7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Otwarłam dzisiaj u siebie sezon dyniowy tym daniem - bardzo tęskniłam za czosnkową dynią :P
Spooky_Morrigan Sep 22, 2014


Naprawde dobre, nigdy bym nie pomyślała, żeby tak przyrządzić dynię!
pamelal Oct 20, 2013

rzeczywiście dobre :) tylko ręce pocięte od obierania dyni :D
mutma Nov 16, 2012


zrobiłam i było nawet dobre, ale nie podpiszę się raczej pod tymi wszystkimi zachwytami ;).
majczi Oct 7, 2012

Nigdy wcześniej nie jadłam dyni i teraz żałuję za te wszystkie zmarnowane lata! To jest pyszne! :D
bonamartinka Nov 30, 2011

Postaram się w tym sezonie spróbować przepis na dynię, bo uważam, że nie bardzo ją wykorzystujemy.
Natka Aug 23, 2011

Ok, kwestia gustu :) Może też kiedyś spróbuję bez oleju. Oby się nie przypaliła :)
patrycccja Nov 8, 2010

Ale ja własnie dałam tyle, ile piszesz, bardzo mało tego oleju, ot, tyle, zeby sie troche to wytaplało- ale i tak dla mnie było troche za tłuste- podejrzewam, że pewnie ogólnie nie lubie dyni z jakimkolwiek tłuszczem chyba :) Ale to subiektywne odczuwanie. W kazdym razie dynia bez oleju smkuje cudownie, idealnie wręcz :)
kordonia Nov 8, 2010

Ja zamiast słodkiej papryki daję ostrą, a zamiast sosu sojowego daję soli. Moim zdaniem taka wersja jest dużo lepsza. Polecam!
Irokezik91 Nov 8, 2010

Rety, Kordonia, dyni się tym olejem nie zalewa, tylko dodaje odrobinę i miesza i miesza, żeby cała się nim oblepiła :) Ja robiąc 1 kg dyni jak dałam 1/4 szkl. to max., a to przecież 4 łyżki oleju - na 1 kg dyni! Olej ma tylko rozmieszać czosnek i zapobiec wysuszaniu wystających kawałków dyni. No ale bez niego, jak widzę, też się da, więc luz :) Pisze to w zasadzie ku przestrodze kolejnych osób :)
patrycccja Oct 27, 2010

Ja upiekłam,ale bez tego oleju ( z olejem wychodzi za tłusta, jak nanmój gust). Smak pieczonej dyni czosnkowej to cudo nad cudami. Aha, piekłam bezpośrednio na blasze.
kordonia Oct 27, 2010

Moim zdaniem dałaś za mało sosu sojowego. Można oczywiście posiłkować się też solą, nawet już po upieczeniu. Dynia lubi może nie dużą, ale słuszną ilość soli. Właściwie sama sól wystarczy, żeby pieczona lub duszona była pyszna, choć czosnkowa przebija dla mnie wszystko :)
patrycccja Oct 26, 2010

Moja dynia wyszła mdła i bez smaku - fakt niektóre kawałki były rozmiękłe a inne twarde. Niemniej jednak lepiej smakowała polana syropem klonowym a to oznacza że było nią zdecydowanie coś nie tak. Na pewno nie będę dyni jadła w tej postaci
Vanja86 Oct 16, 2010

Bardzo smaczne danie - jadłam tylko z ketchupem ekologicznym i było pyszne. Mnie smakuje nawet sama dynia bez przypraw upieczona, ale taka naczosnkowana też jest super:)
jazgottt Sep 28, 2010

Ah! Buraczki do pieczenia kroje w 1-2 centymetrowe plastry. Pieke najpierw w 230-240°, a po "zagotowaniu" oleju zmniejszam do 200°. Smacznego!
Iwo-na Sep 4, 2010

Uwielbiam dynie! Mieszkam w Paragwaju i dynia rosnie tutaj praktycznie caly rok, dlatego cenne sa dla mnie dobre przepisy z tym warzywem (owocem wlasciwie). A ten jest dobry! Pewnego razu mialam w lodowce obrane czerwone buraczki i nie wiedzialam co z nimi zrobic. Pomyslalam, ze upieke je dokladnie tak, jak ta dynie... Wyszla rewelacja! Tylko bez papryki i sosu sojowego, nie solic! Do tego gotuje ziemniaczki w mundurkach(na nie olej z pieczenia) i robie surowke z buraczkow(drobniutko starte buraczki, cebulka, sporo czosnku, sol, olej, sok z cytryny) - obiad jak marzenie! Dla fanow buraczkow musik do wyprobowania:-) Dziekuje za super przepis!
Iwo-na Sep 4, 2010

Pyszne, pyszne, przepyszne!
Mama-nieweganka prosiła o dokładkę ;).
Srebrna Oct 31, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas