale są też smaczne za parę dni (są wtedy twardsze). Przygotowane z mąki kamut są delikatniejsze i bardziej miękkie (podobne do pszennych). My zazwyczaj pieczemy orkiszowe - na życzenie dzieci.
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
Drożdżówka wegańska z kruszonką
Jest pyszna, robi się ją szybko i równie szybko znika :P
|